Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Luka Mezgec Giro

Četrtek, 16. 5. 2013, 17.49

8 let

Luka Mezgec sijajen tretji v 12. etapi Gira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanec Mark Cavendish je zmagovalec 12. etape letošnje kolesarske dirke po Italiji. Sijajno tretje mesto je v ciljnem šprintu zasedel Slovenec Luka Mezgec. Brez sprememb v skupnem seštevku.

Po dveh dneh dirkanja preko klancev je bila tokratna 134 kilometrov dolga etapa nekoliko lažja glede na profil. Na sporedu sta bila dva kategorizirana vzpona četrte kategorije. A da tokrat kolesarjem ni bilo preveč lahko je poskrbelo deževno in hladno vreme. Že takoj po pričetku etape so glavnini pobegnili Fabio Felline (Androni Giocattoli-Venezuela), Maksim Belkov (Katjuša), Bert De Backer (Argos-Shimano), Marco Marcato in Maurits Lammertink (oba Vacansoleil-DCM). Glavnina peterici ubežnikov ni dovolila, da bi si prikolesarili več kot 3 minute in pol prednosti. Vsekakor so bile vremenske razmere peklenske, saj je veliko kolesarjev le stežka sledila glavnini.

Ubežniki so složno narekovali tempo v ospredju. Po zadnjem vzponu je sledil spust, na katerem je stik z glavnino izgubilo veliko število kolesarjev. Med njimi je bil tudi Britanec Bradley Wiggins, katerega moštveni kolegi so nato skušali storiti vse, da bi Wigginsa potegnili nazaj v glavnino. A slednji danes ni imel svojega dne in je 10 kilometrov do cilja za glavnino zaostajal že dve minuti in pol. Približno 25 kilometrov do cilja je sodniška žirija sporočila, da se bo čas v današnji etapi zaradi vremenskih razmer in posledično nevarnih zadnjih kilometrov, prenehal meriti 3 kilometre do cilja. Glavnina je pričela zaklučni 7.5 kilometra dolg krog s petindvajsetimi sekundami zaostanka za peterico ubežnikov. Od tistega trenutka dalje je "vrag odnesel šalo" in tempo glavnine je bil vse hujši, prednost ubežnikov pa vse manjša.

Ubežniki so imeli 3 kilometre do cilja še 10 sekund prednosti pred glavnino in dobre 3 minute pred Wigginsom. Ubežniki so bili ujeti le 500 metrov do cilja! Sledil je zahteven in hiter ciljni šprint, v katerem je imel Luka Mezgec nekoliko preslab položaj. Zakaj? Zato ker bi v primeru, da bi bil pred pričetkom šprinta nekoliko bolj spredaj, slavil etapno zmago. Tako pa je moral s ciljnim šprintom pričeti 100 metrov prej kot Mark Cavendish, ki je slavil etapno zmago. Po nekaterih evidencah naj bi bila to jubilejna 100. zmaga Cavendisha pri članih na kategoriziranih dirkah. Na 2. mestu je etapo končal Francoz Nacer Bouhanni. Vincenzo Nibali ostaja odet v roza majico vodilnega, medtem ko je iz deseterice najboljših v skupnem seštevku zdrsnil Bradley Wiggins.

Od slovenskih kolesarjev se je s 14. mestom izkazal še Grega Bole, medtem ko je Robert Vrečer povsem 'zmrznil' in zaostal dobre štiri minute. "Današnja etapa je bila zaradi dežja zahtevna in hkrati čudna. Zavedam se, da v takih šprintih ne morem presenetiti, a verjamem, da bom imel še priložnost v kateri izmed naslednjih etap, če se forma še nekoliko izboljša," je po etapi za Sportal povedal Bole.

Ne spreglejte