Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kristijan Koren Aldo Ino Ilešič

Nedelja, 12. 5. 2013, 10.45

8 let

Gazvoda, Koren in Ilešič na dirki po Kaliforniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes se bo s 1. etapo začela 8. kolesarska dirka po Kaliforniji (2.HC). Na dirki bodo nastopili tudi Slovenci Gregor Gazvoda, Kristijan Koren in Aldo Ino Ilešič.

Medtem ko je lani na dirki nastopil le Koren, bodo tokrat na dirki nastopili kar trije Slovenci. Na dirki ne bo lanskega zmagovalca Roberta Gesinka, ki nastopa na dirki po Italiji. Prav tako na dirki ne bo trikratnega zmagovalca Levija Leipheimerja, ki še kar nima ekipe za letošnjo sezono. Bo pa na dirki nastopil Avstralec Michael Rogers, ki je to dirko zmagal leta 2010. Vsekakor bo na dirki nastopilo nekaj izjemnih imen. Slovak Peter Sagan (Cannondale) je doslej v treh nastopih na tej dirki zbral osem etapnih zmag. Samo lani je zmagal pet etap. Američan Tejay Van Garderen (BMC Racing) bo največji domači favorit za zmago v skupnem seštevku. Njegovi največji tekmeci bodo Haimar Zubeldia (RadioShack-Leopard), Cameron Meyer (Orica-GreenEdge), Michael Rogers (Saxo-Tinkoff), Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM), Philip Deignan (UnitedHealthcare), Francisco Mancebo (5 Hour Energy-Kenda), David Zabriskie (Garmin-Sharp), Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step), Wesley Sulzberger (Orica-GreenEdge) in Leopold Konig (NetApp-Endura).

Na dirki bodo nastopili kolesarji šestnajstih ekip, od katerih jih ima osem Pro Team licenco. Že v prvi etapo bodo na sporedu trije kategorizirani vzponi in težko je napovedati ali bodo šprinterji uspeli v cilj prikolesariti v glavnini. Vsekakor pa tam lahko pričakujemo Sagana, ki bo največji kandidat, da zmaga etapo in obleče rumeno majico vodilnega. Druga etapa se konča z dobrim 6 kilometrov dolgim ciljnim vzponom, ki bo najbolj strm v zadnjem kilometru in pol. V tretji etapi kolesarje čaka več kot 2800 višinskih metrov vzpona, a bo v zaključku etape dovolj časa, da se skupine polovijo med seboj in bo o zmagovalcu etape verjetno odločal ciljni šprint glavnine. V četrti etapi, ki je ena najlažjih na dirki, prav tako lahko pričakujemo ciljni šprint glavnine. Do slednjega bo prišlo tudi v peti etapi. Šesta etapa bo ena najpomembnejših, saj bo na sporedu skoraj 32 kilometrov dolg posamičen kronometer. Trasa slednjega ni pretirano zahtevna do samega zaključka, kjer kolesarje čaka 2.7 kilometra dolg ciljni vzpon. Predzadnja etapa ima na sporedu tri kategorizirane vzpone, od katerih bo najpomembnejši ciljni vzpon Mt. Diablo, ki je dolg dobrih 8 kilometrov in je najbolj strm v zadnjem kilometru. Sledi zadnja etapa, ki bo na sporedu prihodnjo nedeljo, in bo kolesarje iz San Francisca preko mosta Golden Gate popeljala do Santa Rose, ki velja za najbolj kolesarsko mesto v Kaliforniji. Vsekakor bo kolesarje tam pričakala trideset tisoč glava množica, ki bo pozdravila junake letošnje dirke.

Gregor Gazvoda (Champion System), Kristijan Koren (Cannondale) in Aldo Ino Ilešič (UnitedHealthcare) so Slovenci, ki bodo na dirki predvsem v pomoč svojim kapetanom. Najmanj proste roke bo imel Koren, ki bo moral garati za Sagana. Gazvoda bo imel verjetno najbolj proste roke, medtem ko bo moral Ilešič poskrbeti, da bo Jacob Keough v ospredju pred pričetkom ciljnega šprinta.

Ne spreglejte