SiolNET. Sportal Kolesarstvo
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Italiji, 16. etapa

Težki trenutki Primoža Rogliča na Giru, izgubil dragocen čas

10

termometer

Vincenzo Nibali Primož Roglič
Primož Roglič je v boju za rožnato majico izgubil dragocen čas. Foto: Giro/LaPresse

V 16. etapi dirke po Italiji se je zalomilo Primožu Rogliču, ki je na ključnem vzponu izgubil stik z rožnato majico, ki ostaja na plečih Richarda Carapaza, in Vincenzom Nibalijem. Njegov zaostanek za Carapazom je zdaj že dve minuti in devet sekund, za Nibalijem pa zaostaja 22 sekund. Zmagovalec etape je postal Giulio Ciccone.

 

Podrobnejši pregled dogodkov v 16. etapi:

Cilj - zmagovalec etape je postal Italijan Giulio Ciccone. Skupina z Richardom Carapzom (Movistar) - rožnata majica - in Vincenzom Nibalijem (Bahrain Merida) je zaostala 1:53, Primož Roglič (Jumbo - Visma) pa je na cilj prišel z zaostankom 3:03.

Rezultati 16. etape

1. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) 5:36:24
2. Jan Hirt (Češ/Astana)
3. Fausto Masnada (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec) + 1:20
4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) 1:41
5. Hugh John Carthy (VBr/EF Education First)
6. Richard Carapaz (Ekv/Movistar)
7. Mikel Landa (Špa/Movistar)
8. Joe Dombrowski (ZDA/EF Education First)
9. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Merida) 1:49
10. Mattia Cattaneo (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec) 2:03
...
15. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 3:03
25. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 5:35
125. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida) 32:47

Skupni vrstni red

1. Richard Carapaz (Ekv/Movistar) 70:02:05
2. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) + 1:47
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 2:09
4. Mikel Landa (Špa/Movistar) 3:15
5. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) 5:00
6.. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe) 5:40
7. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 6:17
8. Simon Yates (VBr/Mitchelton-Scott) 6:46
9. Pavel Sivakov (Rus/Ineos) 7:51
10. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 8:06
...
114. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida) 3:09:09

5 km do cilja - Richard Carapaz je spet pobegnil Primožu Rogliču na 1:20. 

12 km do cilja - Primož Roglič je skupaj s Simonom Yatesom pri spustu znižal zaostanek za rožnato majico, ki jo nosi Richard Carapaz, na 50 sekund. A je Vincenzo Nibali v ospredju dobil dodatno pomoč v Carusu. Roglič je imel pri spustu od vseh kolesarjev najvišjo hitrost. Znašala je 83,1 km/h, a je treba poudariti, da je bila cesta zaradi dežja mokra in spolzka.

24 km do cilja - na vrhu najtežjega dela etape Mortirola ima Primož Roglič 1:45 zaostanka za rožnatnim Richardom Carapazom, ki je v skupini z Vicenzom Nibali. Za ubežnikoma Cicconejem in Hirtom zaostajajo dobre štiri minute. 

27 km do cilja - Landa, Lopez, Nibali, Carapz, Carthy imajo pred Primožem Rogličem 1:20 naskoka.

29 km do cilja - Richard Carapaz je skupaj z Mikelom Lando ujel Vincenza Nibalija. Skupaj imajo pred Primožem Rogličem 1:10 prednosti. Kolesarjem nagaja še dež.

30 km do cilja - Vincenzo Nibali ugriznil in je v skupnem seštevku že prehitel Primoža RogličaRichard Carapaz je zdaj že skoraj 1:47.

31 km do cilja - Primož Roglič za rožnato majico zaostaja 33 sekund, Vincenzo Nibali pa si je pridobil praktično že minuto naskoka.

32,5 km do cilja - Primož Roglič izgubil stik z rožnato majico in preživlja težke trenutke.

33 km do cilja - Vincenzu Nibaliju se je priključil Hugh Carthy (EF Education). Primož Roglič se drži rožnate majice, ki je na plečih Richarda Carapaza. Le-ta ima ob sebi dva pomočnika, slovenski kolesar že nekaj časa nobenega.

34 km do cilja - Vincenzo Nibali skočil iz skupine rožnate majice.

37 km do cilja - Primož Roglič na vzponu na Mortirolo ostal brez pomočnika. Zato pa so v ospredju trije kolesarji Movistarja in rožnati majici Richard Carapaz. Kaj bo pokazal Vincenzo Nibali?

40 km do cilja - začetek najtežjega deal etape. Kolesarje čaka 11,9 km dolg vzpon na Mortirolo. Kaj pripravljajo najboljši? Prednost ubežnikov zanaša skoraj 6 minut.

53 km do cilja - kolesarji se približujejo ključnemu delu današnje etape. Pred njimi je vzpon na Mortirolo. Povprečni naklon je 10,9, maksimalen pa 18 odstotkov. Ubežniki imajo 5:17 prednosti pred glavnino.

Mortirolo

66 km pred ciljem so vodilni v ubežni skupini opravili z vzponom na Aprico (1173 m.n.v.), ki je ocenjena s 3. kategorijo.
1. Ciccone (9 točk) je z naskokom najboljši hribolazec letošnjega Gira.
2. Cattaneo (4 točke)
3. Masnada (2 točki)
4. 8 Ventoso (1 točka)

Po 125 km je v begu še vedno 21 kolesarjev: Amador (Movistar), Bidard (AG2R La Mondiale), Cattaneo (Androni Giocattoli - Sidermec), Masnada (Androni Giocattoli - Sidermec), Bilbao (Astana), Hirt (Astana), Villella (Astana), Caruso (Bahrain Merida), A. Nibali (Bahrain Merida), Schwarzmann (BORA-hansgrohe), Owsian (CCC), Ventoso (CCC), Honoré (Deceuninck - Quick Step), Brown (EF1), Dombrowski (EF1), Juul Jensen (Michelton-Scott), Nieve (Michelton-Scott), Bouwman (Jumbo Visma), Hindley (Sunwb), Ciccone (Trek-Segafredo) in Ulissi (UAE).

Po 115 km - vodilna skupina ima že več kot pet minut prednosti pred glavnino.

84 km do cilja - šprint na Edolo

1. Masnada (12 točk)
2. Cattaeno (8 točk)
3. Hindley (6 točk)
4. Schwarzmann (5 točk)
5. Bouwman (4 točke)
6. Ulissi (3 točke)
7. Ventoso (2 točki)
8. Nieve (1 točka)

104 km do cilja - Ubežna skupina ima še vedno več kot štiri minute prednosti in se vzpenja na vrh vzpona 3. kategorije Cevo (1054 m)). Prvi je vrh osvojil Giulio Ciccone, nosilec modre majice za najboljšega hribolazca na letošnjem Giru, ki je pridobil novih devet točk in je svojo prednost v seštevku kraljev gora povečal na 105 točk. Zmagal je že na 13 od 27 kategoriziranih vzponov na letošnji rožnati pentlji.
2. mesto - Mattio Cattaneo (4 točke)
3. mesto - Fausto Masnada (2 točki)
4. mesto - Damian Caruso (1 točka)

Jasha Sütterlin iz ekipe Movistar narekuje oster tempo za svojega kapetana Ricarda Carapaza. Kot kaže je odlično okreval po hudem padcu v drugi etapi.

123 km do cilja - Ubežna skupina ima že 4.32 minute prednosti in se približuje vzponu Cevo, ki je ocenjen s 3. kategorijo.

129 km do cilja - Ubežna skupina 12 kolesarjev si je nabrala že štiri minute prednosti.

150 km do cilja - Kolesarji so opravili z nekategoriziranim vzponom na Croce di Salven (9,1 km in 3,9 km). Prednost ubežnikov znaša 3:27.

165 km do cilja - Vreme ja danes na Giru spremenljivo. Na cilju (Ponte di Legno) trenutno dežuje, temperatura ozračja pa je 11 stopinj Celzija. Prednost ubežnikov je 2:50.

175 km do cilja - Primož Roglič (Jumbo-Visma) ima v ubežni skupini svojega kolesarja v Koenu Bouwmanu. Celo dva ima Vincenzo Nibali - ob bratu Antoniu Nibali tudi vsestranskega kolesarja Damiana Carusa. Vodilni v skupnem seštevku Richard Carapaz iz Movistarja ima v ospredju Andreja Amadorja. Prednost ubežne skupine je dobre dve minuti.

185 km do cilja - 21 kolesarjev je v begu, pobega pa je začela peterica Chris Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), Davide Villella (Astana), Michael Schwarzmann (Bora-Hansgrohe), Mikkel Honoré (Deceuninck-QuickStep) in Jai Hindley (Team Sunweb).

12.00 - Kolesarji bi morali danes opraviti tudi s predvidenim najvišjim delom Gira Gavio (2618 metrov n. m .v), a trasa zaradi bojazni s snegom in morebitnim ledenim cestiščem na ta prelaz ne bo šla.

Prerez 16. etape. Prerez 16. etape. 11.55 – Največji slovenski adut Primož Roglič za rožnato majico, ki je v lasti Ekvadroca Richarda Carapaza, zaostaja 47 sekund. Zanimivo bo videti, ali se bo za napad odločil italijanski adut Vincenzo Nibali, ki ima dodatno minuto zaostanka za Rogličem.

11.50 – Kolesarje čakajo danes trije gorski cilji. Dva sta tretje kategorije, najbolj zanimiv pa bo zagotovo vzpon na Mortirolo. Povprečni naklon je 10,9, maksimalen pa 18 odstotkov.

11.45 – 194 kilometrov dolga etapa od Lovereja do Ponte di Legna se je začela.

Napoved pred etapo

Zaradi zimskih razmer in bojazni pred ledenim cestiščem okoli prelaza Gavia se je vodstvo Gira odločilo, da 16. etapo spremeni.

Etapa od Lovereja do Ponte di Legna ima najprej gorska cilja tretje kategorije Cevo in Aprica, za vrhunec etape pa bo najverjetneje poskrbel vzpon Mortirolo (I. kategorija). Ob koncu bo položnejši vzpon na Ponte di Legno, kjer bo cilj 194 km dolge etape.

Originalna trasa z Gavio (2618 m n. m. v.) je bila dolga 226 kilometrov, a bi tudi današnja lahko naredila selekcijo. Zlasti vzpon na Mortirolo, ki ima povprečni naklon 10,9, maksimalnega pa 18 odstotkov.

Zlasti bo zanimivo videti, kaj bodo konkurenti za rožnato majico naredili v današnji etapi. V najboljšem položaju je Ekvadorec Richard Carapaz (Movistar), ki ima v skupnem seštevku pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) 47 sekund prednosti, Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) zaostaja 1:47, Radal Majka (Bora-Hansgrohe) 2:35 in Mikel Landa (Movistar) 3:14. A so v ozdaju še drugi kolesarji, ki bodo skušali narediti etapo zanimivo.

Skupni vrstni red:

1. Richard Carapaz (Ekv/Movistar) 64;24:00
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 0:47
3. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) 1:47
4. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe) 2:35
5. Mikel Landa (Špa/Movistar) 3:15
6. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) 3:38
7. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 4:12
8. Simon Yates (VBr/Mitchelton-Scott) 5:24
9. Pavel Sivakov (Rus/Ineos) 5:48
10. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 5:55

Jumbo Visma Sportal Panika v spremljevalnem avtu Rogličevega moštva in epilog pogrešanega kolesa #video Primož Roglič Sportal Roglič ne sme imeti slabega dne. Ta ga lahko odreže. #video Vincenzo Nibali Primož Roglič Sportal Nibali tečnari, ker je nervozen. Imeti bi moral prednost pred Rogličem, pa je nima. #video Giro, dirka po Italiji, Roglič Sportal Roglič po hudih težavah podaril dragocene sekunde Nibaliju #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin