Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 9. 2020,
18.13

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

Jan Polanc Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec kronometer Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 19. 9. 2020, 18.13

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 20. etapa

Neverjetni Tadej Pogačar v pravi drami "slekel" Primoža Rogliča!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je zmagovalec Toura 2020! | Foto Reuters

Tadej Pogačar je zmagovalec Toura 2020!

Foto: Reuters

Na odločilnem kronometru Dirke po Franciji je zmagal Tadej Pogačar in prehitel Primoža Rogliča tudi v skupnem seštevku Toura! Pogačar je najhitreje odpeljal 36,2-kilometrski gorski kronometer 20. etape, z etapno zmago pa skočil v rumeno majico vodilnega na dirki, v skupnem seštevku ima pred nedeljsko zadnjo etapo 59 sekund prednosti. 

Pogačar je zdaj lastnik treh majic na Touru, poleg rumene ima še pikčasto za najboljšega hribolazca in belo za najboljšega mladega kolesarja.

"Mislim, da sanjam, ne vem, kaj reči, neverjetno je! Ne vem, kdaj bom dojel, ponosen sem na ekipo, ki mi je omogočila, da sem izpolnil sanje. Vedel sem za vsak ovinek, vsako luknjo na cesti, vedel, kdaj pospeševati, in to je tudi zasluga moje ekipe," je po dirki povedal zmagovalec etape in najbrž tudi dirke. Le še jutri mora varno prikolesariti v Pariz.

Roglič je etapo končal v solzah, danes ni imel dneva, zasedel je namreč peto mesto.

Zasavec je kot velik šampion takole čestital mlajšemu rojaku:

Epska je bila danes tudi bitka za tretje mesto na Touru, dobil jo je Avstralec Richie Porte (Trek-Segafredo), bil je peti v etapi in v skupnem seštevku preskočil Miguela Angela Lopeza, ki je na kronometru povsem odpovedal. Pred Kolumbijca sta se v skupnem seštevku prebila še Španca, Mikel Landa (Bahrain-McLaren) in Enric Mas (Movistar).

Dirka po Franciji, 20. etapa:

Izidi etape:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 55:55

2. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma) + 1:21

3. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo) + 1:21

4. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma) + 1:31

5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 1:56

6. Remi Cavagna (Fra/Deceuninck-Quick-step) 1:59

7. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-McLaren) 2:29

8. David De La Cruz (Špa/UAE Team Emirates) 2:40

9. Enric Mas (Špa/Movistar) 2:45

10. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling) 2:54

22. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) + 4:13

96. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren) + 8:34

142. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott) + 10:59

 

Skupni vrstni red:

 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)            84:26:33

 2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                           + 0:59

 3. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo)                                 3:30

 4. Mikel Landa (Špa/Bahrain-McLaren)                              5:58

 5. Enric Mas (Špa/Movistar)                                               6:07

 6. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                                   6:47

 7. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)                                 7:48

 8. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)                             8:02

 9. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                                9:25

 10. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-McLaren)                     14:03

...

 41. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   2:29:54

 77. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)                  3:49:02

 88. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                     4:17:07

Primož Roglič je na kronometru izgubil največjo zmago v karieri. | Foto: Reuters Primož Roglič je na kronometru izgubil največjo zmago v karieri. Foto: Reuters


Konec: Tadej Pogačar z etapno zmago do rumene majice!

18:05 - Na tretjem merjenju vmesnega časa je Pogačar minuto in 22 sekund hitrejši od Rogliča. Mladenič hiti k etapni zmagi naproti, pa tudi zmago na Touru!

18:01 - Pogačar je v virtualni rumeni majici, na cesti je izničil zaostanek za Rogličem!

17:59 - Roglič še naprej izgublja čas proti Pogačarju, ta zdaj znaša le še dobrih deset sekund.

17:55 - Kolo je menjal tudi Roglič, o zmagovalcu letošnje dirke odloča klanec!

17:50 - Pogačar je pred zaključnim vzponom menjal kolo. V virtualnem skupnem seštevku se je Rogliču približal na le 20 sekund!

17:49 - Na drugem merjenju vmesnega časa je bil Pogačar 36 sekund hitrejši od Rogliča.

17:42 - Pogačarjeva prednost pred Rogljičem v skupnem seštevku kopni, Zasavcu je ostaja le še nekaj več kot pol minute, več bo jasno na drugem merjenju vmesnega časa. 

 

17:35 - Wout Van Aert je novi vodilni v cilju, Cavagno je prehitel za 28 sekund.

17:32 - Na prvem merjenju vmesnega časa je bil Pogačar 13 sekund hitrejši od Rogliča. Gorenjec je prvih 21,8 kilometra etape odpeljal v 17 minutah in 14 sekundah, Zasavec v 17:27. Cavagna je zadržal najboljši čas, Dumoulin je drugi, Pogačar tretji, Roglič pa peti!

17:14 - Na progi je še zadnji tekmovalec na štartni listi, vodilni kolesar letošnjega Toura, rumeni Primož Roglič (Jumbo-Visma)! 

17:12 - Tadej Pogačar se je pognal s štarta, kolesar moštva UAE Emirates za rumenim Rogličem v skupnem seštevku zaostaja 57 sekund. 

17:10 - Štartal je Miguiel Angel Lopaz (Astana), tretji v skupni razvrstitvi, minuto 27 za Rogličem.

17:00 - Na progi sta tudi Rogličeva moštvena kolega Wout Van Aert in Tom Dumoulin, ta je zadnji zmagovalec posamičnega kronometra na Touru, danes pa tudi eden glavnih favoritov za zmago.

16:52 - Jan Polanc je v cilju, s časom 1:00:08 trenutno je na sedmem mestu.

16:39 - Nemec Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe) je četrti kolesar, ki se je spustil pod eno uro.

Zadnji kilometer etape:

16:35 - Polanc vozi odlično, na drugem merjenju vmesnega časa je za vodilnim Cavagno zaostal 1:55, kar je trenutno osmi čas.

16:19 - Zmagovalec včerajšnje etape, Danec Soren Kragh Andersen (Sunweb), je tretji kolesar, ki je s kronometrom opravil v manj kot uri.

16:11 - Jan Polanc je na prvem merjenju vmesnega časa le minuto in sekundo za vodilnim Cavagno. To je bil 12. čas za Slovenca.

15:52 - Na progo se je podal še tretji Slovenec, Jan Polanc (UAE Emirates). Mohorič je v cilju 6:35 za vodilnim Francozom, ta pa ni več edini, ki se je spustil pod eno uro, to je uspelo še Špancu Davidu de la Cruzu.

15:35 - Mohorič na drugem merjenju vmesnega časa za vodilnim zaostaja 4:41, Mezgec je medtem že v cilju, ima pa natanko devet minut zaostanka za vodilnim Cavagno.

15:19 - Mezgec je na drugem merjenju vmesnega časa skoraj šest minut za trenutno najboljšim. V cilju je sicer že 50 tekmovalcev, Cavagna pa je edini, ki se je do zdaj spustil po eno uro.

15:05 - Tudi Mohorič kolesari precej ležerno, na prvem merjenju vmesnega časa je bil le dve sekundi hitrejši od Mezgeca.

14:59 - Mezgec na kronometru ne računa na kakšen imeniten rezultat, na prvem merjenju vmesnega časa je bil med najpočasnejšimi. Njegov zaostanek za trenutno vodilnim je znašal skoraj dve minuti in pol.

14:50 - Matej Mohorič (Bahrain McLaren) je štartal kot 70. (14:42:30), naslednji bo Jan Polanc (UAE Emirates) kot 105. (ob 15:52:00). Naša najboljša Pogačar in Roglič se bosta na progo podala zadnja, prvi ob 17:12, dve minuti za njim pa še vodilni mož na Touru. Oba spadata med največje favorite za današnjo zmago, kot tudi Rogličev moštveni kolega pri Jumbo-Vismi Tom Dumoulin. Nizozemec je Rogliča denimo premagal na kronometru na svetovnem prvenstvu leta 2017 v Bergnu na Norveškem.

14:28 - Štartal je tudi že prvi izmed slovenskih kolesarjev, Luka Mezgec (Mitchelton Scott), na progo se je pognal ob 14:28:30. Mezgec v skupnem seštevku Toura zaseda 87. mesto (+ 4:07:05 za vodilnim Rogličem).

14:00 - Vprašanje je, kateri kolesarji se bodo ob vznožju zaključnega vzpona odločili za menjavo kolesa. Ta jih bo stala nekaj sekund, izračunati morajo, če se jim bo sploh izplačalo. Takole je menjavo opravil Avstralec Caleb Ewan, brez možnosti za odmeven dosežek ni prav hitel:

Gorski kronometer se je začel nekaj po 13. uri, najprej so na vrsti najslabše uvrščeni kolesarji v skupnem seštevku, najboljši bodo prišli na vrsto na koncu, okoli 17. ure, čisto zadnji se bo na 36,5-kilometrsko traso s ciljem na La Planche des Belles Filles (klanec I. kategorije, 1.035 metrov nadmorske višine, 5,9 kilometra s povprečnim naklonom 8,5 odstotka) podal rumeni Primož Roglič.  

Ciljni vzpon:

La Planche des Belles Filles - relief | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Pred etapo

Pogačar ima še zadnjo priložnost, da napade legendarno rumeno majico, se pa mladi Gorenjec še predobro zaveda, da bo podvig domala nemogoč. Primož Roglič, številka ena svetovnega kolesarstva, namreč velja za izjemnega kronometrista in enega največjih favoritov za sobotno zmago. S to bi le še potrdil skupno zmagoslavje na letošnjem Touru in v zgodovino slovenskega kolesarstva dodal še eno, najsijajnejše poglavje.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar po taktičnem boju na Pokljuki ubranil naslov v vožnji na čas #video

Najboljši mladi kolesar Toura Pogačar je starejšega kolega letos premagal na kronometru državnega prvenstva na Pokljuki. Kolesar s Klanca pri Komendi je bil na 17-kilometrski preizkušnji od Gorij do Rudnega polja na Pokljuki za pičlih osem sekund hitrejši od starejšega Rogliča, a ta ni menjal kolesa na planoti. Pogačar je normalno kolo na vrhu vzpona zamenjal za kronometrsko.

Na današnjem kronometru od Lureja do vrha La Planche des Belles Filles je trasa drugačna od pokljuške, kronometer se začne na ravnem in konča v klanec I. kategorije (1.035 metrov nadmorske višine, 5,9 kilometra vzpona in s povprečnim naklonom 8,5 odstotka), medtem ko je bila ura resnice za slovensko državno prvenstvo ravno nasprotna, začela se je v klanec in končala z ravnino na Pokljuški planoti.

Trasa - 20. etapa TDF | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Vseeno, vprašanje menjave koles je aktualno tudi danes. "Odločili se bomo v soboto pred štartom," je o tem vprašanju povedal Roglič, ki je le še korak oddaljen od zgodovinske prve zmage na velikem Touru.

"Še vedno sem sproščen, zaenkrat je vse v redu, dobro se počutim in komaj čakam začetek kronometra," je po včerajšnji etapi novinarjem na prizorišču dogajanja razlagal Primož Roglič. Konkretnim napovedim in razkrivanju pričakovanj ter ambicij se je kot vselej zelo spretno izognil. "Gremo korak za korakom, šele na koncu se bomo lahko ozrli nazaj in ocenili, kaj se je dogajalo."

"Moral bi odpeljati najboljši kronometer v življenju, on pa bi moral imeti slab dan," pa je o svojih možnostih za zmago povedal Pogačar, ki pa se ne predaja, napadel bo na vse ali nič.

Zanimivo bo tudi v boju za tretje mesto v skupni razvrstitvi, kjer bo Kolumbijec Lopez (Astana) branil minuto in 39 sekund prednosti pred Avstralcem Richijem Portom (Trek Segafredo) ter dve minuti in sekundo prednosti pred Špancem Mikelom Lando (Baqhrain McLaren) …

Kronometer bo ob 13. uri odprl Nemec Roger Kluge (Lotto Soudal), naslednjih 71 kolesarjev se bo na 36,5-kilometrsko traso podalo v minuto in pol dolgih intervalih, zadnjih 74 pa v dvominutnih. Predzadnji bo štartal Pogačar, ob 17.12, zadnji pa Roglič ob 17.14. 

Na štartu imamo še tri Slovence, Luka Mezgec (Mitchelton Scott ) se bo s štarta pognal kot 60. (ob 14:28:30), Matej Mohorič (Bahrain McLaren) kot 70. (14:42:30) in Jan Polanc (UAE Emirates) kot 105. (15:52:00).

Luka Mezgec
Sportal "Z malo sreče bi lahko bil spredaj, toda …" Mezgecu ostaja še Pariz.

Skupni vrstni red po 19. etapah:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  83:29:41

2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)        + 0:57

3. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                           1:27

4. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo)                         3:06

5. Mikel Landa (Špa/Bahrain-McLaren)                      3:28

6. Enric Mas (Špa/Movistar)                                        4:19

7. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                         5:55

8. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)                      6:05

9. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)                          7:24

10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                      12:12

...

42. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)              2:26:38

77. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)             3:41:25

87. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                4:07:05

Preberite še:

Michal Kwiatkowski
Sportal Ozadje enega najbolj čustvenih trenutkov na letošnjem Touru #video
Merijn Zeeman
Sportal Športni direktor Rogličeve Jumbo-Visme razkril ozadje žolčnega izpada
Ne spreglejte