Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2014,
17.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gorazd Štangelj Kolesarska zveza Slovenije selektor

Sreda, 29. 1. 2014, 17.25

8 let

Gorazd Štangelj uradno novi selektor članov v kategoriji Elite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kolesarska zveza Slovenije je v današnji izjavi za javnost zapisala, da je 41-letni Gorazd Štangelj novi selektor slovenske članske kolesarske reprezentance. Štangelj je tudi športni direktor Astane.

Odbor za cestno in dirkališčno kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije (KZS) je na svoji redni seji izbral novega selektorja slovenske članske kolesarske reprezentance v kategoriji Elite. Dozdajšnjega selektorja Martina Hvastijo je zamenjal prav tako nekdanji profesionalni kolesar Gorazd Štangelj, ki med drugim opravlja tudi delo športnega direktorja v kazahstanski kolesarski ekipi Astana. Člana te sta tudi Slovenca Borut Božič in Jani Brajkovič, ki imata z ekipo pogodbo le še za letošnje leto. Štangelj je bil izbran s soglasno podporo celotnega odbora, njegova naloga pa bo predvsem vodenje reprezentance na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Štanglju je KZS mandat selektorja zaupala do konca olimpijske sezone (Rio de Janeiro 2016). Odbor za cestno in dirkališčno kolesarstvo sestavljajo njegov predsednik Bogdan Fink ter člani Andrej Hauptman, Andrej Cimprič, Marjan Kelner, Matej Stare, Beno Puntar, Slavko Patekar, Martin Hvastija in Gorazd Penko.

Dozdajšnji selektor Martin Hvastija bo še naprej opravljal delo športnega direktorja pri KZS in bo tudi selektor reprezentance kolesarjev do 23 let (mlajši člani). Hvastija je selektor članskih reprezentanc postal leta 2006, kar pomeni, da je za njim osem let vodenja članske vrste Slovenije. "Ne morem reči, da sem povsem zadovoljen, ker nismo osvojili medalje. A dejstvo je, da smo 'zraven' najboljših. Sedmi mesti na cestni dirki svetovnega prvenstva Uroša Murna v Salzburgu in Boruta Božiča v Köbenhavnu, peto mesto Janija Brajkoviča na posamičnem kronometru v Mendrisiu in njegovo 10. mesto na olimpijskih igrah so odlični dosežki. Dejstvo je, da so ti v največji meri odvisni od motivacije kolesarjev. Vesel sem, da je Gorazd prevzel to delo, in mu želim čim več uspeha," je za Sportal povedal Martin Hvastija. Vsekakor ne smemo pozabiti, da so pod njegovim vodstvom najboljše rezultate na dirkah pokala narodov med mlajšimi člani dosegali prav kolesarji, ki so zdaj člani ekip z licenco World Tour. Pod njegovim vodstvom so se med drugim kalili Simon Špilak, Grega Bole, Marko Kump, Luka Mezgec, Jan Polanc, Kristjan Koren, Jani Brajkovič, Matej Mohorič, Luka Pibernik in Blaž Jarc.

Gorazd Štangelj, ki je pretekli ponedeljek dopolnil 41 let, je profesionalno kariero končal leta 2011. Ni prav veliko kolesarjev, ki bi imeli ob koncu svoje športne poti za seboj tako izjemno kariero. Štangelj je svojo profesionalno pot začel leta 1997 v ekipi Krka. Leta 1999 je prestopil v italijansko ekipo Mobilvetta-Northware, leta 2000 v Liquigas, po dveh sezonah pa v ekipo Fassa Bortolo. Vseskozi je nastopal za italijanske ekipe in leta 2004 dirkal za Saeco. Sledile so štiri sezone v ekipi Lampre (2005–2008), od koder se je na polovici sezone 2009 vrnil v Liquigas. Zadnji dve sezoni je nastopal za Astano. V članski karieri je kar štirinajstkrat nastopil na svetovnem prvenstvu in se najvišje povzpel leta 2000, ko je v Plouayu zasedel 13. mesto. Tistega leta je tudi slavil zmago na dirki za pokal Melinda, etapno zmago na dirki Midi Libre in zmago na posamičnem kronometru dirke po Avstriji, kjer je imel en dan oblečeno tudi rumeno majico vodilnega. Sezona 2000 je bila zagotovo njegova najboljša v karieri. Z leti je Štangelj postal eden izmed redkih zelo cenjenih in spoštovanih pomočnikov najboljših. "Vsekakor bo treba zavihati rokave. To bo še ena naloga, do katere pa čutim zelo veliko odgovornost. Zavedam se, da ne bo lahko strniti skupaj različne želje in cilje mladih in manj mladih kandidatov za nastop na svetovnem prvenstvu," je za Sportal povedal Gorazd Štangelj. Prva preizkušnja v vlogi selektorja ga čaka septembra, ko bo v Ponferradi v Španiji na sporedu svetovno prvenstvo.

Na KZS je zdaj šest selektorjev. Gorazd Štangelj je odgovoren za člane, Martin Hvastija za mlajše člane, Andrej Cimprič za mladince, Miha Koncilija za mlajše mladince, Gorazd Penko za ženske in Robert Pintarič za gorsko kolesarstvo.

Ne spreglejte