Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2023,
17.07

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

matura kolesarstvo Po Sloveniji Matej Mohorič Matej Mohorič

Sreda, 14. 6. 2023, 17.07

1 mesec

Maturitetna zgodba Mateja Mohoriča: pred 10 leti na test kemije kar v kolesarskem dresu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Matej Mohorič matura | Pred desetimi leti, točno na današnji dan, je Matej Mohorič pred startom 2. etape dirke Po Sloveniji, opravljal pisni test mature pri predmetu kemija.

Pred desetimi leti, točno na današnji dan, je Matej Mohorič pred startom 2. etape dirke Po Sloveniji, opravljal pisni test mature pri predmetu kemija.

Dirka Po Sloveniji praviloma vedno sovpada z maturitetnimi obveznostmi in številni mladi kolesarji, ki so dobili priložnost na dirki, so nastop na kolesarski dirki morali skoordinirati z maturo. Prav na današnji dan leta 2013 je pisni del maturitetnega izpita iz kemije na startu 2. etape v Kočevju opravljal tudi Matej Mohorič. In to v kolesarskem dresu! Kako se sam spominja te posebne izkušnje?

"Zdi se mi, kot da je bila tista dirka Po Sloveniji lani, čeprav je od tega zdaj že deset let," je v pogovoru za Sportal ugotavljal Matej Mohorič, ki tudi letos nastopa na dirki Po Sloveniji. Zanj je to ponovno zadnji test pred nastopom na francoskem Touru, pred desetimi leti pa je bila za takrat mladega kolesarja kranjske Save to ena prvih priložnosti na največji domači dirki, ki velja za odskočno desko v svet elitnega kolesarstva.

Takrat 19-letni Mohorič, dijak Gimnazije Kranj, ki ima na Gorenjskem poseben status (beri – zahtevne izobraževalne institucije), se je za drug kraj pisanja dela mature že prej dogovoril na republiškem izpitnem centru. "Menim, da to ni čisto neobičajna praksa in je postopek zaprositve bolj ali manj standardiziran," pravi zmagovalec spomenika Milano-Sanremo in etap na vseh treh tritedenskih dirkah (Giro, Tour in Vuelta), ki pa še vedno lovi etapno (ali skupno) zmago na največji domači dirki, dirki Po Sloveniji, ki bo vse do nedelje potekala na slovenskih cestah.

Matej Mohorič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kemija mu je bila v zibelko položena

"V Kočevju, kjer je bil štart etape, sem pisal pisni del maturitetnega izpita iz kemije. Izpit sem opravil z drugimi maturanti na tamkajšnji gimnaziji," se spominja Mohorič.

Pravi, da ga izpit ni skrbel, saj je bila kemija eden njegovih najljubših predmetov že v osnovni šoli. "Moj oče je profesor kemije in očitno mi je bila položena že v zibko," pravi Mohorič. "Nikoli nisem podvomil, da bi moral zaradi mature dirko izpustiti. Je pa res, da je šlo časovno precej na tesno. To sem vedel vnaprej, zato sem bil med izpitom že polno pripravljen za dirko, v kolesarskem dresu," je še namignil Mohorič, ki z maturitetnimi obveznosti ni imel nobenih težav. Do dokazuje tudi dejstvo, da je zrelostni izpit opravil kot zlati maturant.

Preberite še:

Gal Glivar
Sportal Nadarjeni slovenski kolesar je opažen
Po Sloveniji 2023, 1. etapa
Sportal Slavje v taboru Mezgečevih, uvodna zmaga Dylanu Groenewegnu
colnago v3
Sportal Dirka tudi na Stravi: odpeljite se z vrhunskim kolesom Colnago V3 #nagradnaigra
Matej Mohorič
Sportal Mohorič jasen: Ne bom se zadrževal #video
Tadej Pogačar
Sportal Zaradi Pogačarja so se jim odprla nova vrata #video

 

Ne spreglejte