Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 6. 2022,
17.01

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

6

Natisni članek

Po Sloveniji

Sreda, 15. 6. 2022, 17.01

3 tedne

Dirka Po Sloveniji, 1. etapa, 15. junij 2022, Nova Gorica−Postojna, 164,7 km

Zmaga za Rafala Majko, Pogačar že prvi dan pokazal zobe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

6

Poljak Rafal Majka (UAE Team Emirates) je zmagovalec prve etape 28. izvedbe dirke Po Sloveniji in bo jutri vozil v zeleni majici vodilnega. Ciljno črto v Postojni je prečkal pred Slovencem Domnom Novakom (Bahrain-Victorious) in moštvenim kolegom Tadejem Pogačarjem, ki je napadel že 59 km pred ciljem, na prvem vzponu današnje etape, in pošteno animiral dogajanje na dirki. Majka se mu je v prvi izjavi v cilju zahvalil za podarjeno etapno zmago. Jutri bo na dirki Po Sloveniji priložnost za sprinterje. Karavana se bo zapeljala od Ptuja do Rogaške Slatine (174,2 km). 

Rafal majka Dirka Po Sloveniji 2022 Postojna
Sportal Neverjetni Pogačar ni čakal do kosila, kot klop se ga je držal Novak

Rafal Majka je zmagovalec prve etape letošnje dirke Po Sloveniji, a je v cilju razkril, da mu je zmago prepustil moštveni kolega Tadej Pogačar. | Foto: Vid Ponikvar Rafal Majka je zmagovalec prve etape letošnje dirke Po Sloveniji, a je v cilju razkril, da mu je zmago prepustil moštveni kolega Tadej Pogačar. Foto: Vid Ponikvar

Podrobnejši potek 1. etape od Nove Gorice do Postojne (164,7 km):

Cilj! Zmagovalec 1. etape letošnje dirke Po Sloveniji je Rafal Majka, ki je na slovenski preizkušnji leta 2017 zmagal tudi v skupnem seštevku. Poljak pa se je v zaključnem sprintu uspešno odlepil od Slovencev in prvi prevozil cilj. Drugo mesto je osvojil Novak, tretje pa Pogačar.

Luka Mezgec je zasedel peto mesto, sedmi je bil Matej Mohorič, 13. pa Jan Tratnik. 

Majka bo tako jutri kolesaril v zeleni majici vodilnega, Novak bo namesto njega oblekel rdečo majico najboljšega po točkah, Pogačar pa bo namesto Majke nosil modro majico najboljšega na gorskih ciljih.

Majka se je v prvi izjavi po dirki, Pogačarju zahvalil za podarjeno etapno zmago. 

Izidi 1. etape dirke Po Sloveniji:

 1. Rafal Majka (Pol/UAE Emirates)               4:02:10
 2. Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)       +    0:02
 3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)             isti čas

 4. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-Kometa)             0:48
 5. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange Jayco)
 6. Nicolca Conchi (Ita/Alpecin-Fenix)
 7. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)
 8. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros
 9. Davide Gabburo (Ita/Bardiani-CSF-Faizane)
 10. Fabio Felline (Ita/Astana)

...

13. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)         isti čas
25. Mihael Štajnar (Slo)                            6:20
26. Gal Glivar (Slo/Adria Mobil)
27. Jaka Primožič (Slo)
28. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)      isti čas
37. Matic Žumer (Slo)                                     6:26
50. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                   6:55

Zadnji kilometer in znameniti hudičev jezik: Se zmaga nasmiha Majki, ki je močno pospešil? 

Še 5 km do cilja: Kdo bo najmočnejši? Kdo bo jutri kolesaril v zeleni majici vodilnega? Tadej Pogačar, Rafal Majka ali Domen Novak? Že zdaj je jasno, da bo majico najboljšega na gorskih ciljih oblekel poljski kolesar Majka.

Izidi gorskega cilja II. kategorije, Razdrto (150,9 km):
1. Domen Novak (Bahrain-Victorious) 

2. Rafal Majka (UAE Emirates)
3. Tadej Pogačar (UAE Emirates)

13 km do cilja: Ubežna trojka je opravila še z zadnjim gorskim ciljem današnje etape. Domen Novak je tik pred ciljem pospešil in prehitel Rafala Majko, ki bo jutri nosil modro majico najboljšega na gorskih ciljih. 

22 km do cilja: Matej Mohorič se je otresel Američana Seana Bennetta (China Glory Continental Cycling Team) in se sam podal v lov za vodilno trojko, a je bil pri tem neuspešen. Ubežna trojka Pogačar, Majka in Novak se medtem že vzpenja na Razdrto (7,6 kilometra, 6,7-odstotni povprečni naklon), kjer bo kategoriziran cilj 2. stopnje.  

16.10 (30 km do cilja): Vodilna trojica (Pogačar, Majka in Novak) drvi po Vipavski dolini, z mislimi pa je verjetno že pri zadnjem kategoriziranem vzponu uvodne etape, vzponu na Razdrto (7,3 kilometra s povprečnim naklonom 5,5 odstotka).  

51 km do cilja: Vodilna trojka je že prečkala drugi gorski cilj prve etape na Strmec (3,4 kilometra, 6,2-odstotni povprečni naklon). Pogačar in Majka, moštvena kolega pri ekipi UAE, kolesarita složno, medtem ko jima Novak samo sledi in ne ponuja menjav, kar je logično, saj je član druge ekipe. Mohorič in Bennett zaostajata že 45 sekund, še minuto več zaostaja glavnina. Sledi dolg spust proti Ajdovščini.

Izidi gorskega cilja III. kategorije, Strmec (115,8 km):
1. Rafal Majka (UAE Emirates)
2. Tadej Pogačar (UAE)
3. Domen Novak (Bahrain-Victorious) 

Izidi gorskega cilja II. kategorije, Zadlog (108,5 km):
1. Rafal Majka (UAE Emirates) - 6 točk
2. Tadej Pogačar (UAE) - 4 točke
3. Domen Novak (Bahrain-Victorious) 
- 2 točki 

59 km do cilja: Jan Tratnik 
(Bahrain-Victorious) je na vzponu na Zadlog močno pospešil, a se Tadej Pogačar ni pustil zmesti. Sam je še bolj pospešil in se preselil na čelo dirke. Zdaj skupaj z moštvenim kolegom Rafalom Majko in Američanom Seanom Bennettom (China Glory Continental Cycling Team) narekujejo tempo, v ozadju jima sledita Matej Mohorič in Tratnik (oba Bahrain-Victorious). Glavnina medtem zaostaja že skoraj minuto.

15.25 (66 km do cilja): Padec! Padec v skupini, ki je prepolovil glavnino, a kot kaže, večjih posledic ne bo. Ubežniki se medtem že približujejo prvemu vzponu na današnji etapi. Prvi gorski cilj jih čaka na vrhu Zadloga  (4,7 kilometra s povprečnim naklonom 7,4 odstotka). V ozadju so tempo začeli stopnjevati kolesarji ekipe Bahrain-Victorious, ki so dohiteli ubežnike. Bega je konec!  

Izidi letečega cilja v Idriji (97,1 km): 
1. Luca Chirico (Drone Hopper - Androni Giocattoli) - 5 točk 
2. Tomasz Budzinksi (Mazowsze Serce Polski) - 3 točke
3. Nicolas Sessler (Global 6 Cycling) -1 točka

15.15 (70 km do cilja): Prednost ubežne šesterice je skopnela na minuto in pol. 


Pred dirko Po Sloveniji smo se pogovarjali s številnimi kolesarji, tudi z izkušenim Italijanom Kristianom Sbaraglijem iz ekipe Alpecin-Fenix. Zakaj je dirka Po Sloveniji zanj tako pomembna in kakšen je njegov zvezdniški moštveni kolega Mathieu van der Poel? 

Kristian Sbaragli Alpecin
Sportal Italijan si na dirki Po Sloveniji želi do vstopnice za Dirko po Franciji

14.50 (91 km do cilja): Prednost ubežne šesterice, ki se približuje tretjemu letečemu cilju v Idriji (97,1 km), je skopnela na minuto in 48 sekund. V ozadju tempo glavnine narekuje ekipa UAE Emirates Tadeja Pogačarja in Jana Polanca.

14.15 (115 km do cilja): Ubežna skupina je prečkala drugi leteči cilj današnje etape v Tolminu in si razdelila točke. Naslednji leteči cilj jih čaka v Idriji, na 97. kilometru. Tam jih pričakuje množica navijačev, ki bo še posebej bučno spodbujala domačina Jana Tratnika in Matevža Govekarja iz ekipe Bahrain-Victorious. 

Fotogalerija s 1. etape 28. dirke Po Sloveniji (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)
Fotogalerija
1 / 75


Izidi 2. letečega cilja v Tolminu (51,8 km):
1. Tomasz Budzinksi (Mazowsze Serce Polski) - 5 točk
2. Luca Chirico (Drone Hopper - Androni Giocattoli) - 3 točke
3. Nicolas Sessler (Global 6 Cycling) - 1 točka

14.00 (125 km do cilja): Kolesarji so medtem prevozili 40 kilometrov prve etape, kar pomeni, da jih od cilja loči še 125 kilometrov. V ospredju je še vedno skupina šestih kolesarjev (med njimi sta tudi slovenska kolesarja Nik Čemažar in Kristijan Koren iz ekipe Adria Mobil), ki ima pred glavnino dve minuti in pol prednosti.

Poglejte, kaj je po dvomesečnem tekmovalnem premoru pred začetkom dirke povedal branilec lanske zmage Tadej Pogačar (UAE Emirates).



13.45: Na 30. kilometru 1. etape ima ubežna skupina dve minuti in pol prednosti pred glavnino. Šesterici ubežnikov se približuje Španec Iker Ballarin Manso (Euskaltel – Euskadi), ki ima dobro minuto zaostanka. Glavnina medtem zaostaja poltretjo minuto.

Majice za najboljše na dirki:

Vodilni na dirki bo imel čast nositi zeleno majico.  | Foto: Vid Ponikvar Vodilni na dirki bo imel čast nositi zeleno majico. Foto: Vid Ponikvar

Zelena majica – Vodilni v skupni razvrstitvi tekmovalcev po času
Rdeča majica – Vodilni v skupni razvrstitvi po točkah
Modra majica – Vodilni v skupni razvrstitvi na gorskih ciljih
Bela majica – Vodilni v skupni razvrstitvi po času med mladimi kolesarji (U23)

13.25 (147 km do cilja): Ubežnikom se približuje slovenski kolesar Kristijan Koren iz ekipe Adria Mobil, ki ceste, po katerih je speljan prvi del današnje etape, pozna kot lasten žep. 

Izidi 1. letečega cilja na Dobrovi (15,5 km):
1. Luca Chirico (Drone Hopper - Androni Giocattoli) - 5 točk
2. Tomasz Budzinksi (Mazowsze Serce Polski) - 3 točke
3. Nicolas Sessler (Global 6 Cycling) - 1 točka

13.20 (153 km do cilja): Peterica ubežnikov dobiva okrepitve. Na čelu dirke so jih dohiteli Poljak Tomasz Budzinksi (Mazowsze Serce Polski), Nemec Matthias Mangertseder (Team Felbermayr - Simplon Wels) in Brazilec Nicolas Sessler (Global 6 Cycling), tretji brazilski kolesar, ki se je udeležil dirke Po Sloveniji. Osmerica ima dve minuti prednosti pred glavnino. 

13.05 (164 km do cilja): Po petih kilometrih se je od glavnine uspelo odlepiti petim kolesarjem, ki sta se jim kmalu pridružila še dva. V ubežni skupini, ki si za zdaj še ni ustvarila večje prednosti, so Španec Jon Barrenetxea Golzarri (Caja Rujal), Italijan Alex Tolio iz ekipe Bardiani, Španec Xabier Mikel, Italijan Mattia Bais (Drone Hopper – Androni Giocatoli) in Novozelandec Paul Wright (Colors For Peace). Skupini sta se kmalu pridružila še dva kolesarja, a eden ni zdržal tempa.

12.57: Karavana je prevozila oznako za "kilometer nič", 28. dirka Po Sloveniji se začenja zares! 

12.45: 28. izvedba dirke Po Sloveniji se je začela! Na startu na Bevkovem trgu v Novi Gorici je 143 kolesarjev (od tega 32 Slovencev, sedem iz ekip svetovne serije), Belgijca Fabia Van Den Bosscheja iz ekipe Alpecin-Fenix ni med njimi. 

start dirka Po Sloveniji NOva Gorica 2022 | Foto: Jaka Lopatič Foto: Jaka Lopatič

12.20: Vročica narašča! Kako dobro je na slovenski izziv pripravljen Jan Tratnik, ki se vrača po poškodbi zapestja, ki jo je staknil na Dirki po Italiji?



Tratnik je del močne ekipe Bahrain-Victorious, ki se dirke Po Sloveniji loteva s kar štirimi slovenskimi kolesarji. Poleg Tratnika bodo v rdeče-črno-modrem dresu kolesarili še Domen Novak, ki bo favorit za visoka mesta v skupni razvrstitvi, Matej Mohorič, ki bo že danes skušal izkoristiti priložnost za etapno zmago, in Matevž Govekar, novinec v ekipi, ki bo prav danes doživel svoj krst v dresu ekipe svetovne serije. 

>>>>> Kdo je Matevž Govekar? Intervju z 22-letnim mladeničem iz Godoviča si lahko preberete TUKAJ. 

12.15: Še pol ure je do nevtralnega starta (12.45). Kakšen razplet danes pričakuje Luka Mezgec, sprinter ekipe Team BikeExchange–Jayco, in kakšne so njegove napovedi za prihodnje dni?



12.00: Kolesarje na trasi od Nove Gorice do Postojne čakajo trije leteči cilji (Dobrovo, Tolmin in Idrija) in trije gorski cilji, najboljši si bodo razdelili 30 točk.

1. Gorski cilj 2. kategorije - Zadlog (108,5 km) 6,4,2 točke
2. Gorski cilj 3. kategorije - Strmec (115,8 km) 3,2,1 
3. Gorski cilj 2. kategorije -  Razdrto (150,9 km) 6,4,2

11.55: Manj kot uro je do začetka 1. etape dirke Po Sloveniji, ki bo po uvodnih kilometrih zavila v Goriška Brda, na ceste, ki so lani gostile slovenski del etape Dirke po Italiji. Kako pred dirko razmišlja Kristijan Koren, član ekipe Adria Mobil? 



11.45: V Novi Gorici je vse pripravljeno na začetek 28. izvedbe dirke Po Sloveniji, ki se bo z nevtralnim startom začela čez natanko eno uro, "kilometer nič", ki velja za uradni start dirke, pa naj bi kolesarji prevozili ob 12.57.

Dirka je pomembna v več pogledih. Po eni strani predstavlja zadnji test pred francoskim Tourom, po drugi pa bo za nekatere kolesarje to zadnja priložnost, da si z dobrimi predstavami zagotovijo vstopnico za nastop na Touru, dirki vseh dirk, ki se bo 1. julija začela na Danskem. Samo 12 dni po koncu slovenske preizkušnje.

V taboru UAE Emirates so pripravljeni na slovenski izziv:

Sportal Etape na dirki Po Sloveniji 2022

Kaj prinaša 1. etapa dirke Po Sloveniji?

Dirka Po Sloveniji bo že prvi dan postregla s posebnim izzivom. Trije gorski cilji povsem ob koncu etape bi lahko odigrali ključno vlogo pri razpletu.

Najprej bo 60 kilometrov pred ciljem na vrsti strm vzpon na Zadlog (3,3 kilometra/10,8-odstotni povprečni naklon). Po krajšem spustu se bodo kolesarji dvignili na Strmec (3,4 kilometra/6,2-odstotni povprečni naklon).

1. etapa dirka Po Sloveniji 2022 | Foto: Sledila bo daljša vožnja navzdol vse do Ajdovščine. Pri spustu bi lahko svojo priložnost iskali nekateri bolj pogumni kolesarji, med njimi tudi Matej Mohorič, vendar je nato od vznožja do cilja še 34 kilometrov vožnje. Zahtevna je lahko tudi ravnina do začetka vzpona do Razdrtega, zlasti če se vplete veter. 

1. etapa, 15. junij 2022, Nova Gorica-Postojna, 164,7 km

Podrobna predstavitev Profil etape Časovnica etape

Vzpon na Razdrto bo dolg 7,6 kilometra in imel 6,7-odstotni povprečni naklon. Od tam bodo kolesarji opravili še s 14 kilometri vožnje do cilja v Postojni. "Etapa se lahko razplete na dva načina. Ali bodo šprinterji zdržali do konca ali pa bo kakšna ekipa na zadnja dva vzpona narekovala tako hiter tempo, da bo o zmagovalcu odločil šprint manjše skupine," poudarja Mohorič.

Svojo priložnost bi lahko v tej etapi zagotovo iskala tudi domačin Kristijan Koren (Adria Mobil) in Jan Tratnik, ki bo imel svoje navijače v okolici domače Idrije. Kolesarje na cilju v Postojni pričakujemo malce pred 17. uro.

Dirka Po Sloveniji 2022, Nova Gorica, Mikal Majka
Sportal Rezultati 1. etape 28. dirke Po Sloveniji

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Slovenski šampion Pogačar namerava izvesti poseben manever
Matevž Govekar
Sportal Mladenič iz Godoviča, ki bo krst doživel na domačih cestah
Matej Mohorič
Sportal Plemenita gesta slovenskega kolesarja pred dirko Po Sloveniji #video
Ne spreglejte