Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2019,
14.22

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Tanja Žakelj

Nedelja, 19. 5. 2019, 14.22

4 leta, 11 mesecev

Courtneyjevi prva dirka sezone, Žakljeva 26.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Tanja Žakelj | Tanja Žakelj je prikolesarila na 26. mesto. | Foto Klemen Humar

Tanja Žakelj je prikolesarila na 26. mesto.

Foto: Klemen Humar

Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj je na uvodnem svetovnem pokalu sezone v olimpijskem krosu v nemškem Albstadtu zasedla 26. mesto. Zmage se je veselila svetovna prvakinja, Američanka Kate Courtney, ki je premagala lansko zmagovalko svetovnega pokala Švicarko Jolando Neff.

Američanko in Švicarko je na koncu ločilo 49 sekund. Na tretjem mestu je končala Ukrajinka Jana Belomojna, njen zaostanek je znašal eno minuto in 31 sekund.

Žakljeva, sicer članica slovensko-kanadske ekipe Unior Devinci, je na 26. mestu zaostala sedem minut in 21 sekund.

Dirkanje se je pravzaprav začelo že v petek z dirko v kratkem krosu, na katerem je Tanja zasedla 33. mesto in s tem zapravila možnost za dober startni položaj na današnji dirki v olimpijskem krosu. Na podobnih mestih se je danes vrtela tudi v prvem in drugem krogu, nato pa le ujela pravi ritem in v zadnjih štirih krogih močno popravila vtis. Na koncu je osvojila 26. mesto, če organizatorji zaradi razmočenosti proge ne bi dirke skrajšali za en krog, bi šlo morda še višje.

"Celo dirko sem odpeljala zelo z občutkom in tudi zelo optimalno"

"Vesela sem, da je led prebit. Start ni bil dober, a tudi slab ne. Takšen vtis imam za celotno dirko. Nekaj deklet, ki so bile okoli mene v startnem krogu, je prišlo precej naprej, kar pomeni, da se je dalo z dobrim ritmom in prehitevanjem pride daleč. Imela sem soliden občutek, še posebej v drugi polovici dirke, ko sem uspela kakšno več prehiteti. V prvi polovici sem si želela kakšno prehiteti, pa je kakšna mene. Celo dirko sem odpeljala zelo z občutkom in tudi zelo optimalno," je po tekmi povedala Žakljeva.

Proga je bila vse do danes razmeroma suha, nočno deževje pa je vse skupaj obrnilo na glavo. Za posebej problematične so se izkazali leseni odseki, s katerimi organizatorji niso skoparili in kar nekaj tehničnih naravnih odsekov so prekrili z lesom in jekleno mrežo, ki naj bi zagotavljala dober oprijem.

"To ni rezultat, ki bi ga bila res vesela, vseeno pa nisem razočarana. Je solidno izhodišče za naprej," je po dirki še povedala Žakljeva, ki je dosegla 26. mesto in je enako visoko uvrščena tudi v seštevku svetovnega pokala.

Dirko članov elite je zmagal Švicar Mathias Flückiger, ki je slavil z 32 sekundami prednosti pred Nizozemcem Mathieujem van der Poelom, sicer letošnjim zmagovalec dirke cestne svetovne serije Amstel Gold Race. Tretji je bil Francoz Jordan Sarrou, ki je drugo mesto izgubil v zadnjem krogu. Slovenec Rok Naglič (Calcit Bike Team) je prvo dirko v kategoriji elite končal na 79. mestu.

Tanja Žakelj
Sportal Konec tedna svetovni pokal začenjajo še v krosu

 

Kamniški kros štart
Sportal Italijansko slavje v Kamniku

 

Ne spreglejte