Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2023,
17.47

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

Natisni članek

Jasper Philipsen Tadej Pogačar Tadej Pogačar Mark Cavendish sprinter Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Torek, 4. 7. 2023, 17.47

9 mesecev, 3 tedne

Dirka po Franciji, 4. etapa (Dax - Nogaro - 181,8 km)

Junak dramatičnega šprinta spet Philipsen, Mohorič padel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92
Jasper Philipsen | Veliki zmagovalec je postal Jasper Philipsen, ki je ponovil ponedeljkov uspeh. | Foto Reuters

Veliki zmagovalec je postal Jasper Philipsen, ki je ponovil ponedeljkov uspeh.

Foto: Reuters

V četrti etapi Dirke po Franciji smo tako kot dan prej spremljali zaključni šprint, katerega so morali kolesarji opraviti na dirkališču. Osrednji junak dneva je drugič zapored postal Jasper Philipsen. V samem zaključku so si sledili kar trije hujši padci. Na tleh se je znašel tudi Matej Mohorič. Luka Mezgec je bil osmi. Tadej Pogačar je mirno prestal dolg dan, saj ekipe niso navijale tempo. Povsem drugače bo v sredo, ko bi lahko na razgibani gorski etapi v Pirenejih prišlo do menjave lastnika rumene majice.

Podrobneje, 4. etapa

Cilj - Zmagovalec dramatičnega zaključka je postal Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), ki je premagal Caleba Ewana (Lotto Dstny) in Phila Bauhausa (Bahrain-Victorious). Luka Megec (Jayco AlUla) je bil osmi. V zaključku smo videli kar tri padce na dirkališču. Med nesrečniki je bil tudi Matej Mohorič. Za Philipsena je to druga zaporedna zmaga, po koncu dneva pa je oblekel tudi zeleno majico za najboljšega po točkah. Tadej Pogačar bo imel v sredo priložnost, da prikolesari do rumene majice, saj je na sporedu zelo razgibana trasa. Praktično identična, na kateri je pred tremi leti slavil etapno zmago.

"Etapa je bila lahka. Vsi so želeli spočiti noge za dve etapi v Pirenejih. V zaključku je bilo napeto. Slišal sem nekaj padcev. Upam, da so vsi dobro. Hektično je bilo v zaključku. Na zadnji ravnini sem šel za moštvenim kolegom Mathieuem van der Poelom. Sledil sem mu in popeljal me je do zmage," je dejal torkov junak.

Rezultati 4. etape

Results powered by FirstCycling.com

2,3 km do cilja - Kolesarji so na dirkališču. Matej Mohorič povsem v ospredju navija tempo. Za njim Jonas Vingegaard. V ozadju padel Fabio Jakobsen.

3 km do cilja - Kapetani ekip so se lahko oddahnili, saj so v varni coni. Jonas Vingegaard je kljub vsemu povsem v ospredju in pomaga diktirati tempo.

6,6 km do cilja - Vse bolj napeto je v glavnini. Tempo je narasel. Hitrost je 60 km/h. Matej Mohorič na čelu glavnine in ekipe Bahrain Victorious.

10 km do cilja - Zatišje pred nevihto. Etapa se bo končala na dirkališču Paula Armagnaca v Nogari, kjer je trasa široka, a ovinkasta, zato bo dobro pozicioniranje ključnega pomena. V zaključku kolesarje čaka 800 metrov ravnine, kar bo idealen teren za obračun najboljših sprinterjev na letošnjem Touru.

15 km do cilja - Tadej Pogačar (UAE Emirates) je na varnem v glavnini in kolesari na levi strani, veliko dela v zaključku pa čaka Mateja Mohoriča (Bahrain-Victorious), ki bo skušal pomagati pripraviti teren za špritnerja Phila Bauhausa, in Luko Mezgeca (Jayco AlUla), ki dela za Dylana Groenewegna.

19 km do cilja - Glavnina složno napreduje proti cilju. Še malo in sledil bo spektakularen zaključek. Šprinterji si že zategujejo kolesarske čevlje, saj se zavedajo, da bo šlo na koncu izjemno hitro.

27 km do cilja - Na vrhu edinega gorskega cilja v etapi je bil najhitrejši Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic). Ob njem je bil Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën), glavnina pa je ubežnika medtem že ujela. 

28 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Côte de Dému, ki je dolg dobra dva kilometra in ima nekaj več kot triodstotni povprečni naklon, predznak pa je le IV. kategorije.

37 km do cilja - Glavnina nadzoruje ubežnika, ki imata 40 sekund prednosti. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) bi rad tudi danes slavil etapno zmago, potem ko je bil najhitrejši včeraj.

Ubežnika Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic) in Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën). | Foto: Reuters Ubežnika Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic) in Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën). Foto: Reuters

50 km do cilja - Ubežnika Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën) in Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic) imata naskok 50 sekund. Etapa se bo končala na dirkališču Paula Armagnaca v Nogari, kjer je trasa široka, a ovinkasta, zato bo dobro pozicioniranje ključnega pomena. V zaključku kolesarje čaka 800 metrov ravnine, kar bo idealen teren za obračun najboljših sprinterjev na letošnjem Touru.

60 km do cilja - Glavnina ima ubežnika na varni razdalji. Njuna prednost znaša 58 sekund.

74 km do cilja - Prednost ubežnikov je 48 sekund. Na čelu glavnine so razumljivo , ki bi rade danes dočakale ciljni šprint.

87 km do cilja - Po skoraj 100 kilometrih smo le dočakali prvi beg. Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën) in Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic) imata 30 sekund prednosti.

88 km do cilja - Na edinem letečem cilju je bil včerajšnji zmagovalec Jasper Philipsen najhitrejši in je virtualno v zeleni majici najboljšega po točkah - zdaj jo še nosi Victor Lafay.

1. Philipsen (20 točk), 2. Coquard (17), 3. Ewan (15), 4. Pedersen (13), 5. Meeus (11), 6. Cavendish (9), 7. Jakobsen (7), 8. Sagan (8), 9. Kristoff (6), 10. Girmay (5)

117 km do cilja - Glavnina je spet skupaj.

Tour de France | Foto: Reuters Foto: Reuters

121 km do cilja - Po začetnih 60 kilometrih "ogrevanja" so kolesarji začeli hitreje vrteti pedala. Glavnina se je razpotegnila v kačo. Naredili sta se dve skupinici. V vodilni tempo diktira tudi Wout van Aert.

135 km do cilja - Nič novega. Brez bega. Glavnina še vedno skupaj. Povprečna hitrost znaša 36,7 km/h.

167 km do cilja - Nekaj kolesarjev je skočilo, a je glavnina kmalu ujela priključek. Hitrost je vsega nekaj več kot 34 km/h.

172 km do cilja - Nič konkretnega se ne dogaja na trasi. Glavnina kolesari skupaj, tempo je zmeren. Slovenski kolesar Tadej Pogačar je že 54. etapo zapored lastnik bele majice za najboljšega mladega kolesarja. V skupnem seštevku sta mu v tej razvrstitvi najbližje Carlos Rodríguez in Mattias Skjelmose, ki zaostajata 16 sekund. Slovenskega šampiona zanima rumena majica, od katere je oddaljen 6 sekund, do nje pa bi lahko prikolesaril v sredini razgibani etapi.

Adam Yates tudi danes kolesari v rumeni majici vodilnega. | Foto: Reuters Adam Yates tudi danes kolesari v rumeni majici vodilnega. Foto: Reuters 182 km - Glavnina je prikolesarila do kilometra 0, a bomo na začetku težko videli kakšen beg, saj kolesarjem nagaja veter v prsi.

13.10 - Kolesarji so začeli z zaprto vožnjo.

12.55 – Pozdravljeni. Danes je nov dan na dirki po Franciji in obeta se nov šprinterski zaključek. Ravninska etapa v dolžini 182 bo imela spektakularen zaključek. Kolesarji bodo vozili zaključne tri kroge na dirkališču.

Vodilni v skupnem seštevku je še vedno Adam Yates (UAE Emirates), ki ima 6 sekund prednosti pred moštvenim kolegom Tadejem Pogačarjem. Veliki tekmec slovenskega kolesarja Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) v generalni razvrstitvi zaostaja 11 sekund.

Tour | Foto: A.S.O./Pauline Ballet Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Po eksplozivnem začetku v Bilbau na severu Španije so kolesarji v 3. etapi želeli umiriti konje, kar je bilo razvidno tudi iz časovnice. Karavana je namreč cilj v mestu Bayonne v francoskem delu Baskije dosegla krepko za najpočasnejšo predvideno časovnico.

Morda bo že danes drugače. Tudi danes je na sporedu ravninska etapa (181,1 kilometra in 1.427 višinskih metrov), ki bi morala biti pisana na kožo sprinterjem, a bi zaradi hribovitega terena v francoskem departmaju Gers podvig dneva lahko uspel tudi manjši ubežni skupini.

4. etapa Dirka po Franciji | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Na dirkališču obračun sprinterjev?

Etapa se bo končala na dirkališču Paula Armagnaca v Nogari, kjer je trasa široka, a ovinkasta, zato bo dobro pozicioniranje ključnega pomena. V zaključku kolesarje čaka 800 metrov ravnine, kar bo idealen teren za obračun najboljših sprinterjev na letošnjem Touru. To pomeni, da bo nanjo še posebej pozoren Luka Mezgec, ki je vodja sprinterskega vlaka Dylana Groenewegna v ekipi Jayco AlUla, na preži pa bo tudi Matej Mohorič, ta je bil že včeraj aktiven pri pozicioniranju sprinterskega vlaka za moštvenega kolega Phila Bauhausa pri ekipi Bahrain Victorius, ki je etapo končal tik za zmagovalcem Jasperjem Philipsnom (Alpecin-Deceuninck).

Bomo na dirkališču Nogaro spremljali obračun sprinterjev ali bodo ubežniki uspeli pripraviti presenečenje?  | Foto: Guliverimage Bomo na dirkališču Nogaro spremljali obračun sprinterjev ali bodo ubežniki uspeli pripraviti presenečenje? Foto: Guliverimage

V boj za etapno zmago se bodo najverjetneje skušali vmešati še evropski prvak Fabio Jakobsen (Soudal-QuickStep), Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki je tudi letos vedno blizu zmagi, ni pa še bil najhitrejši, včeraj tretji Caleb Ewan (Lotto Dstny), Biniam Girmay (Intermarché - Circus - Wanty), MadsPedersen (Lidl-Trek) in veteran Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), ki lovi rekordno 35. etapno zmago na Touru, s čimer bi postal najuspešnejši sprinter v zgodovini Toura.

Nosilec zelene majice najboljšega po točkah Victor Lafay (Cofidis) bo še posebej pozoren na leteči cilj v mestu Notre-Dame des Cyclistes, ki kolesarje čaka na 93. kilometru. Točke bo dobilo 15 najhitrejših kolesarjev, delile pa se bodo po načelu 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 točka. Nov nabor točk bo na voljo v cilju. Zmagovalec etape bo na svoj račun prejel 50 točk, ostalih 14 pa po načelu 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

Nielsen Powless in Tadej Pogačar, najboljši med hribolazci in najboljši med mladimi kolesarji in drugi v skupnem seštevku Toura.  | Foto: A.S.O./Pauline Ballet Nielsen Powless in Tadej Pogačar, najboljši med hribolazci in najboljši med mladimi kolesarji in drugi v skupnem seštevku Toura. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Powless bo tudi v prvi gorski etapi zagotovo nosil pikčasto majico 

Na trasi je danes samo en kategoriziran vzpon, ki karavano čaka 27 kilometrov pred ciljem. Vzpon na Côte de Dému je dolg dobra dva kilometra in ima nekaj več kot triodstotni povprečni naklon. Na gorskem cilju, ki ima oceno 4. kategorije, bo na voljo samo ena točka, kar pomeni, da bo Američan Nielsen Powless (EF Education-EasyPost), ki vodi v posebnem seštevku najboljšega na gorskih ciljih, brez posebnega naprezanja ubranil pikčasto majico in bo z njo nastopil tudi v prvi gorski etapi, ki bo na sporedu jutri v Pirenejih. Powless (18 točk) ima pred najbližjim zasledovalcem Tadejem Pogačarjem (sedem točk), ki vodi v posebnem seštevku za najboljšega mladega kolesarja, 11 točk prednosti.

Etapa se bo z zaprto vožnjo v mestu Dax, rojstnem kraju nekdanjega kolesarja Andréa Darrigadeja, ki ima v svoji statistiki kar 22 etapnih zmag na Touru, začela ob 13.10, končala pa nekaj po 17. uri na dirkališču Nogaro.

Victor Lafay bo tudi danes nosil zeleno majico najboljšega po točkah. | Foto: A.S.O./Pauline Ballet Victor Lafay bo tudi danes nosil zeleno majico najboljšega po točkah. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

V skupnem seštevku dirke še vedno vodi Adam Yates (UAE Emirates), ki ima pred moštvenim kolegom in nespornim kapetanom ekipe UAE Tadejem Pogačarjem in bratom dvojčkom Simonom Yatesom (Jayco AlUla) šest sekund prednosti. Lanski zmagovalec Toura Jonas Vingegaard za rumeno majico zaostaja 17 sekund. 

Preberite še:

Protesti v Franciji
Novice "Izgredniki so z leti postali bolj nasilni. Nobenih zadržkov nimajo." #video
Erazem Valjavec in Tadej Valjavec
Sportal Oče mu je dal dragocen nasvet: Ko začneš trpeti, takrat si šele na pol poti
risalni zebljicki Tour
Sportal Bes kolesarjev na Touru: "Idioti, tako se lahko resno poškoduješ"
Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaard se je znašel pod plazom kritik

 

 

Ne spreglejte