Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2024,
16.33

Osveženo pred

5 ur, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,29
Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Remco Evenepoel Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2024, 16.33

5 ur, 2 minuti

Dirka po Franciji, 19. etapa (Embrun–Isola 2000, 144,6 km)

Še ena fantastična predstava kralja Toura Tadeja Pogačarja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,29
Tadej Pogačar, TDF 2024 | Tadej Pogačar je zmagovalec kraljevske etape 111. Toura. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je zmagovalec kraljevske etape 111. Toura.

Foto: Reuters

Slovenski šampion Tadej Pogačar je na kraljevski 19. etapi 111. Dirke po Franciji prikazal še eno imenitno predstavo, se veselil še četrte etapne zmage na letošnjem Touru in v skupnem seštevku še povečal prednost pred Jonasom Vingegaardom in Remcom Evenepoelom.

 

Odločitev o zmagovalcu 145-kilometrske etape od Embruna do Isole 2000 je padla na zaključnem klancu, čeprav so morali kolesarji danes premagati tudi dva veliko težja vzpona ekstra kategorije, Col de Vars in Cime de la Bonette, najvišjo točko letošnje dirke.

Na zadnji klanec brutalnega dne se je Pogačar podal v skupini favoritov, dobre štiri minute za močno skupino ubežnikov, v kateri je imel Jonas Vingegaard dva pomočnika iz moštva Visma | Lease a Bike, Američana Mattea Jorgensona in Nizozemca Wilca Keldermana. A Pogačarjeva ekipa UAE Emirates je odlično nadzirala dogajanje, s hudim tempom poskrbela za zadnjo selekcijo, nato pa se je kakšnih devet kilometrov pred ciljem v lov za vodilnimi pognal še Pogačar sam.

Petindvajsetletni slovenski superzvezdnik se je zlahka otresel največjih tekmecev za skupno zmago, danes nemočnega Jonasa Vingegaarda in Remca Evenepoela, in do cilja po tem, ko je enega za drugim ulovil še Richarda Carapaza, Simona Yatesa in Mattea Jorgensona, proti Dancu in Belgijcu pridobil še 1:42.

V skupnem seštevku ima Pogačar zdaj že 5:03 prednosti pred Vingegaardom in 7:01 pred Evenepoelom. Četrti Joao Almeida za rumeno majico zaostaja že dobrih 15 minut.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Franciji, potek 19. etape:

Cilj: Tadej Poačar (UAE Emirates) je zmagovalec kraljevske etape in se je še utrdil v skupnem vodstvu na Touru! Proti Vingegaardu in Evenepoelu je slovenski as pridobil še minuto in 42 sekund.

2 km do cilja – Pogačar je prehitel še Jorgensona in drvi proti svoji četrti etapni zmagi na letošnjem Touru.

3 km do cilja – Pogačar je ujel še Simona Yatesa in mu zdaj do Jorgensona manjka le še 18 sekund. Slovenec je proti Vingegaardu in Evenepoelu pridobil že več kot minuto in pol.

3,5 km do cilja – Pogačar je ujel Carapaza in se vodilnemu Jorgensou približal na 38 sekund, med obema kolesarjema je samo še Simon Yates. V ozadju je Evenepoel poskusil napasti Vingegaarda, vendar mu Danec ni pustil zbežati. 

5,6 km do cilja – Jorgenson vozi 26 sekund pred Simonom Yatesom in 40 pred Richardom Carapazom, Pogačar se je vodilnemu Američanu približal na 1:10, ima pa že več kot minuto prednosti pred Vingegaardom in Evenepoelom.

6,5 km do cilja – Jorgenson vozi 40 sekund pred Carapazom in Simonom Yatesom ter 1:44 pred Pogačarjem. Slovenec ima že skoraj minuto prednosti pred Vingegaardom in Evenepoelom.

7,7 km do cilja – Pogačar zdaj vozi 2:09 za vodilnim Jorgensenom in že pol minute pred Vingegaardom in Evenepoelom. Danec očitno nima najboljšega dne, tudi Belgijec se ga utegne otresti.

8,7 km do cilja – Tadej Pogačar je sprožil napad v skupini favoritov! Vingegaard in Evenepoel mu ne moreta slediti, slovenski as tako pridobiva še dodatne sekunde v skupnem seštevku. 

9,7 km do ciljaRichard Caparaz se je pognal v lov za Jorgensonom.

10 km do cilja – V skupini favoritov so okoli Pogačarja le še Adam Yates, Joao Almeida, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel, Derek Gee in Mikel Landa. Medtem je Jorgenson v ospredju prednost pred tremi zasledovalci (Carapazom, Keldemranom in Simonom Yatesom) povečal na pol minute.

11 km do ciljaMatteo Jorgenson ima 22 sekund prednosti pred Carapazom, Keldermanom in Simonom Yatesom in 3:17 pred zdaj že močno razredčeno skupino favoritov, na čelu katere vztraja Adam Yates.

13,5 km do cilja – Iz vodilne skupine je napadel Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike). Med favoriti 3:22 za čelom dirke je še vse mirno.

14 km do cilja – Pogačarjevi navijajo tempo v glavnini, Sivakov in Soler sta se že iztrošila, tempo narekujeta Adam Yates in Joao Almeida. Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel sta se "prilepila" za Pogačarjevo kolo. Prednost šesterice ubežnikov je padla na 3:40.

16,1 km do cilja – Kolesarji so se pognali na zaključni vzpon dneva, Isola 2000 je dobrih 16 kilometrov dolg klanec prve kategorije s 7,1-odstotnim povprečnim naklonom. Posebej strm je začetek vzpona. Vodilna šesterica ga je začela 4:04 pred skupino favoritov okoli rumene majice.

35 km do cilja – Na spustu so ubežniki pridobili nekaj malega in zdaj vozijo 4:13 pred glavnino, na čelu te še vztrajajo Pogačarjevi kolegi iz UAE.

57 km do ciljaRichard Carapaz je osvojil še 20 gorskih točk na Bonettu, te pa so se zaradi najvišje točke Toura še podvojile, kar pomeni, da je Ekvadorec s 97 točkami prevzel vodstvo v razvrstitvi za pikčasto majico. Vodilna šesterica je najvišjo točko letošnjega Toura prečkala 3:34 pred skupino favoritov z rumeno majico. Zdaj sledi kar 40 kilometrov spusta do vznožja zaključnega klanca dneva.

Pogačar ima ob sebi še Joaa Almeido, Adama Yatesa, Pavla Sivakova in Marca Solerja, Vingegaard pa je v skupini favoritov osamljen član Visme, ima pa dva pomočnika v ubežni skupini.

62 km do cilja – Pogačarjevi še naprej stopnjujejo pritisk in so skupino favoritov ubežnikom približali na 3:35. Medtem je vse živahnejše na zaključnem vzponu dneva na Isoli 2000, kjer bo imel Pogačar imenitno podporo slovenskih navijačev. Ga bo tudi ta ponesla do nove zmage?

Nogometno navijaško vzdušje na zaključnem vzponu:

68 km do cilja – Do vrha La Bonetta je še 11 kilometrov, Pogačarjeva ekipa UAE Emirates pa na čelu glavnine s hudim tempom skrbi za selekcijo. Glavnina je pravzaprav že pošteno razpadla in je zdaj bolj ali manj le skupina favoritov. Stik so že izgubili Jan Tratnik, Bart Lemmen, Julien Bernard, Geraint Thomas, Felix Gall ... Tudi vodilna šesterica se še močno trudi in vzdržuje dobre štiri minute prednosti pred skupino z rumeno majico. Grupetto z zeleno majico vozi 13:34 za čelom dirke.

75 km do cilja – Vodilna skupina na hudem klancu razpada, Prudhomme, Van Wilder in Onley so izgubili stik s kolegi ubežniki, tudi v glavnini pa je ekipa UAE Emirates navila tempo in se je vodilnim približala na štiri minute zaostanka.

Pogačar si želi zmage
"Mislim, da je to moj najboljši Tour, imam odlične noge. Razprava je bila, ali je kraljevska etapa danes ali je bila v nedeljo, ampak tudi to bi bilo lepo dobiti. Če se ponudi priložnost, bom poskusil, vsekakor bi bila zmaga lepo poplačilo za ves vložen trud. Vsi bodo imeli svoje načrte, mislim, da se bo odločalo šele kakšen kilometer do cilja," je pred etapo za Eurosport povedal slovenski as Tadej Pogačar.

Medtem se na zaključnem vzponu današnje etape že zbirajo navijači, tudi Pogačar bo imel bučno podporo:

80 km do cilja – Kolesarji se že vzpenjajo na Cime de la Bonette, 22,9 kilometra dolg klanec ekstra kategorije s 6,9-odstotnim povprečnim naklonom. Vrh je na 2.802 metrih nadmorske višine, kar je tudi najvišja točka letošnjega Toura. Vodilna deveterica ima 4:29 prednosti pred glavnino in 10:20 pred grupettom.

102 km do ciljaRichard Carapaz je dobil prvi gorski cilj dneva in z novimi 20 točkami v razvrstitvi najboljšega hribolazca na dirki napredoval na tretje mesto. Le še za točko zaostaja za Vingegaardom, ki danes namesto Pogačarja nosi pikčasto majico. Vodilna deveterica je vrh Varsa prečkala 3:19 pred glavnino in 8:36 pred skupino z zeleno majico. Po kakšnih 20 kilometrih spusta kolesarje čaka še zahtevnejši klanec na Cime de la Bonette.

109 km do cilja – Vodilna deveterica, Matteo Jorgenson, Wilco Kelderman (Visma | Lease a Bike), Simon Yates (Jayco-AlUla), Nicolas Prodhomme (Decathlon-Ag2r La Mondiale), Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Jai Hindley (Red Bull - BORA - hansgrohe), Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Cristian Rodríguez (Arkéa-B&B Hotels) in Oscar Onley (Team dsm-firmenich PostNL), ima zdaj že skoraj dve minuti prednosti pred glavnino. Na čelu te so kolesarji Pogačarjevega UAE Emirates. Grupetto z zeleno majico ima že šest minut zaostanka za vodilnimi.

Ubežniki, 19. etapa, TDF 2024 | Foto: Reuters Foto: Reuters

V ubežni skupini je v skupnem seštevku najvišje uvrščen Jorgenson, ki ima za Pogačarjem dobrih 22 minut zaostanka. Carapaz je potencialno v boju za pikčasto majico. Do zdaj je zbral 37 točk, pred njim so v tej razvrstitvi Pogačar (77), Vingegaard (58), Evenepoel (42) in Lazkano (41). Na obeh gorskih ciljih ekstra kategorije je za zmagovalca na voljo 20 točk.

116 km do ciljaSimon Yates je ujel vodilno osmerico, nova močna ubežna skupina pa je prednost pred glavnino povečala na minuto.

Vingegaard: Naredil bom vse, kar lahko
"To je le še ena od številnih izjemno zahtevnih etap, moram se le boriti naprej in verjeti, da je še mogoče. To je etapa po moji meri in upam, da bom imel danes dobre noge, naredil bom vse, kar lahko, na koncu pa bomo videli, kaj to pomeni. Mislim, da sem se dobro spočil in privarčeval nekaj energije za zaključek dirke," je za Eurosport pred etapo povedal Jonas Vingegaard.

117 km do cilja – V ospredju je ostala le še osmerica z Jorgensonom, Keldermanom, Hindleyjem, Van Wilderjem, Rodriguezom, Onleyjem, Prudhommom in Carapazom. Ima 12 sekund prednosti pred Simonom Yatesom in 20 pred Bernalom, Bardetom in Cortom. Glavnina s Pogačarjem, Vingegaardom in Evenepoelom vozi 47 sekund za čelom dirke. Grupetto z zeleno majico ima že skoraj tri minute zaostanka.

118 km do cilja – V ospredju je ostala sedemnajsterica z Jorgensonom in Keldermanom, medtem je Laporte zaostal in zdaj vozi v prvi skupini zasledovalcev ob Bernalu in Carapazu osem sekund za čelom dirke. Glavnina, na čelo katere so se postavili kolesarji Pogačarjevega moštva UAE Emirates, vozi 41 sekund za vodilnimi, v glavnini pa imata težave slediti hudemu tempu tudi Wout van Aert (Visma) in Wout Poels (Bahrain).  

120,7 km do cilja – Začel se je vzpon na Col de Vars, 18,8 kilometra dolg klanec ekstra kategorije s 5,7-odstotnim povprečnim naklonom. Carapaz in Bernal se približujeta čelu dirke, vodilna skupina pa se je že močno razredčila. Tudi iz glavnine že izpadajo šprinterji. Te danes čaka izjemno naporen dan.

122 km do cilja – Ubežna skupina ni složna, njena prednost hitro kopni, iz glavnine sta napadla Južnoameričana Richard Carapaz (EF Education - Easy Post) in Egan Bernal (Ineos Grenadiers). Pogačar in njegovi kolegi so povsem mirni.   

124 km do cilja – Razlika med ubežniki in glavnino se je ustalila pod minuto in v tem trenutku znaša 55 sekund. Kolesarji so v Guillestru opravili z letečim ciljem, ki ga je dobil Bryan Coquard (Cofidis). Vsak čas se bo začel prvi kategoriziran vzpon dneva.

130 km do cilja – Prednost velike in nevarne ubežne skupine je narasla na minuto. Na čelu glavnine UAE pri narekovanju tempa pomaga še EF Education - Easy Post, ki ima sicer svojega člana med ubežniki.

Bežijo Jorgenson, Laporte, Kelderman (Visma), Juul Jensen (Jayco), Kwiatkowski (Ineos), Prodhomme (Decathlon), Haig (Bahrain), van Wilder (Soudal), Hindley (Red Bull), Madouas (Groupama), Powless (EF), van Moer (Lotto), Coquard (Cofidis), Formolo, Lazkano (Movistar), Rodríguez (Arkéa), Barguil, Onley (dsm), Cort, Abrahamsen (Uno-X), Burgaudeau in Turgis (TotalEnergies).

135 km do cilja – V begu je 22 kolesarjev, njihova prednost pred glavnino pa je narasla na pol minute. Pogačarjev UAE Emirates poskuša na čelu glavnine nadzorovati dogajanje. Med ubežniki so celo trije člani Visme, poleg Jorgensona in Laporta še Wilco Kelderman.

 

140 km do cilja – Glavnini je nekoliko ušla velika skupina kolesarjev, v kateri sta tudi člana Vingegaardove ekipe Visma | Lease a Bike Christophe Laporte in Matteo Jorgenson

144,6 km do cilja Direktor dirke je pri kilometru nič zamahnil z zastavico in kraljevska etapa 111. Toura se je začela tudi zares! Takoj so se začeli napadi na čelu glavnine.

Štart: Ob 12.20 so se kolesarji podali na zaprto vožnjo, približno deset minut kasneje naj bi se dirka začela tudi zares. Na štartu danes ni Švicarja Stefana Künga (Groupama – FDJ). Ta je že 32. kolesar, ki je letošnji Tour končal predčasno.

Dobrodošli, ljubitelji kolesarstva! Pred nami je že 19. etapa 111. Dirke po Franciji, ki ta bo naravnost brutalna. V 145 kilometrih kolesarje čaka več kot 4.500 višinskih metrov, povzpeli se bodo na najvišjo točko letošnje dirke, nosilec rumene majice Tadej Pogačar pa je današnjo preizkušnjo izbral za kraljevsko. Danes lahko pričakuje napade Jonasa Vingegaarda.

Pred etapo

Verjetno je 19. etapa Dirke po Franciji ena zadnjih priložnosti, da zmagovalec zadnjih dveh izvedb Toura Jonas Vingegaard poskuša streti Tadeja Pogačarja, ki ima po 18 etapah pred njim več kot tri minute prednosti. Dancu so klanci, ki karavano čakajo v današnji etapi, pisani na kožo, imun je tudi na visoke temperature, ki karavano spremljajo že vse tri tedne, a je tudi slovenski adut letos že večkrat poudaril, da se je pripravljal prav na takšen teren, z leti pa se je aklimatiziral tudi na visoke temperature. Navsezadnje je po Giru prav na Isoli 2000 z ekipo, ki ga spremlja na Touru, opravil višinske priprave in si od blizu ogledal ter prevozil ceste, po katerih bodo kolesarji vozili danes.

19. etapa Dirke po Franciji 2024 | Foto:

Prvi klanec kolesarje čaka na 42. kilometru. Za uvod bodo zagrizli v prelaz Vars na nadmorski višini 2109 metrov. Klanec ekstra kategorije (HC) bo dolg skoraj 19 kilometrov in ima 5,7-odstotni povprečni naklon, na tretjem kilometru bo vzpon celo 10,5-odstoten.

Col de Vars | Foto:

Sledi več kot 20 kilometrov spusta in nov klanec. Tokrat na zloglasni Cime de la Bonette na nadmorski višini 2802 metra. To je najvišja točka letošnjega Toura in najvišje ležeča asfaltirana cesta v Evropi! Klanec ekstra kategorije bo dolg skoraj 23 kilometrov pri povprečnem naklonu 6,8-odstotka, tik pod vrhom bo naklon celo 10,3-odstoten. Kolesarji naj bi do vrha vzpona potrebovali skoraj uro!

Cime de la Bonette | Foto:

Sledi skoraj 40 kilometrov tehnično zahtevnega spusta po zelo izpostavljeni cesti in nato zaključni vzpon do smučarskega središča Isola 2000 na nadmorski višini 2024 metrov, kjer je bil Pogačar z ekipo nastanjen v času višinskih priprav pred Tourom. Ciljni klanec prve kategorije bo dolg 16 kilometrov in ima nekaj več kot sedemodstotni povprečni naklon.

Športni direktor Pogačarjeve ekipe Andrej Hauptman je včeraj v pogovoru z RTV Slovenija potrdil, da kolesarji UAE današnjo etapo zelo dobro poznajo, hkrati pa opozoril, da samo poznavanje cest ne bo dovolj, ampak bo ključno dobro počutje kolesarjev.

Do vrha Bonette vodi najvišje ležeča asfaltirana cesta v Evropi. | Foto: Guliverimage Do vrha Bonette vodi najvišje ležeča asfaltirana cesta v Evropi. Foto: Guliverimage

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 12.20, ob 12.30 bodo kolesarji prevozili kilometer nič, kar je znak za uraden začetek etape, cilj pa naj bi dosegli okoli 16.30.

Pred kraljevsko etapo ima Pogačar 3:11 minute prednosti pred Vingegaardom in 5:09 pred Evenepoelom. Vsi drugi zaostajajo že 13 minut in več.

Preberite še:

Tadej Pogačar Remco Evenepoel
Sportal Pogačar najtežjo etapo pozna do obisti, taktiko pa je raje zadržal zase
Campenaerts
Sportal Čustvena izpoved junaka 18. etape, ki je najprej poklical dekle in novorojenčka #video
vic
Sportal Presrečni Campenaerts do velike zmage na Touru, favoriti hranili moči za brutalni petek
Primož Roglič
Sportal Kaj se dogaja s Primožem Rogličem?
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar spet potipal konkurenco, pri Vismi ne razmišljajo o beli zastavi
Ne spreglejte