Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
15.00

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

Natisni članek

Adria Mobil UAE Emirates Domen Novak Bahrain Victorious Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec Jayco AlUla Dylan Groenewegen Tour of Slovenia Po Sloveniji

Četrtek, 15. 6. 2023, 15.00

10 mesecev, 2 tedna

Dirka Po Sloveniji, 2. etapa, Žalec−Ormož, 163,7 km

Naveza Luka Mezgec in Dylan Groenewegen udarila še drugič!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16
Dylan Groenewegen | Dylan Groenewegen je dobil tudi drugo etapo 29. dirke Po Sloveniji. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Dylan Groenewegen je dobil tudi drugo etapo 29. dirke Po Sloveniji.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Tudi drugo etapo 29. dirke Po Sloveniji je dobil Nizozemec Dylan Groenewegen. V ciljnem sprintu 163,7 kilometra dolge etape od Žalca do Ormoža mu je spet pomagal slovenski as Luka Mezgec. Zelena majica tako ostaja v moštvu Jayco AlUla. Mezgec je bil danes 13., najboljši Slovenec pa Tilen Finkšt (Adria Mobil) na enajstem mestu.

29-letni Nizozemec Dylan Groenewegen je na slovenski pentlji zabeležil še četrto zmago v karieri, znova pa ga je odlično do zadnjih nekaj 100 metrov popeljal slovenski ekipni kolega Luka Mezgec.

Skupaj sta znova opravila z najbližjimi tekmeci, le da sta tokrat Italijan Matteo Moschetti (Q36.5) in Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) zamenjala mesti.

Za 29-letnega Nizozemca je to 69. zmaga v karieri, z njo pa je tudi ubranil zeleno majico vodilnega v skupnem seštevku. Zdaj ima deset sekund naskoka pred Bauhausom in Moschettijem.

Fotogalerija z druge etape (foto: Vid Ponikvar, Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 55

Kaj se je dogajalo?

Etapa se je odvila podobno kot včerajšnja. Kmalu po startu se je izoblikovala ubežna skupina šestih kolesarjev, spet je bežal Italijan Andrea Garosio (EOLO Kometa), pridružili so se mu štirje Slovenci Aljaž Jarc (Adria Mobil), Jaka Vovk (KK Kranj), Jernej Hribar (Ljubljana Gusto Santic) in Marko Pavlič (Ekipa Slovenije) ter Avstrijec Moran Vermeulen (Team Vorarlberg).

68 kilometrov pred ciljem etape se je vodilni skupini pridružil še Španec Xabier Isasa Larranaga (Euskatel - Euskadi), 15 kilometrov kasneje pa je vodilna skupina razpadla. Na zelo razgibanem in tehničnem delu trase sta se v vodstvo odpeljala Pavlič in Vermeulen, Slovenec je tempo v ospredju zdržal še kakšnih 20 kilometrov, Avstrijec pa je vztrajal do začetka zadnjega kategoriziranega klanca na Jeruzalem, ko je tudi njega požrla glavnina. Ta ni bila nikoli prav daleč, tempo na čelu glavnine so spet večinoma diktirali kolesarji Mezgečevega moštva Jayco AlUla in vzdrževali razliko okoli dveh minut.

Bo jutri podobno?

Tudi zadnji klanec ni naredil selekcije med specialisti za sprinte in prav ti so se na koncu udarili za zmago v Ormožu. Naveza Luka Mezgec in Dylan Groenewegen je bila spet brezhibna, Slovenec je Nizozemca pripeljal v odličen položaj, ta pa je še enkrat potrdil izjemno formo.

Tudi jutri, na še nekoliko bolj razgibani tretji etapi med Grosupljem in Postojno (173,4 km), utegne biti podobno, čeprav kolesarje čakajo trije kategorizirani vzponi.

Na prvem gorskem cilju dneva (Stoperce) je eno točko pobral Aljaž Jarc (Adria Mobil), na drugem (Jeruzalem) pa Italijan Giovanni Aleotti (Bora - Hansgrohe). Včeraj je edino gorsko točko osvojil še en Italijan Andrea Garosio (EOLO Kometa), ki je danes nosil modro majico, zdaj pa o lastniku te zaradi izenačenosti po točkah odloča skupni seštevek. V tem je od trojice najvišje uvrščen Aleotti, ki bo jutri tako nosil modro majico.

Izidi druge etape:

1. Dylan Groenewegen (Niz/Jayco-AlUla)                    3;49:39
2. Matteo Moschetti (Ita/Q36.5)                         
3. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain Victorious)
4. David Gonzalez (Špa/Caja Rural-Seguros RGA)
5. Robin Froidevaux (Švi/Tudor Pro)
6. Pau Miquel Delgado (Špa/Equipo Kern Pharma)
7. Ide Schelling (Niz/Bora-Hansgrohe)
8. Luca Colnaghi (Ita/Green Project-Bardiani CSF-Faizane)
9. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros RGA)
10. Martin Marcellusi (Ita/Green Project-Bardiani CSF-Faizane)
11. Tilen Finkšt (Slo/Adria Mobil)
...
13. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)         
36. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)
48. Natan Gregorčič (Slo/Ljubljana Gusto Santic) vsi isti čas

...

Skupni vrstni red:

1. Dylan Groenewegen (Niz/Jayco-AlUla)                    8;22:42
2. Matteo Moschetti (Ita/Q36.5)                         +     0:10
3. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain Victorious)                 isti čas
4. Raul Garcia Pierna (Špa/Equipo Kern Pharma)               0:18
5. Diego Ulissi (Ita/UAE Team Emirates)                      0:19
6. David Gonzalez (Špa/Caja Rural-Seguros RGA)               0:20
7. Robin Froidevaux (Švi/Tudor Pro)                 
8. Ide Schelling (Niz/Bora-Hansgrohe)
9. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros RGA)
10. Luca Colnaghi (Ita/Green Project-Bardiani CSF-Faizane)
...
15. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                        
21. Tilen Finkšt (Slo/Adria Mobil)
30. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)
40. Natan Gregorčič (Slo/Ljubljana Gusto Santic)
47. Jaka Primožič (Slo/ekipa Slovenije) vsi isti čas

...

Vsi rezultati.

Dirka po Sloveniji, potek druge etape:

Cilj: Naveza Mezgec in Groenewegen udarila še drugič, nova zmaga za Jayco AlUlo! Drugo mesto je danes v zaključnem sprintu v Ormožu zasedel Italijan Matteo Moschetti (Q36.5), tretje pa Nemec Phil Bauhaus (Bahrain – Victorious).

2 km do cilja - Hitrost skupine narašča, v ospredju je tudi nekaj profesionalnih kontinentalnih ekip.

4 km do cilja - Poteka boj za čim boljše položaje, favoriti za zaključni sprint so še skriti. Ekipe world toura imajo glavno besedo.

7 km do cilja - Filippo Zana (Jayco AlUla) je navil tempo na čelu, odgovorila mu je Bora - Hansgrohe. Sprinterski vlaki se počasi postavljajo. 

10 km do cilja - Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je na čelu glavnine, diktira hud tempo in dela za Phila Bauhausa, Luka Mezgec pazi na Dylana Groenewegna (Jayco AlUla). Nemec in Nizozemec se pripravljata na spopad za etapno zmago. Jima lahko kdo še prekriža načrte?

12 km do cilja - Selekcije med sprinterji na klancu ni bilo, danes bo o zmagovalcu etape odločal klasični ciljni sprint.

14 km do cilja - Gorski cilj na Jeruzalemu (IV. kategorija) je osvojil Italijan Giovanni Aleotti (Bora - Hansgrohe). Zdaj imajo v seštevku za najboljšega hribolazca na dirki trije tekmovalci po eno točko, poleg Aleottija še Aljaž Jarc in Andrea Garosio. Jutri bo modro majico nosil tisti kolesar, ki bo od teh treh najvišje uvrščen v skupnem seštevku.

16 km do cilja - Bora je navijala tempo v klanec, Phil Bauhaus (Bahrain - Victorious) kolesari takoj za čelom dirke, nekaj bolj zadaj je Dylan Groenewegen (Jayco AlUla). 

18 km do cilja - Začel se je vzpon na Jeruzalem, kolesarji Bore - Hansgrohe so hitro ujeli Vermeulena. Sprinterji se dobro držijo, selekcije na klancu (še) ni bilo.

20 km do cilja - Glavnina ima Avstrijca že na očeh, razlika je padla na vsega 20 sekund, kmalu se bo na vzponu na Jeruzalem (4,7 km/2,8 odstotka) etapa razvnela.

25 km do cilja - Moči zmanjkuje tudi Vermeulenu, ki ima le še pol minute prednosti pred glavnino.

32 km do cilja - Pavlič je že v glavnini, ta pa vozi manj kot minuto za vodilnim Avstrijcem.

35 km do cilja - Marka Pavliča (Ekipa Slovenije) je pobralo in je popustil, Vermeulen še vztraja v begu. Glavnina bo vsak čas požrla zadnjega slovenskega ubežnika, na čelu glavnine pa Jaycu pomagajo tudi člani Bahraina.

44 km do cilja - Glavnina je ujela peterico prvotnih ubežnikov, v vodstvu ostajata le še Pavlič in Vermeulen. Vodilna imata še dobro minuto prednosti pred zasledovalci, na čelu glavnine so večinoma Mezgečevi kolegi iz Jayco AlUle.

46 km do cilja - Pavlič in Vermeulen imata pol minute prednosti pred peterico zasledovalcev in dobro minuto pred glavnino. 

52 km do ciljaMoran Vermeulen (Team Vorarlberg) in Marko Pavlič (Slovenija) sta se na zelo razgibanem in tehničnem delu trase nekoliko oddaljila kolegom ubežnikom.

57 km do cilja - Zadnji leteči cilj dneva je osvojil Bask Isasa, Jarc je bil drugi in Vovk tretji. Jayco AlUla še naprej vleče glavnino in jo je vodilni sedmerici približala na minuto in pet sekund. Avstralski ekipi tokrat malce pomagajo tudi kolesarji Bahrain - Victoriousa z Matejem Mohoričem.

Izidi letečega cilja v Vidmu pri Ptuju:
1. Xabier Isasa Larranaga (Špa/Euskatel - Euskadi) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Aljaž Jarc (Slo/Adria Mobil) 3/2
3. Jaka Vovk (Slo/KK Kranj) 1/1

63 km do cilja - Vodilna sedmerica ima le še minuto in pol prednosti pred glavnino. 

68 km do ciljaXabier Isasa Larranaga (Euskatel - Euskadi) je ujel vodilno šesterico in takoj napadel leteči cilj v Kidričevem. Odzvala sta se Jarc in Vermeulen, ki sta naposled sprintala za pet točk, uspešnejši je bil Avstrijec.

Izidi letečega cilja v Kidričevem:
1. Moran Vermeulen (Avt/Team Vorarlberg) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2.  Aljaž Jarc (Slo/Adria Mobil) 3/2
3. Xabier Isasa Larranaga (Špa/Euskatel - Euskadi) 1/1

73 km do cilja - Španec je le še pol sekunde za prvotno ubežno skupino, tudi zaostanek glavnine je padel pod dve minuti. 

80 km do cilja - Aljaž Jarc je dobil tudi prvi bonifikacijski leteči cilj dneva. Španec Larranaga se počasi približuje vodilni šesterici, zaostanek pa manjša tudi glavnina, na čelu katere se še vedno kolesarji Jayco AlUle.

Izidi letečega cilja v Majšperku:
1. Aljaž Jarc (Slo/Adria Mobil) 5 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Jernej Hribar (Slo/Ljubljana Gusto Santic) 3/2
3. Moran Vermeulen (Avt/Team Vorarlberg) 1/1

Fotogalerija z druge etape (foto: Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 55

89 km do cilja - Stoperce je prvi prečkal Aljaž Jarc (Adria Mobil) in se tako v seštevku najboljšega hribolazca na dirki izenačil z nosilcem modre majice Garosiom. Bitka za modro se bo nadaljevala na drugem kategoriziranem vzponu dneva, na Jeruzalem (4,7 km/2,8 odstotka), 14 kilometrov pred ciljem v Ormožu.

95 km do cilja - Kolesarji že grizejo v prvi kategorizirani klanec dneva Stoperce (3 km/5,4-odstotni povprečni naklon), šesterica vodilnih ima zdaj dve minuti in 45 sekund prednosti pred glavnino, iz te pa je skočil Španec Xabier Isasa Larranaga (Euskatel - Euskadi), ki vozi 1:55 za čelom dirke.

100 km do cilja - Prednost ubežnikov zelo počasi kopni, zdaj šesterica vozi le še minuto in 55 sekund pred glavnino, na čelu te pa vztrajajo kolesarji Mezgečevega moštva Jayco AlUla. 

120 km do cilja - Jayco AlUla je spet na čelu glavnine in pazi, da prednost ubežnikov ne naraste preveč. Zdaj Mezgec in druščina vzdržujeta dve minuti in 20 sekund zaostanka. Prvo uro etape so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 44 km/h.

126 km do cilja - Ubežniki vozijo dve minuti in 30 sekund pred glavnino, mehansko okvaro pa je imel Jaka Vovk (KK Kranj). Hitro je dobil rezervno kolo in ostaja v vodilni skupini.

132 km do cilja - Promocijski leteči cilj v Štorah je dobil Jernej Hribar (Ljubljana Gusto Santic), a ta ne prinaša točk ali bonifikacijskih sekund, pač pa denarno nagrado. Trije klasični leteči cilji kolesarje čakajo v drugi polovici etape, v Majšperku (84,2 km etape), Kidričevem (95,3 km) in Vidmu pri Ptuju (106,7 km). Glavnina zdaj vozi dve minuti in 25 sekund za vodilno šesterico.

143 km do cilja - Prednost ubežnikov se je ustalila okoli dveh minut in pol, tudi danes dirko nadzirajo sprinterske ekipe, v prvi vrsti Jayco AlUla Luke Mezgeca. Ta bi rad še enkrat pomagal kolegu Dylanu Groenewegnu do zmage.

Tole nam je Kranjčan povedal pred startom:

150 km do cilja - Prednost ubežnikov je zdaj dve minuti in 20 sekund. Med ubežniki je v skupnem seštevku najvišje uvrščen Garosio, ki je s sedmimi sekundami zaostanka za zelenim Groenewegnom na četrtem mestu. Jarc, Vermeulen in Pavlič so včeraj zaostali deset sekund, Jaka Vovk pa že več kot deset ter Hribar več kot 15 minut. Garosio tako v tem trenutku kolesari v virtualni zeleni majici.

151 km do cilja – Šesterica ubežnikov ima že več kot dve minuti prednosti pred glavnino. Italijan Garosio je bil v begu že včeraj in z zmago na edinem gorskem cilju prvega dne 29. slovenske pentlje (Žička kartuzija) tudi osvojil modro majico najboljšega hribolazca na dirki. Tudi danes se bo boril za dve točki na dveh gorskih ciljih četrte kategorije. 

Kolesarje je v Žalcu na pot pospremila navdušena množica kolesarskih navdušencev:

153 km do cilja - Glavnini bežijo Andrea Garosio (Ita/EOLO Kometa), Aljaž Jarc (Slo/Adria Mobil), Jaka Vovk (Slo/KK Kranj), Jernej Hribar (Slo/Ljubljana Gusto Santic), Moran Vermeulen (Avt/Team Vorarlberg) in Marko Pavlič (Slo/Ekipa Slovenije). Razlika hitro narašča.

155 km do cilja - Nekaj prednosti je uspelo pridobiti šesterici kolesarjev.

158 km do cilja - Vse od uradnega starta se vrstijo napadi, za zdaj so bili vsi neuspešni, glavnina pa je strnjena.

11.08 (163,7 km do cilja) - Kolesarji so prevozili kilometer nič in druga etapa se je začela zares!

Danes je startno listo podpisalo 136 kolesarjev, z dirke sta že odstopila Španec Fernando Tercero (EOLO Kometa) in Poljak Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health).

Start: Ob 10.55 se je karavana podala na zaprto vožnjo, predvidoma ob 11.05 se bo druga etapa 29. dirke Po Sloveniji začela tudi zares. Dogajanje bomo tudi danes spremljali na Sportalu.

Takole razmišlja včeraj najboljši Slovenec Anže Skok (Gusto Santic):

Tole nam je pred današnjo etapo povedal Tilen Finkšt (Adria Mobil), ki je včeraj za zmagovalcem zaostal kar sedem minut in 22 sekund:

Pred etapo

Na vrsti je druga etapa letošnje dirke Po Sloveniji. Začela se bo ob 11. uri v Žalcu, končala pa enkrat med 15.00 in 15.30 v Ormožu. Trasa ima podoben profil, kot ga je imela včerajšnja uvodna etapa dirke, le da bodo morali kolesarji danes prevoziti 25 kilometrov manj.

2. etapa, 15. junij 2023, Žalec−Ormož, 163,1 km

Podrobna predstavitev Profil etape Časovnica etape

Tekmovalci bodo morali danes premagati dva kategorizirana klanca. Najprej Stoperce (3 km/5,4 odstotka) 90 kilometrov pred ciljem, dobrih 14 kilometrov pred Ormožem pa sledi še vzpon na Jeruzalem (4,7 km/2,8 odstotka). Oba vzpona sta ovrednotena s četrto kategorijo. Zadnji je dovolj blizu cilja, da bi utegnila kakšna ekipa s silovito akcijo preprečiti sprinterski finale, zaključek zato utegne biti bolj nepredvidljiv kot včeraj.

Dylan Groenewegen
Sportal Junak dneva izpostavil vrednost Slovenca: Je najboljši na svetu

V zeleni majici vodilnega na dirki bo danes kolesaril Nizozemec Dylan Groenewegen, ki pa bo morda vrnil uslugo moštvenemu kolegu pri Jayco AlUli Luki Mezgecu in danes Slovencu pomagal do zmagoslavja. To mu bodo vsekakor poskušali preprečiti pri močnem Bahrain Victoriousu z Matejem Mohoričem, tudi UAE Emirates Domna Novaka imajo dovolj streliva, da mešajo štrene pri vrhu, prav tako to velja za četrto ekipo world toura na letošnji slovenski pentlji, Boro–Hansgrohe.

Bo Dylan Groenewegen danes ubranil zeleno majico? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bo Dylan Groenewegen danes ubranil zeleno majico? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Jasno je, da bodo svoje priložnosti iskala tudi preostala, manjša moštva. Dobre možnosti za uspeh bi utegnila imeti kakšna dovolj močna ubežna skupina, kar napoveduje pester začetek etape s hudim bojem za mesto med ubežniki. Vsekakor bo zelo zanimivo.

Matej Mohorič matura
Sportal Maturitetna zgodba Mateja Mohoriča: pred 10 leti na test kemije kar v kolesarskem dresu

V rdeči majici najboljšega po točkah – tudi ta sicer pripada Groenewegnu – bo danes vozil Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), v modri najboljšega hribolazca Italijan Andrea Garosio (EOLO Kometa), v beli najboljšega mladega kolesarja na dirki pa 22-letni Španec Raul Garcia Pierna (Kern Pharma).  

Kolesarje točke in bonifikacijske sekunde čakajo na treh letečih ciljih v Majšperku (84,2 km etape), Kidričevem (95,3 km) in Vidmu pri Ptuju (106,7 km).

Po Sloveniji 2023, 1. etapa
Sportal Slavje v taboru Mezgečevih, uvodna zmaga Dylanu Groenewegnu

Skupni vrstni red po prvi etapi:

1. Dylan Groenewegen (Niz/Jayco-AlUla)                    4;33:13
2. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain Victorious)                   + 0:04
3. Matteo Moschetti (Ita/Q36.5)                              0:06
4. Andrea Garosio (Ita/EOLO-Kometa)                          0:07
5. Raul Garcia Pierna (Špa/Equipo Kern Pharma)               0:08
6. Diego Ulissi (Ita/UAE Team Emirates)                      0:09
7. Stanislaw Aniolkowski (Pol/Human Powered Health)          0:10
8. David Gonzalez (Špa/Caja Rural-Seguros RGA))         
9. Ide Schelling (Niz/Bora-Hansgrohe)
10. Robin Froidevaux (Švi/Tudor Pro)
...
17. Anže Skok (Slo/Ljubljana Gusto Santic)              
24. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)
30. Gal Glivar (Slo/Adria Mobil)
36. Žiga Horvat (Slo/Ekipa Slovenije)
38. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)
49. Aljaž Jarc (Slo/Adria Mobil) vsi isti čas

...

Preberite še:

4. etapa dirke Po Sloveniji
Sportal Etape na dirki Po Sloveniji 2023
colnago v3
Sportal Dirka tudi na Stravi: odpeljite se z vrhunskim kolesom Colnago V3 #nagradnaigra
Ne spreglejte