Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2013,
22.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vuelta Vuelta Vincenzo Nibali

Torek, 10. 9. 2013, 22.57

8 let

Bo Nibaliju uspelo pripeljati rdečo majico do Madrida?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred kolesarji na 68. kolesarski dirki po Španiji je še pet etap. Dirka še zdaleč ni končana. Suverenost Vincenza Nibalija, ki je v rdeči majici vodilnega že 11 dni, je tudi že načeta.

Do konca dirke bodo na sporedu še tri zahtevne gorske etape ter dve etapi, v katerih lahko pričakujemo ciljni šprint glavnine. Vse kaže na to, da so v igri za zmago v skupnem seštevku ostali le še Vincenzo Nibali (Astana), Christopher Horner (RadioShack-Leopard), Alejandro Valverde (Movistar) in Joaquin Rodriguez (Katjuša). Italijan Domenico Pozzovivo (Ag2r-La Mondiale) je v vsaki etapi izgubil nekaj časa v primerjavi z zgoraj omenjeno četverico. Ne zdi se posebej verjetno, da bi mu v odločilnih treh etapah uspelo premagati tekmece. Tako Valverde, Horner in Rodriguez obljubljajo napad v zahtevnih treh etapah, če se bo le ponudila priložnost zanj. "Že v 15. etapi sem bil bolj motiviran, ko sem videl, da Nibali ni videti najboljše. A po tistem, kar se je zgodilo ob koncu 16. etape, sem še bolj motiviran," so bile besede Valverdeja na današnji tiskovni konferenci. "En tekmec je Nibali, drugi pa Horner, za katerega lahko rečem, da je celo nekoliko močnejši od Nibalija na klancih. Na štartu dirke nismo resno računali na Hornerja, a to se je zdaj spremenilo," je še dodal Valverde.

Tudi veteran Christopher Horner je bil zelo zadovoljen ob današnjem dnevu odmora. V pretekli ponedeljkovi etapi mu je namreč uspelo zmanjšati zaostanek za Nibalijem na pičlih 28 sekund. Pred njim je najpomembnejših pet etap v karieri, ko lahko celo slavi zmago v skupnem seštevku dirke ali se vsaj uvrsti med najboljše tri. To mu ni uspelo še nikoli. "Menim, da nam je v preteklih etapah vsem nekoliko zrasla motivacija. Vsi smo bili presenečeni nad težavami, ki jih je imel Nibali, saj jih nismo pričakovali. V četrtkovi etapi bo že povsem jasno, ali je imel Nibali le slab dan," so bile prve besede Hornerja. "Dobro mi gre in dejstvo je, da me še nobeden izmed tekmecev ni premagal na klancu tako, da bi zaostal za njim. Dejstvo je tudi, da so Nibali, Valverde in Rodriguez največji tekmeci. Vsekakor bomo potrebovali slab trenutek, da pridemo do zmage. Razlikujemo se le v tem, da Rodriguez za zmago potrebuje slab trenutek treh kolesarjev, Valverde dveh in jaz le enega," modro razmišlja Horner, ki bi v primeru zmage postal prvi Američan v zgodovini dirke, ki bi zmagal na dirki po Španiji.

V Nibalija verjame menedžer Astane Aleksander Vinokourov. "Dirka po Španiji se zmaga šele, ko prvi prikolesariš v Madrid. Pred tem bo na sporedu še nekaj zelo težkih etap. Ekipa odlično deluje in povsem verjamemo v moč Nibalija. A še nismo zmagali," je za španski časopis Marca dejal Vinokourov, ki je na dirki po Španiji zmagal leta 2006. Takrat je Vinokourov Valverdeju pobegnil na spustu v Granado in si prikolesaril dovolj veliko prednost, da je slavil zmago v skupnem seštevku dirke. Vsekakor pa bo sobotna etapa s ciljem na Angliruju tista, ki bo potrdila zmagovalca letošnje dirke. Oba Slovenca, ki sta začela dirko, sta še vedno na njej. Brajkovič opravlja delo za Nibalija in vse kaže na to, da mu to vsak dan pobere več moči. Dirko bo zagotovo končal, a vprašanje je, v kakšnem stanju. Na utrujenost vplivajo tudi zelo dolgi transferji pred začetkom in po koncu etap. Grega Bole je zadnji teden dirkal z antibiotiki. "Bilo je težko, a mi je uspelo priti do dneva odmora. Danes je v okolici Zaragoze, kjer smo preživeli dan odmora, močno pihalo. Nisem tvegal s treningom na cesti in sem šel rajši na trenažer. Počutim se boljše in upam, da se bom v sredini etapi lahko preizkusil v ciljnem šprintu. Ta bo nato na sporedu le še v nedeljo," je za Sportal povedal Bole, ki še ni našel delodajalca za prihodnjo sezono. A to ga ne skrbi preveč, saj verjame vase.

Ne spreglejte