Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2024,
14.39

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

Natisni članek

Trška gora Giovanni Aleotti Matej Mohorič Matej Mohorič Po Sloveniji Po Sloveniji

Nedelja, 16. 6. 2024, 14.39

1 teden

Dirka Po Sloveniji, 5. etapa (Šentjernej – Novo mesto, 156,9 km)

Irec do prestižne etapne zmage, Aleotti odbil vse napade in osvojil dirko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64
Giovanni Aleotti | Giovanni Aleotti je zmagovalec 30. dirke Po Sloveniji. | Foto Jaka Lopatič

Giovanni Aleotti je zmagovalec 30. dirke Po Sloveniji.

Foto: Jaka Lopatič

Zmagovalec zadnje etape 30. dirke Po Sloveniji je Irec Ben Healy (EF Education - EasyPost), zeleno majico vodilnega pa je ubranil Italijan Giovanno Aleotti (BORA - hansgrohe). Irec je bil danes v zaključku 156,9 kilometra dolge etape od Šentjerneja do Novega mesta najbolj napadalen, na Trški gori pa se ni uspel otresti tekmecev za skupno zmago.

"Bla je od starta zelo hektična dirka, moram reči, da bi se lahko zame brez pomoči moštvenih kolegov razvila drugače, zato se jim zahvaljujem. Dobro smo nadzorovali dogajanje, jaz pa sem se lahko posvetil Bilbau. Dobro se je izšlo," je bil po zmagi zadovoljen Giovanni Aleotti. "Res je lep občutek, to je definitivno največji dosežek moje kariere," je še povedal za TV Slovenija.

Danes je v cilj prišel v času zmagovalca, odbil je vse napade in dirko osvojil z desetimi sekundami prednosti pred Pellom Bilbaom. Ta je s kolegi iz moštva Bahrain - Victorious danes napadel zeleno majico, Aleottiju že na prvem letečem cilju v Trebnjem vzel dve sekundi, v zaključku pa jim ni uspelo doseči kaj več. Eden ključnih mož v Bahrainu je bil Matej Mohorič, ki je v cilj prišel na petem mestu.

Tole je Mohorič povedal po zadnji etapi 30. dirke Po Sloveniji:

Najboljše uvrščeni Slovenec v zaključni etapi je bil Luka Mezgec (Jayco AlUla) na četrtem mestu, na 22. pa je v cilj v Novem mestu pripeljal Domen Novak (UAE Emirates), ki je bil najboljši Slovenec v skupnem seštevku jubilejne slovenske pentlje. Končal je na 12. mestu, 1:52 za Aleottijem.

Aleotti je poleg zelene majice osvojil še rdečo za najboljšega po točkah na dirki, modro najboljšega hribolazca je zadržal Italijan Davide Baldaccini (Corratec - Vini Fantini), belo najboljšega mladega kolesarja na dirki pa še en Italijan, Giulio Pellizzari (VF Group - Bardiani CSF - Faizane).

Results powered by FirstCycling.com

Dirka Po Sloveniji, potek 5. etape:

Cilj: Ben Healy je zmagovalec zadnje etape 30. dirke Po Sloveniji! Sprint za drugo mesto je dobil Alexander Kristoff, 25-letni Italijan Giovanni Aleotti pa je odbil vse napade na zeleno majico in postal skupni zmagovalec slovenske pentlje!
Zadnji km: Ben Healy lovi etapno zmago, Aleotti pa je odbil vse napade na zeleno majico.
2,4 km do cilja – Šele zdaj se je Mohorič podal v lov za vodilnim Ircem. Čelu dirke se približuje tudi skupina z Mezgecem in Kristoffom.
 
3 km do cilja – še en napad Healyja, tokrat ni bilo reakcije.
 
3,5 km do cilja – Ben Healy je napadel še enkrat, Matej Mohorič je priključil skupino Ircu.
 
5 km do cilja – Aleotti, Bilbao, Mohorič, Healy, Narvaez in Marcellusi imajo 22 sekund prednosti pred skupino, v kateri sta tudi Luka Mezgec in Alexander Kristoff. 
 
6 km do ciljaMatej Mohorič se je z Bilbaom pridružil vodilni skupini.  
 
8 km do cilja – na spustu je Aleottija napadel Bilbao, pa se mu je Italijan prilepil na kolo. Helay, Marcellusi in Narvaez imajo v vodstvu le majhno prednost. Kaže, da je Aleotti odbil vse napade.
 
9,5 km do cilja – Healy in Marcellusi sta vrh dosegla le nekaj deset metrov pred zasledovalci, tudi zelenim Aleottijem, boj za skupno zmago je še odprt. Vodilnima se je pridružil še Johnatan Narvaez. Odločal bo spust in nato ravnina do cilja.
 
10 km do cilja Ben Healy (EF Education - EasyPost) se je na vponu otresel vseh razen Marcellusija. Skupina z zeleno majico ni daleč.
 
11 km do cilja – Kolesarji se vzpenjajo na Trško goro. Healy ima v vodilni skupini še 22 sekund prednosti pred zasledovalci.
 
13 km do cilja – Healy, Davy in Meens so ujeli vodilno skupino, enajsterica ima zdaj dobre pol minute prednosti pred glavnino. Healy ima v skupnem seštevku 59 sekund zaostanka za zeleno majico. V cilju je za zmagovalca na voljo deset bonifikacijskih sekund. Napeto bo!
 
17 km do cilja – vodilna osmerica je ciljno črto v Novem mestu prečkala 20 sekund pred Helyjem, Davyjem in Meensom ter 58 sekund pred glavnino z zeleno majico. Zdaj se podajajo še v krog okoli dolenjske prestolnice in vzpon na Trško goro.
18 km do cilja – Bilbao in Double sta obupala, Healy, Davy in Meens pa vztrajajo pred glavnino in so zdaj pridobili 20 sekund, 26 pa jim jih še manjka do vodilne osmerice. Aleotti si je lahko malce oddahnil.
 
20 km do cilja – Bilbao, Healy, Double, Davy in Meens ostajajo malo pred razredčeno glavnino, vodilni osmerici pa so se približali na 35 sekund.
 
26 km do cilja – v ospredju je le še osmerica, De Marci, Laengen, Grellier, Sajnok, Marcellusi, Froidevaux, Kristoff in Uriarte pa imajo zdaj še 50 sekund prednosti pred zasledovalci. Razredčena glavnina z Aleottijem še naprej lovi skupino z Bilbaom, Healyjem in Doublom.
 
32 km do cilja - De Marci, Laengen, Grellier, Sajnok, Marcellusi, Froidevaux, Kristoff, Uriarte in Pekala vozijo 57 sekund pred Bilbaom, Healyjem, Doublom, Arndtom, Davyjem in Meensom ter slabi dve minuti pred glavnino, na čelu katere zdaj lovijo kolesarji Aleottijeve BORE - hansgrohe.
 
33 km do cilja – v vodilni skupini je le še devet kolesarjev, ki imajo 1:13 prednosti pred zasledovalci, Healyjem, Bilbaom in Doublom. Ti so dobili pomoč. Hajek je na čelu glavnine in zdaj vleče Aleottija, ta skupina pa zaostaja okoli 20 sekund za skupinico s Healyjem, Bilbaom in Doublom.

37 km do cilja – vodilna skupina je še vedno raztrgana, ima pa še 1:40 prednosti pred glavnino. Pred to sta prednost še povečala Healy in Double, pridružil pa se jima je še Pello Bilbao, kar pomeni, da je Giovanni Aleotti v velikih težavah. Vodilno skupino je zapustil tudi Avstrijec Alexander Hajek, ki mora počakati moštvenega kolega Aleottija.

43 km do cilja – pred vrhom Velikega Bana je v vodilni skupini napadel Italijan Alessandro De Marchi (Jayco AlUla) in osvojil gorski cilj, tudi vodilna skupina se je malce raztrgala. V ozadju Healy in Double vztrajata z majhno prednostjo pred Mohoričevo skupino, Narvaeza pa sta se otresla. Raztrgana glavnina vozi 1:45 za čelom dirke. Healyja je počakal Japonec Juhi Todome, ki je zaostal za vodilno skupino.

45 km do cilja – Healyju in Narvaezu se je pridružil še Britanec Paul Double (Polti Kometa), trojica ima nekaj metrov prednosti pred skupino, v kateri na Bilbaa pazi Matej Moghorič. Glavnina se je raztrgala na več skupin. Prednost vodilne petnajsterice pa je že padla pod dve minuti.

46 km do cilja – iz glavnine je na klancu skočil Irec Ben Healy (EF Education - EasyPost), sledi mu Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers), reagiral je tudi Giovanni Aleotti (BORA - hansgrohe), tega pa se drži Pello Bilbao (Bahrain - Victorious). Glavnina je zaradi napada močno razpotegnjena.

48 km do cilja – vodilna petnajsterica je začela z vzponom na Veliki Ban, ima pa še 2:48 prednosti pred glavnino. Med ubežniki je v skupnem seštevku najnevarnejši Martin Marcellusi, ki za nosilcem zelene majice zaostaja 2:56. Na čelo glavnine se je prebila BORA - hansgrohe, tam so še kolesarji Ineosa, pa tudi Bahrain - Victorious se je pokazal.

55 km do cilja – ubežna petnajsterica zdaj vozi 2:50 pred glavnino, v dveh urah etape pa je bila povprečna hitrost kolesarjev 46,5 km/h.

66 km do cilja – leteči cilj v Krškem je dobil Norvežan Alexander Kristoff, vodilna petnajsterica ima še 2:45 prednosti pred glavnino, na čelu te pa se izmenjujejo kolesarji Bore, Bardianija in Ineosa.

Izidi letečega cilja, Krško:
1. Alexander Kristoff (Nor/Uno-X Mobility) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Martin Marcellusi (Ita/VF Group – Bardiadi – CSF – Faizane) 3/2
3. Robin Froidevaux (Švi/Tudor) 1/1

80 km do cilja – vodilna petnajsterica vozi 3:05 pred glavnino. Matej Mohorič je pred etapo napovedal, da bodo pri Bahrain - Victoriousu naredili vse, da se danes na Trško gori otresejo Giovannija Aleottija in napadejo skupno zmago na dirki, sam pa se bo podredil ekipnim ciljem in po najboljšim močeh pomagal Pellu Bilbau. Pri BORI - hansgrohe so poudarili, da se bo Aleotti danes kot klop držal Bilbaa.

Z dirke je odstopil Britanec Jack Rootkin-Gray (EF Education - EasyPost).

84 km do cilja – leteči cilj v Sevnici je dobil Italijan Martin Mercellusi.

Izidi letečega cilja, Sevnica:
1. Martin Marcellusi (Ita/VF Group - Bardiadi - CSF - Faizane) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Vegard Stakke Laengen (Nor/UAE Emiratres) 3/2
3. Diego Uriarte Belzunegi (Špa/Kern Pharma) 1/1

91 km do cilja – petnajsterica ima zdaj že tri minute prednosti pred glavnino. 

107 km do cilja – bežijo Alessandro De Marchi (Ita/Jayco AlUla), Niklas Arnd (Nem/Bahrain - Victorious), Alexander Hajek (Avt/BORA - hansgrohe), Juhi Todome (Jap/EF Education - EasyPost),  Vegard Stakke Laengen (Nor/UAE Emiratres), Clement Davy (Fra/Groupama - FDJ), Cameron Wurf (Avs/Ineos Grenadiers), Fabien Grellier (Fra/TotalEnergies), Johan Meens (Bel/Bongoal WB),  Szymon Saynok (Pol/Q36.5), Martin Marcellusi (Ita/VF Group - Bardiadi - CSF - Faizane), Robin Froidevaux (Švi/Tudor), Alexander Kristoff (Nor/Uno-X Mobility), Diego Uriarte Belzunegi (Špa/Kern Pharma), Piotr Pekala (Pol/Santic-Wibatech) in imajo 1:20 prednosti pred glavnino.

Prvo uro etape so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo kar 49,5 km/h!

117 km do cilja – zdaj je v vodstvu skupina 15 kolesarjev in ima 40 sekund prednosti pred glavnino.

Nosilec zelene majice vodilnega na dirki Giovanni Aleotti je izgubil dve sekundi prednosti pred Pellom Bilbaom.

123 km do ciljaPello Bilbao je sprintal za bonifikacijske sekunde v Trebnjem, zmagal na letečem cilju, tretji pa je bil vodilni Aleotti, ki ima zdaj le še deset sekund prednosti pred Špancem v skupnem seštevku. Očitno bo danes še zelo zanimivo, Bahrain napada skupno zmago na dirki. Phil Bauhaus je osvojil dve točki in prevzel vodstvo v seštevku za rdečo majico.

Izidi letečega cilja, Trebnje
1. Pello Bilbao (Špa/Bahrain - Vivctorious) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain - Victorious) 3/2
3. Giovanni Aleotti (Ita/BORA - hansgrohe) 1/1

125 km do cilja – glavnina je spet skupaj.

131 km do cilja – glavnina se je spet raztrgala na dva dela, hitrost je visoka. Med obema skupinama je 14 sekund razlike.

138 km do cilja – glavnina je spet strnjena.

140 km do cilja – trojici ni uspelo, zdaj ima nekaj prednosti večja skupina, v kateri je 26 kolesarjev.

141 km do cilja – kaže, da prvi poskus pobega ne bo uspel, prednost trojice je padla na pičlih šest sekund.

145 km do cilja – glavnina se je vodilni trojici približala na 12 sekund. Ne moremo še govoriti o pravem pobegu.

147 km do cilja - Trije ubežniki imajo le 23 sekund prednosti. Kristoff bi teoretično danes lahko napadel rdečo majico vodilnega po točkah. Za vodilnim v tem seštevku Aleottijem zaostaja 21 točk, na treh letečih ciljih bi jih z zmago pobral 15, v cilju v Novem mestu jih je za zmagovalca na voljo še 25.

151 km do cilja – Francoz Davy Clement (Groupama – FDJ), Norvežan Alexander Kristoff (Uno-X Mobility) in Čeh Martin Voltr (Pierre Baguette Cycling) imajo 15 sekund prednosti pred glavnino.

154 km do cilja – trije kolesarji so si že privozili minimalno prednost.

156,9 km do cilja – z manjšo zamudo so ob 11.13 kolesarji prevozili kilometer nič in zadnja etapa letošnje slovenske pentlje se je začela tudi zares.

Start: Ob 11. uri so se kolesarji iz Šentjerneja podali na 156,9 kilometra dolgo pot do cilja v Novem mestu. Uradni start etape bo po kratki nevtralni vožnji. Danes nista startala Šved Lucas Eriksson (Tudor) in Slovenec Nejc Komac (Sava Kranj).

Pozdravljeni, ljubitelji kolesarstva! Pred nami je še zadnja etapa jubilejne, 30. dirke Po Sloveniji. Danes delo čaka kolesarje moštva BORA - hansgrohe, ki bodo morali budno paziti na dogajanje v etapi, saj morajo ubraniti vsega 12 sekund prednosti njihovega člana Giovannija Aleottija pred Špancem Pellom Bilbaom (Bahrain - Victorious) v skupnem seštevku dirke. Italijanova zelena majica bi utegnila biti v nevarnosti v zaključku dirke, ko se bodo kolesarji tik pred ciljem podali še na Trško goro. Tam bi utegnil napasti tudi Bilbaov moštveni kolega Matej Mohorič, ki je zadnjo etapo slovenske pentlje dobil že lani.

Kolesarje danes čakajo trije leteči cilji v Trebnjem (33,7 km), Sevnici (72,4 km) in Krškem (90,2 km), pa dva gorska tretje kategorije, Veliki Ban (113,4 km) in Trška gora (147,4 km).

Pred etapo

Zaključna etapa letošnje slovenske pentlje za nosilca zelene majice Aleottija zagotovo ne bo samo formalnost, s kolegi iz moštva BORA - hansgrohe bo moral tudi zadnji dan budno paziti na najnevarnejše tekmece v skupnem seštevku, saj ima pred Špancem Pellom Bilbaom (Bahrain - Victorious), zmagovalcem včerajšnje kraljevske etape, le 12 sekund prednosti, pred članoma ekipe VF Group - Bardiani CSF - Faizané Giulijem Pellizzarijem in Domenicom Pozzovivom pa le 25 sekund.

Po Sloveniji 2024, profil 5. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Odločilen bo vzpon na Trško Goro deset kilometrov pred ciljem etape. To je strupen, kilometer in pol dolg klanec, ki pa ima kar 10,5-odstotni povprečni naklon. Lani je tam napadel Matej Mohorič, pa se mu nato niti na vratolomnem spustu v Novo mesto ni uspelo otresti Italijana Flippa Zane (Jayco AlUla), ki je ubranil skupno vodstvo na dirki. Slovenski as je vseeno slavil etapno zmago v Novem mestu.

Mohorič si je tudi letos peto etapo slovenske pentlje podčrtal kot najprimernejšo za napad na zmago, a tokrat ni v boju za skupno zmagoslavje. V najboljšem položaju med slovenskimi kolesarji je tokrat Domen Novak (UAE Emirates), ki pa na 13. mesti skupne razvrstitve za Aleottijem zaostaja že minuto in 51 sekund.

Trška gora bo ob pričakovano hudem tempu tudi pretežak izziv za preživele specialiste za sprinte. Tudi zadnje dejanje 30. dirke Po Sloveniji utegne biti zelo zanimivo, etapa se bo začela malo po 11. uri, v cilju kolesarje pričakujemo okoli 15. ure.

Skupni vrstni red po 4. etapi:

1. Giovanni Aleotti (Ita/Bora - hansgrohe)           16;46:25
2. Pello Bilbao (Špa/Bahrain - Victorious)             + 0:12
3. Giulio Pellizzari (Ita/VF Group - Bardiani CSF)       0:25
4. Domenico Pozzovivo (Ita/VF Group - Bardiani CSF)  isti čas
5. Steff Cras (Bel/TotalEnergies)                      0:34
6. Pablo Castrillo (Špa/Kern Pharma)                   0:42
7. Paul Double (VBr/Polti Kometa)                  isti čas
8. Filippo Zana (Ita/Jayco AlUla)                      0:45
9. Ben Healy (Irs/EF Education - EasyPost)               0:59
10. Tobias Johannessen (Nor/Uno-X Mobility)             1:43
...
13. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 1:51
44. Matej Mohorič (Slo/Bahrain - Victorious)             14:55
50. Jaka Marolt (Slo/Sava Kranj)                       16:48

...

Preberite še:

Pello Bilbao, Krvavec, Po Sloveniji 2024
Sportal Pello Bilbao zmagovalec kraljevske etape, Giovanni Aleotti pa je ubranil skupno vodstvo
Nace Korošec
Sportal Nace Korošec, človek z vpogledom v slovensko kolesarsko prihodnost #video
Pello Bilbao
Sportal Pello Bilbao bi se obletnici smrti Gina Mäderja rad poklonil z zmago v Sloveniji
Giovanni Aleotti BORA - hansgrohe
Sportal Giovanni Aeolotti po velikem uspehu izpostavil veličino Primoža Rogliča
Giovanni Aleotti, Po Sloveniji 2024
Sportal Giovanni Aleotti z imenitno zmago tudi do zelene majice
Ne spreglejte