Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 9. 2012,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Philippe Gilbert

Nedelja, 23. 9. 2012, 17.49

8 let

Gilbert svetovni prvak, Slovenci slabi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tridesetletni Belgijec Philippe Gilbert je novi svetovni prvak v cestnem kolesarstvu. Na drugem in tretjem mestu sta dirko končala Edvald Boasson Hagen in Alejandro Valverde. Slovenci slabi.

Na štartu 265 kilometrov dolge dirke so bili 203 kolesarji iz 46 držav. Med njimi je bila tudi sedmerica Slovencev. Po približno eni uri dirkanja je glavnini pobegnila skupina, v kateri je bilo enajst kolesarjev. Pablo Lastras (Španija), Dario Cataldo (Italija), Timothy Duggan (ZDA), Alex Howes (ZDA), Jerome Coppel (Francija), Winner Anacona (Kolumbija), Luka Mezgec (Slovenija), Vladimir Isajčev (Rusija), Vitalij Buts (Ukrajina), Fabricio Ferrari (Urugvaj) in Gatis Smukulis (Latvija) so bili ubežniki, ki so na začetek zaključnih desetih krogov prikolesarili skoraj šest minut pred glavnino. Tudi v nadaljevanju dirke so ubežniki složno narekovali ritem na čelu. A kmalu je glavnini pobegnila še ena skupina kolesarjev. Stephen Cummings (Velika Britanija), Juan Antonio Flecha (Španija), Rinaldo Nocentini (Italija), Gianni Meersman (Belgija), Michael Matthews (Avstralija), Maxime Bouet (Francija), Michael Schar (Švica), Fumiyuki Beppu (Japonska) in Jakob Fuglsang (Danska). Med omenjeno deveterico tokrat ni bilo Slovenca. Sto kilometrov do cilja je glavnina zaostajala skoraj dve minuti in pol za skupino z Mezgecem ter minuto za deveterico, v kateri je bil tudi Avstralec Matthews. Na čelu glavnine, v kateri je bilo vseh preostalih 6 Slovencev, so ritem narekovali kolesarji belgijske reprezentance.

Zatem sta dva kroga zapored, ob vzponu na Cauberg, sledila napada Španca Alberta Contadorja. Pobegnila je velika skupina kolesarjev in slabih 70 kilometrov do cilja je bila v begu skupina, v kateri je bilo kar 29 kolesarjev. Od Slovencev je bil v ospredju le Mezgec, ki je bil v begu od štiridesetega kilometra dirke. Glavnina je zaostajala nekaj sekund več kot minuto. Ob zaključku šestega kroga je bil ritem pri vzponu na Cauberg peklenski. V ubežni skupini je bilo še 24 kolesarjev. Mezgeca ter še pet drugih kolesarjev je ulovila glavnina, ki je zaostajala 52 sekund. Do cilja so bili še štirje krogi. Na 220. kilometru je na vrhu Cauberga prišlo do padca, ki je zaustavil več kot polovico glavnine. Na tleh je pristal tudi Marko Kump, medtem ko sta morala zaradi padca kolesarjev pred njima počakati tudi Jure Kocjan in Kristijan Koren. Kump je zatem odstopil, medtem ko sta Koren in Kocjan hitro ulovila drugo veliko skupino, v kateri sta bila tudi Bole in Brajkovič. A ta skupina je še vedno zaostajala za prvo veliko skupino, v kateri je bil le Božič. Pred to skupino je bilo še 17 ubežnikov, ki so bili ujeti pred začetkom zadnjih dveh krogov. V ospredju je bilo še 90 kolesarjev, med katerimi je bil od Slovencev le še Božič. Brajkovič, Bole, Kocjan in Koren so zaostajali slabi dve minuti.

Ob predzadnjem prečkanju vzpona na Cauberg je odneslo še Božiča, medtem ko je bilo v ospredju še 48 kolesarjev. Odločilna je bila akcija na zadnjem vzponu na dirki, ko je kot drugi napadel Italijan Vincenzo Nibali. A njegov napad je bil odskočna deska za Philippa Gilberta, ki je napadel pred vrhom vzpona. Belgijec se je odpeljal zmagi naproti, saj v ozadju ni bilo kolesarja, ki bi ga lahko ulovil. Gilbert, za katerim ni bleščeča sezona, je po letu 2005 ponovno prinesel Belgiji mavrično majico. Takrat je naslov prvaka osvojil Tom Boonen. Norvežan Edvald Boasson Hagen se je moral zadovoljiti z drugim, Alejandro Valverde pa s tretjim mestom. Prvi Slovenec, ki je prečkal ciljno črto, je bil Borut Božič, ki je z zaostankom slabih treh minut osvojil 82. mesto. Vsekakor je nastop slovenske reprezentance eden tistih, ki ga je potrebno čim prej pozabiti.

Ne spreglejte