Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jure Golčer

Četrtek, 30. 5. 2013, 14.55

8 let

Jure Golčer: Najbrž bo to zame zadnja dirka Po Sloveniji!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skoraj 36-letni Jure Golčer bo na jubilejni 20. kolesarski dirki Po Sloveniji edini kolesar, ki bo naskakoval svojo 3. zmago na dirki. Ta se začne čez 14 dni. Vodil ga bo Srečko Glivar.

Golčer, ki je zadnji dve sezoni član avstrijske ekipe Tirol, je kar dvakrat do zdaj zmagal na dirki Po Sloveniji. Prvič je dirko dobil leta 2006, ko je bila zmaga odvzeta Tomažu Nosetu. Tisto leto je bil Golčer član Perutnine iz Ptuja. Drugič je bil Golčer najboljši leta 2008, ko je na dirko Po Sloveniji prišel naravnost z dirke po Italiji, ki jo končal na 32. mestu. V tisti sezoni je nastopal za italijansko ekipo LPR Brakes-Ballan, ki je bila registrirana na Irskem. Golčer je poleg dveh zmag v skupnem seštevku na dirki Po Sloveniji tudi dvakrat zmagal etapo na naši največji etapni dirki. Leta 2003 je zmagal etapo od Grosuplja do Vršiča, medtem ko je leta 2008 zmagal etapo od Škofje Loke do Krvavca. "Trasa letošnje dirke je vredna jubileja. Predvsem posamičen kronometer v Ljubljani bo resnično promocija kolesarstva," so bile prve besede Golčerja za Sportal o trasi letošnje dirke. "Etapa s ciljem na Vršiču mi ustreza. Etapa bo zahtevna in lahko pričakujemo pravi spektakel," je dodal Golčer, ki bo tokrat že osmič nastopil na dirki Po Sloveniji. Vsekakor je za Golčerja velika pridobitev, da bo ekipo Tirol na dirki Po Sloveniji vodil izkušeni športni direktor Srečko Glivar.

Da je odličen hribolazec, je Golčer že neštetokrat dokazal. Samo na dirki Po Sloveniji je dvakrat postal zmagovalec Vršiča (2002 in 2003) ter leta 2008 zmagovalec Krvavca. In to ne na lahek način. Leta 2008 je namreč v etapi s ciljem na Krvavcu močno deževalo. Golčer in njegov moštveni kolega iz ekipe LPR Brakes sta padla na spolzkem ovinku tik pred Cerkljami na Gorenjskem. Golčer je tako vzpon na Krvavec začel povsem zadnji, a je vseeno ciljno črto prečkal prvi. Tekmecev se je otresel že tri kilometre do cilja. Vsekakor bi zato pričakovali, da so pričakovanja Golčerja tudi letos zelo visoka. "Vse moči usmerjam v to, da bom na dirki Po Sloveniji in dirki po Avstriji dobro pripravljen. Vsekakor se glede na dejstvo, da bo dirka Po Sloveniji verjetno moja zadnja, ne obremenjujem s številkami in rezultati, saj mi je pomembno le, da bom dobro dirkal in dal vse od sebe. Trase posameznih etap dirke so mi približno znane in si jih ne bom natančno ogledal, saj pri svojih letih natančno vem, kaj me čaka. Zmagovalca dirke bo dala etapa s ciljem na Vršiču. Seveda bom dal od sebe vse, da bom najboljši Slovenec, a ne vem, če sem sposoben zmagati. Nisem več rosno mlad. Poleg tega mi kar nekaj energije pobere študij v Ljubljani. Vsekakor pa menim, da je Tadej Valjavec tisti, ki letos lahko zmaga dirko," je za Sportal sklenil Golčer, ki bo pred dirko Po Sloveniji nastopil še na treh enodnevnih dirkah. V soboto ga čaka avstrijsko prvenstvo v vzponu, katerega cilj bo v Djekšah (Diex). V nedeljo ga čaka nastop na dirki za Veliko nagrado Južne Koroške (1.2) ter 9. junija nastop na dirki za Veliko nagrado Judendorfa.

Golčer, ki je kolesarsko kariero začel kot gorski kolesar, že več kot deset let nastopa v cestnem kolesarstvu. Do zdaj je nastopal za ekipe Perutnina Ptuj-Krka, Volksbank-Ideal Bikes, Formaggi Pinzolo Fiave, Acqua & Sapone-Adria Mobil, Perutnina Ptuj, Tenax, LPR Brakes-Ballan, LPR Brakes-Farnese Vini, De Rosa-Stac Plastic, Perutnina Ptuj in Tirol. V tem času je na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze slavil osem zmag. Od zmage v skupnem seštevku dirke Po Sloveniji, ki je njegova zadnja zmaga, bo kmalu minilo pet let.

Ne spreglejte