Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2024,
19.24

Osveženo pred

1 ura, 58 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Victor Campenaerts

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2024, 19.24

1 ura, 58 minut

Čustvena izpoved junaka 18. etape, ki je najprej poklical dekle in novorojenčka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Campenaerts | Victor Campenaerts ob svoji prvi etapni zmagi na Touru ni skrival čustev.  | Foto Guliverimage

Victor Campenaerts ob svoji prvi etapni zmagi na Touru ni skrival čustev.

Foto: Guliverimage

Dvaintridesetletni belgijski kolesar Victor Campenaerts (Lotto Dstny) po zmagi v 18. etapi Dirke po Franciji ni skrival svojih čustev. Spregovoril je o težkih preizkušnjah, brezbrižnosti lastnega moštva in svoji partnerki, ki je z njim v dobrem in v slabem. "To je vrhunec moje kariere," je dejal čustveni Belgijec, ki je bil najhitrejši in najbolj taktično prepričljiv izmed trojice, ki je pobegnila 35 kilometrov pred ciljem. To je njegova 12. zmaga v karieri in prva etapna zmaga na Touru.

"Kot poklicni kolesar si želiš biti na dirki po Franciji, priti do cilja, ampak dobiti etapo na Touru predstavlja uresničitev sanj vsakega kolesarja. Nisem mladinec, o tem trenutku sem sanjal zelo dolgo, dolgo časa," je v izjavi za organizatorja razlagal presrečni zmagovalec 18. etape Victor Campenaerts, ki je lani na Elizejskih poljanah v Parizu prejel priznanje za najbolj borbenega kolesarja Toura.

Priznal je, da mu je bilo po spomladanski sezoni klasik zelo težko. "Z ekipo (Lotto Dstny, op. a.) sem sklenil ustni dogovor o podaljšanju pogodbe, potem so me kar nenadoma začeli ignorirali," je povedal. "Bilo je zelo težko. Na višinskih pripravah, kjer me je ves čas spremljala tudi moja visoko noseča partnerka, ki mi je vsak dan izražala podporo, sem le s težavo opravljal treninge, potem pa sem se na določeni točki zamislil. Spoznal sem, da imam še vedno lahko svetlo kolesarsko prihodnost, kmalu za tem (8. junija, op. a.) pa sem postal tudi oče. Kar naenkrat so se obzorja spet razjasnila in na kolesu sem se spet začel dobro počutiti. Na Dirko po Franciji sem prišel z izjemno motivirano ekipo, v kateri vlada zelo dobro vzdušje," je pohvalil svoje ekipne kolege in za zvečer napovedal veliko slavje.

V začetku junija je postal oče:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nel Goerlandt (@nel.gt)

Povedal je še, da je neskončno hvaležen ljudem, ki mu stojijo ob strani. "Na višinskih pripravah smo preživeli devet tednov. Z menoj je bilo tudi moje dekle, ki je rodilo ob vznožju vzpona v Granadi. Ona je resnična junakinja te zgodbe. Vesel sem, da mi je ekipa to omogočila in da sem na Touru v dobri formi, pridobil sem veliko samozavesti. Nisem imel pripravljalnih dirk, a v ekipi so vseeno vedeli, da bom v dobri formi. To je lep način, da se posloviš od ekipe," je povedal Campenaerts, ki se v prihodnji sezoni seli v ekipo Visma.

Povedal je še, da si je današnjo etapo označil že decembra lani, saj je bila to edina, za katero je verjel, da ima možnost za zmago, in priznal, da je v zadnjih kilometrih hlinil utrujenost, da bi prelisičil kolega v begu, Poljaka Michala Kwiatkowskega (Ineos Grenadiers) in Francoza Mattéa Vercherja iz ekipe TotalEnergies.

Campenaerts | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

V beg z enim samim nabojem

"Mislim, da sem odpeljal pametno. Ekipa mi je vlila veliko zaupanja, vsi so vedeli, da imam dobre noge. V beg sem šel z enim samim nabojem. Morda sem igral nekoliko umazano igro, ko sem se pretvarjal, da sem zelo izčrpan. Tako mi ni bilo treba opraviti preveč menjav, le sledil sem gibom, kot trojica smo imeli dobre možnosti za uspeh. Vse do zadnjega kilometra smo zelo dobro sodelovali. To je neverjetno. Pred nami so še trije zahtevni dnevi, a že zdaj komaj čakam, da se vrnem domov k punci," je bil ves iz sebe Belgijec, ki je takoj po prihodu v cilj poklical življenjsko sopotnico in sina ter se razjokal.

Profil 19. etape Dirke po Franciji:

19. etapa Dirke po Franciji 2024 | Foto:

Jutri kolesarje na Touru čaka izjemno zahtevna gorska etapa od Embruna do Isole 2000 (144,6 km). Kolesarji bodo morali prevoziti tri dolge prelaze in skupno kar 4500 višinskih metrov.

Preberite še:

vic
Sportal Presrečni Campenaerts do velike zmage na Touru, favoriti hranili moči za brutalni petek
Primož Roglič
Sportal Kaj se dogaja s Primožem Rogličem?
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar spet potipal konkurenco, pri Vismi ne razmišljajo o beli zastavi
Richard Carapaz
Sportal Čeprav je že olimpijski prvak, mu več pomeni etapna zmaga na Touru

 

Ne spreglejte