Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2013,
6.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dirka po Franciji

Sreda, 26. 6. 2013, 6.56

7 let, 12 mesecev

Kakšen pečat so na dosedanjih dirkah po Franciji pustili Slovenci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V dosedanjih 99. kolesarskih dirkah po Franciji sta največ dosegla Jani Brajkovič, ki je bil 9. v skupnem seštevku ter Andrej Hauptman, ki je bil 4. v etapi. Doslej nastopilo 14 Slovencev.

V arhivih organizatorjev dirke po Franciji je zapisano, da je že leta 1936 kot Jugoslovan na Touru nastopil Ljubljančan Franc Abulnar, ki je odstopil v 9. etapi. Sledil je nastop Primoža Čerina (Malvor Bottecchia-Sidi), ki je leta 1986 zasedel 32. mesto ter 40. mesto leta 1989 (Carrera). Jure Pavlič je prvič nastopil na Touru leta 1989 (Carrera), ko je zasedel 74. mesto ter drugič leta 1991, ko je dirko končal na 134. mestu (Carrera). Sledili so trije nastopi Andreja Hauptmana (2000, 2002 in 2003), ki nikoli ni uspel prikolesariti do cilja v Parizu. Leta 2000 je moral domov še pred pričetkom dirke. Takrat je bil član ekipe Vini Caldirola-Sidermec. Vseeno je leta 2002, kot član ekipe Tacconi Sport-Emmegi, dosegel doslej najboljšo slovensko etapno uvrstitev. V 3. etapi je zasedel 4. mesto. Le mesto slabše v etapi od Hauptmana se je leta 2000 uvrstil Zoran Klemenčič (Vini Caldirola-Sidermec). Bil je peti. Tudi on ni uspel prikolesariti do cilja dirke. Martin Hvastija je na Touru nastopil dvakrat. Leta 2002 je v dresu ekipe Alessio zasedel 128. mesto. Dve leti kasneje so ga organizatorji dirke po 9. etapi zaradi pritiska medijev poslali predčasno domov. Kasneje se je izkazalo, da povsem neupravičeno, saj Hvastija ni bil vpleten v dopingški škandal kot so sprva navajali mediji! Leta kasneje se je nekdanji direktor dirke po Franciji Jean Marie Leblanc Hvastiji na dirki Tour de l'Avenir osebno opravičil za to potezo. Slednjo naj bi izsilil pritisk medijev.

Dvakrat je na Touru nastopil tudi Simon Špilak, ki je bil na dirki leta 2009 in 2010 v dresu italijanske ekipe Lampre. Letos ga ne bo na nobeni tritedenski dirki. A Špilak je vsem poznavalcem in ljubiteljem kolesarstva ostal v spominu kot edini Slovenec doslej, ki si je v kateri izmed etap Toura priboril naziv najbolj bojevitega kolesarja. To mu je uspelo leta 2009 v 15. etapi. Dve etapi pred tem je etapo zaradi zdravstvenih težav končal na zadnjem mestu in sodniki so se kljub temu, da ga je ulovila časovna zapora, odločili, da Špilak lahko nadaljuje z dirko. Njihovo dobro dejanje ga je očitno toliko podžgalo, da je bil le dva dni zatem vso etapo v begu. Glavnina ga je kot zadnjega ubežnika ulovila na ciljnem vzponu v Verbier. Etapno zmago je slavil Alberto Contador. Špilak je nato v 16. etapi kolesaril z rdečo številko na hrbtu. Po en nastop na dirki sta zbrala Gorazd Štangelj, ki je leta 2005 v dresu ekipe Lampre-Caffita zasedel 87. mesto in Matej Mugerli, ki je leta 2006 v dresu ekipe Liquigas, dirko končal na 118. mestu.

Največji pečat na Touru je doslej zapustil Tadej Valjavec. Na Touru je nastopil trikrat (2006, 2007 in 2008) in zasedel 16., 18. in 10. mesto v skupnem seštevku. Njegova najboljša etapna uvrstitev je 7. mesto v 16. etapi iz leta 2008. Sicer so nekaj mesecev zatem zaradi uporabe prepovedanih sredstev na Touru kaznovali Avstrijca Bernharda Kohla in mu odvzeli 3. mesto. Posledično naj bi vsi kolesarji napredovali na lestvici za eno mesto in naj bi tako Valjavec dirko končal na 9. mestu. Vsekakor pa je bil 9. na Touru Jani Brajkovič, kar zagotovo lahko označimo kot najboljšo slovensko uvrstitev na Touru. Član Astane je lansko dirko odpeljal po najboljših močeh in vsekakor ni veliko manjkalo (7 sekund), da bi bil celo 8. Brajkovič je s tem dosegel, kar si je v dosedanji karieri najbolj želel. Poleg tega je videl, da ni on tisti, ki bi v naslednjih letih lahko postal zmagovalec Toura. S tem spoznanjem se je pripravljal tudi na letošnji Tour na katerega odhaja nekoliko razbremenjen, saj bo Jakob Fuglsang tisti, ki naj bi ekipi prinesel uvrstitev v deseterico. A Brajkovič letos ni pokazal praktično še nič in bo moral prav na Touru dokazati koliko je vreden.

Do cilja Toura je doslej uspelo prikolesariti enajstim Slovencem. V Pariz so vsaj enkrat v karieri prikolesarili Primož Čerin, Jure Pavlič, Martin Hvastija, Gorazd Štangelj, Matej Mugerli, Tadej Valjavec, Simon Špilak, Grega Bole, Jani Brajkovič, Kristijan Koren in Borut Božič. In tako bo ostalo tudi po koncu letošnje dirke. Se pa obeta, da bo Kristijan Koren v primeru, da konča tudi letošnjo dirko, postal prvi Slovenec, ki je znameniti Tour končal štirikrat!

Ne spreglejte