Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
8.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirka po Franciji

Sreda, 17. 7. 2013, 8.02

8 let

Froome edini favorit za zmago na kronometru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na kolesarski dirki po Franciji je na sporedu zelo zahteven posamičen kronometer, na katerem si bodo favoriti sami krojili usodo. Vsekakor je Christopher Froome edini favorit za zmago.

Trasa 32 kilometrov dolgega posamičnega kronometra je zelo netipična. Na sporedu bosta dva vzpona druge kategorije. Dolžina prvega, s povprečnim naklonom 6 %, je 6 kilometrov in 400 metrov. Sledi spust ter nov vzpon, katerega povprečni naklon znaša 6,3 % in bo dolg 6 kilometrov in 900 metrov. Trasa je tehnično zelo zahtevna. Poleg tega so danes popoldne po 14. uri napovedane še deževne plohe in le predstavljamo si lahko, kaj lahko za favorite pomeni ena samcata napaka. To pomeni, da bodo danes zelo na trnih tudi športni direktorji v spremljevalnih vozilih, ko bodo spremljali svoje kolesarje. Če bo deževalo, lahko pride tudi do kakšnega presenečenja.

Nemec Tony Martin, ki je zmagal prvi posamični kronometer na letošnji dirki, se bo na traso podal že ob 12. uri in 39 minut. Christopher Froome se bo kot vodilni v skupnem seštevku dirke na traso podal zadnji. Ob 16. uri in 33 minut. V primeru, da razmere na trasi ne bodo regularne za vse kolesarje, lahko morebiti pride do kakšnega presenečenja, v nasprotnem primeru pa je Froome zagotovo edini favorit za zmago. Seveda mora odpeljati kronometer, kot ga je sposoben in brez padca. Vprašanje je le, ali bo Froome v primeru dežja pripravljen tvegati padec in morebitni odstop z dirke.

Slovenec Kristijan Koren se bo na traso podal ob 12. uri in 57 minut. "Danes se nisem dobro počutil in se nisem niti poskusil pridružiti ubežnikom. Trasa kronometra mi nikakor ne ustreza, zato si ne delam utvar, da bi lahko dosegel vidnejšo uvrstitev. Jutri bom zato rajši nekoliko potegnil s spanjem, saj ne bom odšel gledat trase kronometra," je za Sportal v torek pozno zvečer povedal Koren. Vsekakor je današnji kronometer ena ključnih etap letošnje dirke in zagotovo vreden ogleda. Poleg tega je spust s prvega vzpona bolj strm kot vzpon in tehnično zahteven. Merjenje vmesnega časa bo na dveh točkah. Prva je na prvem gorskem cilju, kjer bomo lahko videli, kako dobro je kdo na poti, medtem ko bomo na drugem vmesnem času na drugem gorskem cilju videli tudi, kako dobro so kolesarji opravili s spustom s prvega klanca. Zanimivo bo tudi videti, kakšna kolesa bodo izbrali posamezni kolesarji ter kdo od njih bo na vrhu drugega vzpona zamenjal kolo in nadaljeval s kolesom za kronometer. Danes bomo tudi lahko videli, ali je včerajšnji padec Alberta Contadorja pustil posledice ali ne.

Ne spreglejte