Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 5. 2020,
17.10

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

Kolesarska zveza Slovenije Koronavirus Martin Hvastija

Sreda, 6. 5. 2020, 17.10

3 leta, 11 mesecev

Podpredsednik KZS Martin Hvastija kritičen

Pri kolesarski zvezi niso navdušeni nad odlokom vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Martin Hvastija | Podpredsednik KZS Martin Hvastija je kritičen do odloka vlade. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Podpredsednik KZS Martin Hvastija je kritičen do odloka vlade.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pri Kolesarski zvezi Slovenije (KZS) so se odzvali na odlok o oživitvi tekmovalnega športa v Sloveniji. Podpredsednik KZS Martin Hvastija je dejal, da v kolesarstvu zaradi tega ne pričakuje bistvenih sprememb, priznava pa, da utegnejo biti posledice za kolesarstvo dolgotrajne.

Olimpija Maribor
Sportal Registriranim športnikom treningi in tekmovanja omogočeni pod določenimi pogoji

"Individualni treningi so bili že tako dovoljeni. Ker je pod določenimi pogoji dovoljena tudi izvedba tekmovanj na državni ravni, je to edina sprememba, za zdaj pa za nas položaj ni pretirano drugačen kot v zadnjih dveh mesecih," je odlok vlade komentiral nekdanji kolesar in zdajšnji funkcionar KZS.

Težko napoveduje, koliko tekmovalnih dejavnosti bi lahko v tej sezoni sploh videli na slovenskih tleh. "Jutri imamo odbor za cestno kolesarstvo, tako da bo na kupu več pametnih glav in bomo mogoče izvedeli kaj več. Ne odločamo pa mi, zato bomo težko povedali kaj novega," poudarja podpredsednik KZS, ki upa, da bo položaj boljši čez 14 dni, kolikor so si vlada in pristojni organi pustili časa za nadaljnje rahljanje ukrepov na področju športa.

Olimpija Mura
Sportal Nogometaši še brez zelene luči #video

Sponzorji odpovedujejo pokroviteljstvo, ljudje se bojijo ...

"Tudi če se vse sprosti, z danes na jutri ne moremo vsega kar zagnati iz ničle in delati naprej, kot da nič ni bilo. Sponzorji odpovedujejo pokroviteljstvo prireditvam, ljudje se bojijo, tako da bodo posledice kar dolgotrajne," pravi Hvastija, ki upa na vrnitev v stare tirnice. "Ko bodo vsi ti ukrepi sproščeni do te mere, kot so bili pred nastopom koronavirusa, potem bomo zadovoljni, prej pa ne." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Ko bodo vsi ti ukrepi sproščeni do te mere, kot so bili pred nastopom koronavirusa, potem bomo zadovoljni, prej pa ne." Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Ko bodo vsi ti ukrepi sproščeni do te mere, kot so bili pred nastopom koronavirusa, potem bomo zadovoljni, prej pa ne," je še poudaril Hvastija. KZS je po njegovih besedah sodelovala pri smernicah za zagon slovenskega športa, ki jih je na vlado naslovil Olimpijski komite Slovenije, a nad današnjim odlokom vlade ni navdušen.

Blaž Perko
Sportal "Na OKS pričakujemo nadaljnjo pomoč športu"

Kaj je na temo rahljanja ukrepov v tekmovalnem športu povedala ministrica?

Vsak naj si interpretira sam

"Zdaj je prišlo ven to, kar pač je. Za naš šport ni nobenih specifik, zato tega ne bomo dodatno interpretirali. Vsak naj prebere, kaj je napisala vlada oz. sekretariat za šport, in to interpretira sam," je še dodal Hvastija, ki je bil ob premiku na mednarodno sceno kritičen tudi do sestave prilagojenega koledarja Mednarodne kolesarske zveze.

"To so samo želje, da vse stlačijo v štiri mesece. Delali so seveda le program za najvišjo raven, preostalega se niso niti dotikali. Pustili so nabor dirk nižje ravni, ki so bile že sicer v tistem delu koledarja, brez upoštevanja česarkoli. Kar zadeva pro tour, menim, da bo težko izvedljiv," pravi Hvastija, ki medtem čaka na potrditev koledarja za nižjo raven, ki bo po njegovih besedah izdan 20. maja.

Poudarki iz odloka:

Komu je dovoljena vadba?

– Vadba je dovoljena vsem registriranim športnikom po Zakonu o športu.
– Pri vadbi so poleg športnikov lahko prisotni strokovni delavci v športu, ki so nujni za izvedbo procesa športne vadbe (trenerji ...) ali tisti, ki opravljajo dopolnilno strokovno delo (fizioterapevti ...).

Kje se lahko izvaja vadba?

Vadba se lahko izvaja na ali v športnih objektih in površinah za šport v naravi, razen v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Kako se lahko izvaja vadba?

Za vse udeležence vadbe je obvezno ohranjanje razdalje do drugih oseb najmanj 2 metrov. Telesni stik med športniki je dovoljen le pri tistih individualnih športnih panogah, kjer pravila športne panoge zahtevajo sodelovanje dveh za izvedbo (npr. plesni par, judo), izključno v delu tehničnega dela procesa športne vadbe, vsakič z istim partnerjem. Telesni stik več športnikov hkrati ni dovoljen.

Tekmovanja

– Izvajanje športnih tekmovanj je dovoljeno do vključno državne ravni, v individualnih športnih panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem v skladu z Zakonom o športu.
– Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so prisotne le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja.
– Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj morajo nacionalne panožne športne zveze imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport.

Preberite še: 

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič o grenko-sladki ljubezni, v kateri je eden najboljših na svetu
Primož Roglič
Sportal Roglič ostaja v ekipi Jumbo-Visme za septembrski Tour
Ne spreglejte