Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2024,
16.22

Osveženo pred

1 ura, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

Lotte Kopecky Marianne Vos kolesarstvo gravel

Sobota, 5. 10. 2024, 16.22

1 ura, 50 minut

SP v kolesarstvu, gravel (Ž)

Marianne Vos svetovna prvakinja na makadamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Marianne Vos | Marianne Vos je v dvoboju za zmago ugnala Lotte Kopecky. | Foto Guliverimage

Marianne Vos je v dvoboju za zmago ugnala Lotte Kopecky.

Foto: Guliverimage

Nizozemska zvezdnica kolesarstva Marianne Vos je postala svetovna prvakinja na makadamu. Na 135 km dolgi trasi med belgijskima mestoma Halle in Leuven je v dvoboju za zmago ugnala Belgijko Lotte Kopecky. Tretje mesto je zasedla še ena Nizozemka Lorena Wiebes. Med 137 tekmovalkami Slovenk ni bilo na startu.

Na tretjem svetovnem prvenstvu na makadamu je slavila še tretja različna kolesarka. Prvo leta 2022 je dobila Francozinja Pauline Ferrand Prevot, lani pa je bila najboljša Poljakinja Kasia Niewiadoma, sicer letošnja zmagovalka dirke po Franciji.

Vse bolj priljubljeno tekmovanje tudi med poklicnimi kolesarji in kolesarkami je tokrat v ženski konkurenci pripadlo 37-letni Vos, ki je na cesti slavila kar 255 zmag.

S Kopecky sta bili na neasfaltiranih odsekih v brabantskih gozdovih v Belgiji prepričljivo boljši od ostalih. V sprintu je bila pričakovano boljša Vos, ki je za 135 km, od tega je bilo več kot polovica makadama, potrebovala 4:01:07 ure. Domačinka je na koncu zaostala eno sekundo, Wiebes pa 3:57 minute.

V nedeljo bo na sporedu še preizkušnja za moške. Na startni listi bosta med favoriti tudi Matej Mohorič, še vedno aktualni svetovni prvak v tej disciplini, in Matevž Govekar, pred dnevi zmagovalec ene od pripravljalnih makadamskih dirk v Gironi. V zelenem slovenskem dresu bo nastopil še Adam Jordan.

Na startu 185 km dolge preizkušnje, ki se bo začela ob 12. uri v Halleju, bodo sicer številni zvezdniki tako cestnega kolesarstva kot ciklokrosa. Glavni favorit je Nizozemec Mathieu van der Poel.

Tadej Pogačar Giro dell'Emilia 2024
Sportal Tadej Pogačar znova deklasiral konkurenco, Roglič in Evenepoel odstopila
Lotte Kopecky
Sportal Lotte Kopecky ubranila naslov, pogumen nastop Urške Žigart
Ne spreglejte