Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
22. 6. 2019,
16.23

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Po Sloveniji Tadej Pogačar Tadej Pogačar Diego Ulissi Giovanni Visconti

Sobota, 22. 6. 2019, 16.23

4 leta, 10 mesecev

Po 4. etapi na dirki Po Sloveniji: Nova Gorica–Ajdovščina (153,9 km)

Italijan se je po zmagi zlomil: posvetil jo je preminulemu prijatelju #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Giovanni Visconti | Giovanni Visconti je zmagovalec četrte etape na dirki Po Sloveniji. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Giovanni Visconti je zmagovalec četrte etape na dirki Po Sloveniji.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Osrednji junak 4. etape kolesarske dirke Po Sloveniji je postal Italijan Giovanni Visconti, ki je v ciljnem šprintu premagal vodilnega v skupnem seštevku Diega Ulissija in našega Tadeja Pogačarja, ki je napredoval na četrto mesto.

Začetek dneva je bil za kolesarje izjemno neprijeten. Na štartu v Novi Gorici jih je pričakal močan dež in jim ponagajal tudi med etapo. Bolj ko so se približevali cilju v Ajdovščini, bolj se je kazalo sonce.

Fotogalerija 4. etape, fotografi: Peter Podobnik, Matic Klanšek Velej, Vid Ponikvar/Sportida:

Fotogalerija
1 / 138

A je bilo napeto na cesti že prej. Slovenski kolesar Luka Mezgec (Mitchelton Scott) je bil v začetku najhitrejši na letečih ciljih, saj bi rad osvojil rdečo majico, ki pripada kolesarju z največ točkami. Na koncu jo je moral sicer predati vodilnemu v skupnem seštevku Diegu Ulissi, a bo kljub temu zadnji dan kolesaril v rdeči opravi, saj bo imel član UAE Emirates na plečih zeleno majico najboljšega v skupnem seštevku.

Giovanni Visconti
Sportal Italijanski dan: junak kraljevske etape Visconti, Ulissi brez težav zadržal zeleno majico #video

Pogačar se je danes počutil povsem drugače in pomagal Ulissiju

Najbolj zanimiv del etape sta bila vzpon na Predmejo in spust proti Ajdovščini.

Aleksandr Vlasov (Rus/Gazprom-Rusvelo), Tadej Pogačar (UAE Emirates), Giovanni Visconti (Ita/Neri Sottoli) in Diego Ulissi so bili v klanec najmočnejši in složno kolesarili proti edinemu gorskemu cilju prve kategorije na letošnji dirki.

Na koncu je po 153,9 kilometra o zmagovalcu sobotnega dne odločil ciljni šprint četverice, v kateri je imel največ moči Visconti.

Četverica, ki je šla najhitreje na Predmejo in prišla skupaj na cilj. | Foto: Vid Ponikvar Četverica, ki je šla najhitreje na Predmejo in prišla skupaj na cilj. Foto: Vid Ponikvar

"Etapa je bila težka. Začelo se je z dežjem. Dirko smo želeli narediti težko. Ostal sem v prvi skupini in poskušal obdržati moč za šprint. Zame je to velika zmaga, zlasti ker je teden pred državnim prvenstvom," je razlagal Italijan.

Visconti se je spomnil prijatelja

Na uradni podelitvi je po proslavljanju s šampanjcem pogledal v zrak in dal vedeti, da je zmago nekomu posvetil. Pred dvema dnevoma je tragično izgubil velikega prijatelja in tako je zmago posvetil njemu. Solz ni mogel zadržati, saj je bolečina še vedno prisotna.

Konec etape

Zato pa je spregovoril o zaključnem šprintu in skupnem seštevku: "Ni lahko dobiti šprinta, ko ob tebi kolesari Diego. Ob sebi je imel še moštvenega kolega. Vesel sem. Zame je pomembno, da sem danes zmagal."

Z drugim mestom Ulissi še naprej ostaja vodilni v skupnem seštevku in je že jasno, da bo drugič v karieri osvojil dirko Po Sloveniji. Prvič mu je to uspelo pred osmimi leti, ko je postal najmlajši zmagovalec slovenske kolesarske pentlje.

Diego Ulissi ostaja v zeleni majici vodilnega in bo drugič v karieri osvojil dirko Po Sloveniji. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Diego Ulissi ostaja v zeleni majici vodilnega in bo drugič v karieri osvojil dirko Po Sloveniji. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Etapa je bila težka, z dežjem na začetku in težkim vzponom na koncu. Vlasov je močno napadel, Pogačar ga je dobro pokril. Čestitke tudi Viscontiju za zmago. Zahvaljujem se Pogačarju za pomoč, da sem ohranil vodstvo na dirki. Zadnji vzpon je bil vzpon za čiste hribolazce, kar pa sam nisem. Tadej je v začetku opravil odlično delo, sam sem imel sprva malo težav in sem šele pozneje priključil," je povedal Ulissi.

Timmy Guy
Sportal Avstralski kolesar, ki ne skriva svojih težav s tesnobo in depresijo. Ravno obratno ... #video

Pogačar se je danes počutil najbolje

Njegov moštveni kolega Pogačar je bil danes bistveno bolj razpoložen. Nekoliko nižje temperature in dež mu bolj ugajata kot velika vročina, ki je bila na dirki pretekle dni: "Danes sem se po treh dneh najbolje počutil. Vesel sem, da sem držal ritem in pomagal Diegu, ko je napadel Vlasov. Napad smo nevtralizirali. Sodelovali smo, v boju za zeleno majico imamo še večjo prednost in mislim, da jo jutri lahko obdržimo."

Jasno je, da bo na koncu še tretjič zapored osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. Na vprašanje, ali je v sobotni etapi napadal zmagovalni oder, pa je dejal: "Vedno je prioriteta zelena majica. Nikoli ne veš, kaj se zgodi zadnji dan. Kakor smo videli, je bila prva etapa najlažja na papirju, a je bila vse prej kot lahka. Jutri je težja etapa. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi."

V nedeljo bo tako na sporedu še zadnja etapa 26. kolesarske dirke Po Sloveniji, ko bodo na svoj račun spet prišli šprinterji. Začela se bo v Trebnjem, končala pa v Novem mestu.

 

Ne spreglejte