Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
16.56

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

olimpijske igre kolesarstvo Charles Coste

Četrtek, 8. 2. 2024, 16.56

2 meseca, 2 tedna

Charles Coste

Zlati olimpijec dopolnil 100 let, šele 76 let pozneje bo slišal himno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Charles Coste | Charles Coste ponosno pokaže svojo zlato olimpijsko kolajno. | Foto Reuters

Charles Coste ponosno pokaže svojo zlato olimpijsko kolajno.

Foto: Reuters

Kar je bil v Sloveniji dolga leta Leon Štukelj, najstarejši še živeči dobitnik olimpijske kolajne, je danes v Franciji Charles Coste. Dopolnil je 100 let. Na igrah v Londonu 1948 francoske himne ni slišal, jo bo pa letos, ko bo med nosilci olimpijske bakle na igrah v Parizu. V spodnjem videu poglejte, kako čil je še pri zavidljivi starosti.

Tina in Milo
Sportal Vučko dobiva konkurenco? Spoznajte Tino in Mila. #video

Charles Coste | Foto: Reuters Charles Coste Foto: Reuters Kolesar Charles Coste je bil najboljši na velodromu, takrat francoski prvak. Na olimpijskih igrah 1948 v Londonu, ko je štel 24 let, je bil tako izbran za kapetana francoske ekipe. Na dirki v zasledovanju so s kolegi (Pierre Adam, Serge Blusson, Fernand Decanali) osvojili zlato olimpijsko kolajno. V četrtfinalu so premagali Švicarje, v polfinale favorizirane Angleže, v finalu pa še Italijane. Leto pozneje je Coste postal še prvak v kronometru, ko je premagal Italijana Fausta Coppija, zmagovalca Toura in Gira. Pozneje je dobil tudi državno odlikovanje predsednika Vincenta Auriola

Poglejte v videu, kako čil je še pri zavidljivi starosti:

Osmega februarja 2024 je dopolnil sto let. Pri hoji si pomaga s palico, njegov spomin pa je še svež. Tudi na podelitev olimpijskih kolajn leta 1948. "Povzpeli smo se na oder, majhen oder. Dobili smo kolajne, ampak v škatli, niso nam jih dali okrog vratu. Potem smo nekaj časa čakali, nakar so nam rekli: ne boste slišali marseljeze, ker ne najdemo plošče. Malo smo bili razočarani, ampak glavno, da smo osvojili zlato kolajno." To so bili neki čisto drugi časi, pravi danes: bile so prve povojne igre, v Londonu so se še živo spominjali nemškega bombandiranja, ljudje niso imeli televizije, športniki so bili še amaterji. A olimpijske sanje so bile že takrat žive. "Moja mama mi je govorila, da sem že kot 12-letnik govoril, da bom nekega dne olimpijski prvak."

Spomini na igre v Londonu 1948 so še povsem živi, pa čeprav ima že 100 let. | Foto: Reuters Spomini na igre v Londonu 1948 so še povsem živi, pa čeprav ima že 100 let. Foto: Reuters

Bo pa francosko himno v živo slišal na letošnjih igrah v Parizu. Igre se prav po sto letih vračajo v francosko prestolnico. Coste bo eden od nosilcev olimpijske bakle. Je kar nekoliko nervozen, priznava. "Imam težave s kolenom, a se bom potrudil. To bo velika čast."

Jure Franko Sarajevo 1984
Sportal Dan, ko je Slovenec sprožil neverjetno evforijo #video
Ne spreglejte