Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 3. 2015,
17.06

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tony Gallopin kolesarstvo

Sobota, 14. 3. 2015, 17.06

5 let, 8 mesecev

Francoz do zmage, drugi Špilak ni vedel, da je kdo pred njim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoz Tony Gallopin je s samostojno vožnjo prišel do zmage v šesti etapi kolesarske dirke Pariz-Nica, s katero je prevzel skupno vodstvo.

V boju zasledovalcev je po 180,5 kilometra od Venceja do Nice imel največ moči Slovenec Simon Špilak, član Katjuše, ki je zaostal 32 sekund. Tretji v etapi je bil Portugalec Rui Costa.

Gallopin je napadel 30 kilometrov pred ciljem in vse do zadnjih kilometrov nabiral sekunde prednosti pred tekmeci. Po šesti etapi je prevzel tudi skupno vodstvo, v katerem ima zdaj pred Avstralcem Richiejem Portom 36 sekund prednosti, pred tretjeuvrščenim Poljakom Michalom Kwiatkowskim pa še sekundo več.

V nedeljo bo na dirki Pariz-Nica še zadnja etapa, vožnja na čas. V njej bi lahko do skupne zmage prišel Porte, ki velja za odličnega tekmovalca v uri resnice. Kronometer bo bolj pisan na kožo Avstralca, v njegovo korist govori tudi statistika, saj je bil v primerjavi z Gallopinom od njega boljši kar 13-krat.

"Težko je bilo tudi zaradi dežja, dan je bil res zahteven. Prikolesariti do zmage na tako zahtevni etapi je res težko. Upam, da si bom opomogel do jutri. Vožnja na čas ni moja najboljša disciplina, toda bomo videli. Vse bom dal od sebe, da zmagam," je po prihodu v cilj povedal Francoz.

Mislil je, da so v vodstvu

Špilak je bil na koncu najboljši med zasledovalci, čeprav je bil v zadnjih kilometrih precej nedejaven in je drugim prepustil lovljenje. Pred ciljem je pospešil in prišel do drugega mesta, za seboj pa pustil Costo, Danca Jakoba Fuglsanga, Španca Rafela Wallsa ...

"Iskreno povedano, nisem vedel, da je nekdo pred mano. Spust je bil preveč nevaren, zato sem bil osredotočen in mislil, da smo v vodstvu. Kakorkoli, etapa je zame bila dobra. Bilo je težko zaradi dežja, mraza in vzponov. Na zadnjem sem napadel skupaj še z nekaterimi kolesarji. Na koncu smo ostali štirje. Na spustu sem bil 100-odstotno osredotočen, ker sem vedel, da so favoriti za nami. Na koncu sem ukradel nekaj dragocenih sekund. Jutri bo odločilna etapa, sem pripravljen," je za spletno stran Katjuše povedal Špilak, ki je ciljno črto prečkal z dvignjeno roko v znak zmagoslavja, toda pred njim se je veselil že Gallopin.

Špilak je v skupnem seštevku zdaj sedmi, zaostaja pa 53 sekund. Drugi Slovenec Borut Božič (Astana) je bil danes 59., zaostal je 23:01 minute, v skupnem seštevku je 81.

Ne spreglejte