Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2019,
17.35

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Dirka skozi Flandrijo Mathieu Van der Poel

Sreda, 3. 4. 2019, 17.35

5 let

dirka skozi flandrijo

Na kaotični belgijski klasiki zmagal Van der Poel, Mohorič 15. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Nizozemec Mathieu Van der Poel je dobil kolesarsko dirko svetovne serije skozi Flandrijo, generalko pred nedeljskim vrhom flandrijskih klasik, preizkušnjo po Flandriji.

Kolesar belgijske profesionalne kontinentalne ekipe Corendon-Circus je bil po 182 kilometrih od Roeselareja do Waregema v sprintu skupine petih kolesarjev močnejši od Francoza Anthonyja Turgisa in Luksemburžana Boba Jungelsa.

Četrto mesto je zasedel avstrijski državni prvak Lukas Pöstlberger, ki si zasluži vse pohvale, saj je bil na begu večji del dirke, tudi ko ga je približno 30 kilometrov pred ciljem četverica dohitela (od udeležencev najdaljšega pobega je zdržal najdlje), je držal ritem skupine. Peti je bil Belgijec Tiesj Benoot.

Pred tem je četverica kolesarjev glavnini ušla 40 kilometrov pred ciljem in nato složno kolesarila do konca. Glavnina ni kazala velike želje, da bi ubežnike ujela, še največ je poskušala ekipa Groupama-FDJ, lovil je tudi moštveni kolega Mateja Mohoriča Ivan Garcia Cortina, a omenjeni kolesarji pri lovu prave pomoči niso imeli.

Kaos na ozkih cestah belgijskega podeželja

Moška dirka je bila kaotična, vodstvo jo je kar dvakrat nevtraliziralo. Prvič 76 kilometrov pred ciljem, ko se je ubežna skupina preveč približala ženski izvedbi dirke, ta se je sicer začela dovolj zgodaj, a se je zavlekla zaradi padca v skupini.

Prva prekinitev je bila kratka, a so glavnino kmalu še enkrat ustavili in prvotnim ubežnikom, ki so se ob prekinitvi znašli za glavnino, omogočili, da so se odpeljali naprej in nadaljevali s prednostjo dveh minut in 15 sekund, ki so jih imeli pred prvo prekinitvijo.

Pozabili pa so na enega od prvotnih ubežnikov, avstrijskega kolesarja moštva Bora-Hansgrohe Lukasa Pöstlbergerja, ki se je znašel v glavnini. Najprej je prosil sodnika na motorju, da ga odvleče do ubežnikov, ta pa je odklonil, nato ga je na čelo dirke povlekel motor z radijskim novinarjem, ta pa je priložnost izkoristil za krajši intervju.

70 kilometrov do cilja se je dirka spet začela normalno, a se je kmalu zatem pripetil padec.

Padale tudi naše BTC-jevke

Žensko dirko je dobila Nizozemka Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) pred Marto Bastianelli (Virtu Cycling) in Lucindo Brand (Sunweb).

Padec, ki je povzročil zamudo, se je zgodil že v nevtralni vožnji, ko sta na tleh pristali tudi kolesarski ljubljanskega kluba BTC City Maaika Boogard in Hanna Nilsson. Glavnina je nesrečne kolesarke počakala, nato pa je vsa karavana za časovnico zaostala več kot deset minut, zaradi česar se je vodstvo odločilo ustaviti moško dirko.  

"Ne vem, ali se lahko imam za favorita"

Jungels, papirnati favorit dirke, član najmočnejše ekipe Decuninck Quick Step, je v zadnjem kilometru še poskušal napadati, toda Van der Poel, nizozemski državni prvak, po napovedih najhitrejši sprinter med ubežno peterico, mu je odgovoril in nato v sklepnem dejanju vknjižil tretjo letošnjo zmago in prvo na sploh na dirkah svetovne serije.

Van der Poel je bil četrti že na dirki Gent-Wevelgem, ki je bila sicer zelo podobna današnji preizkušnji (v prvi polovici ravnina, v drugi pa vzponi in tlakovane ceste), le da je bila daljša, zato spada tudi v širši krog favoritov za najvišja mesta tudi na nedeljski "materi" spomladanskih klasik.

"Ne vem, ali se lahko imam za enega izmed favoritov. Nobena dirka se ne more primerjati s Flandrijo, ta je najprestižnejša in najtežja. Nimam toliko izkušenj, da bi lahko napovedoval nedeljsko uvrstitev med najboljše," je po zmagi dejal 24-letni Nizozemec.

Matej Mohorič je končal kot 15. | Foto: Vid Ponikvar Matej Mohorič je končal kot 15. Foto: Vid Ponikvar

Mohorič ni bil tako opazen 

Bahrain Merida, za katero so nastopili štirje Slovenci, je v odsotnosti Sonnyja Colbrellija tokrat stavila na Mohoriča, a Gorenjec ni bil tako opazen kot minulo nedeljo. Vseeno pa je s 15. mestom dosegel novo solidno uvrstitev, v cilj je prišel v prvi zasledovalni skupini, ki je zaostala 19 sekund.

Soliden nastop je pokazal tudi Jan Tratnik, s 24 sekundami zaostanka je bil 33., Luka Mezgec je zaostal tri minute in 42 sekund ter zasedel 94. mesto, še štiri sekunde več sta zaostala Kristijan Koren in Luka Pibernik.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Roglič obdržal prvo in tretje mesto, Mohorič napredoval na lestvici enodnevnih dirk
Alexander Kristoff
Sportal Belgijska klasika po desetletju spet Norvežanu, Matej Mohorič deveti #video

 

Ne spreglejte