Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
7. 3. 2013,
10.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič skoki kolesarstvo Adria Mobil

Četrtek, 7. 3. 2013, 10.05

8 let

Lani še skakal in si kupil sploh prvo kolo, letos pa že kolesar Adrie Mobila

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največje presenečenje v ekipi kolesarskega kluba Adria Mobil za to sezono je Primož Roglič. Smučarski skakalec, ki je v vsega enem letu presedlal na kolo in postal član najboljšega slovenskega kluba.

V skakalnem športu je ime Primož Roglič dobro znano. Nekdanji slovenski skakalec je namreč zmagal celo na dveh tekmah celinskega pokala, trikrat pa tudi stal na odru za zmagovalce. Njegova pot pa se je čez noč spremenila. Skakalne smuči je zamenjal za kolo in v enem letu prepričal vodilne v kolesarskem klubu Adria Mobil. "Lani sem začel rekreativno kolesariti. Kupil sem si prvo kolo. Vse bolj me je 'srkal' šport vase. Prej nisem kolesaril. Sploh nisem imel kolesa. Na začetku zime sem še skakal, nato pa sem se zaradi osebnih razlogov – pomanjkanje motivacije – odločil, da zaključim s skoki. Nisem se več videl kot skakalec," je o zamenjavi športa dejal Primož Roglič.

Lani je nato naredil približno 23.000 kilometrov, se udeležil nekaterih rekreativnih dirk in navdušil. "Predvsem sem se udeležil vzponov. Nastopil sem na maratonu Alpe, kolesaril pa tudi na nekaterih dirkah po Italiji. Prvič sem sploh šel na dirke," je dejal leta 1989 rojeni Roglič.

Teste imel boljše od vseh kolesarjev

In ker dober glas hitro seže v deveto vas, so zanj slišali tudi pri kolesarskemu klubu Adria Mobil. Opravil je test na fakulteti za šport. Dr. Radoje Milić je v šali dejal vodilnim v klubu, če ne bodo podpisali pogodbe z njim, jo bo kar on sam. Imel je namreč izvrstne rezultate testov. Boljše od vseh kolesarjev v klubu, je dejal Boštjan Mervar, ki ima vlogo pomočnika trenerja v klubu. "Testi so eno, dirke pa drugo. Potrebujem izkušnje. Teh nimam. K sreči imam v ekipi izkušene kolesarje, od katerih se učim in mi pomagajo," pravi Roglič, ki tudi ne ve, kaj lahko sploh pričakuje od premierne sezone v poklicnem kolesarstvu. Za razliko od drugih kolesarjev je namreč izpustil mlajše selekcije in je verjetno eden redkih na svetu, ki je po vsega enem letu ukvarjanja s kolesom dobil poziv članske ekipe: "Nimam rezultatskih pričakovanj. Dirk nisem spremljal razen Tour de France poleti. Prog ne poznam. Predvsem bi rad videl, kako mi bo šlo v kolesarstvu. To je zame povsem nov izziv. Čast mi je, da sem prišel v najboljši kolesarski klub v Sloveniji."

Čeprav je nehal s smučarskimi skoki, pa ima še vedno stik s skakalci, s katerimi je preživel skupaj veliko let: "Vesel sem, da jim gre dobro. Z vsemi kolegi smo še skupaj. Prijatelje imam med skakalci. Velikokrat smo bili skupaj v sobi. Jaz v skokih? Ne več. Vem, kakšno pripravljenost moraš imeti, zato me kar hitro mine vse skupaj."

Ne spreglejte