Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 6. 2018,
16.22

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Natisni članek

Po Sloveniji Benjamin Hill

Četrtek, 14. 6. 2018, 16.22

5 let, 10 mesecev

Avstralec v Sloveniji doživel čudež: sanje so postale resničnost #foto

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76
Po Sloveniji | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zmagovalec druge etape dirke Po Sloveniji je postal Nizozemec Dylan Groenewegen, ki je moštveni kolega našega Primoža Rogliča pri Lotto NL Jumbo. Zelena majica vodilnega v skupnem seštevku pa je z vnovičnim pobegom prišla na pleča avstralskega kolesarja Benjamina Hilla, ki je član ljubljanskega kluba Gusto Xaurum. Vse štiri stvari, ki so se morale poklopiti, so se mu, je poudaril. Od slovenskih kolesarjev je bil danes najboljši Rok Korošec (My Bike - Stevens), v beli majici za najboljšega mladega kolesarja pa je Jon Božič iz Adrie Mobila.

Avstralec Benjamin Hill, ki nosi dres ljubljanske ekipe Gusto Xaurum, je že včeraj, ko je osvojil modro majico za pridobljene točke na gorskih ciljih, napovedal, da ga tudi danes zanima pobeg. In takoj na začetku se mu je skupaj z Gašperjem Katrašnikom (Adria Mobil) in Čehom Vojtechom Haceckym uspelo odlepiti glavnini.

Od desetega kilometra naprej so bežali in imeli pri prvem letečem cilju v Slovenski Bistrici že pet minut in 15 sekund naskoka. Po 50 kilometrih vožnje so se ekipe v glavnini zbudile in njihovi kolesarji so začeli nekoliko hitreje vrteti pedale.

Fotoutrinki z 2. etape - Vid Ponikvar in Matic Klanšek Velej:

Fotogalerija
1 / 76
Sportal Smejali se boste, ko si boste ogledali ta video

Katrašnik si je najboljši položaj izboril na prvih dveh letečih ciljih, ko so se približevali gorskemu cilju Planina ob Sevnici, pa je Hill stopil na plin in prehitel tekmeca, saj je želel zadržati modro majico.

Avstralec je obkljukal vse štiri točke, in kot pravi sam, zgodil se je čudež

Ubežna trojica je stopila v ospredje, osrednji junak pa je postal Avstralec Benjamin Hill (drugi na sliki), ki je zaradi pridobljenih bonifikacijskih sekund na koncu celo oblekel zeleno majico vodilnega. | Foto: Vid Ponikvar Ubežna trojica je stopila v ospredje, osrednji junak pa je postal Avstralec Benjamin Hill (drugi na sliki), ki je zaradi pridobljenih bonifikacijskih sekund na koncu celo oblekel zeleno majico vodilnega. Foto: Vid Ponikvar Če je imel Avstralec zadovoljstvo ob spustu, pa ga ni imel njegov rojak Caleb Ewan, ki je član ekipe Luke Mezgeca Mitchelton Scott. Padel je, moral počakati mehanika, a mu je moštveni kolega nato pomagal, da je ujel stik z glavnino – Za Ewana je to že drugi padec na letošnji dirki Po Sloveniji. Skupil jih je tudi v prvi etapi.

Po zmagi na zadnjem letečem cilju se je junak etape Hill ustavil in čaka na glavnino. Z razlogom. Virutalno je namreč zaradi pridobljenih bonifikacijskih sekund na letečih ciljih oblekel zeleno majico vodilnega v skupnem seštevku. Pred današnjo etapo je za včerajšnjim zmagovalcem Simonejem Consonijem zaostajal le za tri sekunde. In te je uspešno nadoknadil.

Dylan Groenewegen
Sportal Nizozemcu etapna zmaga, zelena majica vodilnega pri ljubljanski ekipi #video

"Imel sem idejo, da bi danes skušal priti do zelene majice, in trener me je spodbujal. Včeraj smo se pogovarjali in smo si rekli, da se morajo poklopiti štiri stvari: da grem spet v beg, da pridobim na letečih ciljih več kot tri sekunde, da pridem do zelene. Kot tretje; nisem smel na cilju zaostajati za zmagovalcem etape, kot četrto pa je bilo pomembno, da je pravi kolesar zmagal. Vse se je poklopilo. Zgodil se je čudež. Zdaj sem v zelenem," je z vidnim nasmeškom na obrazu razlagal Avstralec.

Benjamin Hil in Tadej Pogačar iz ljubljanske ekipe Gusto Xaurum. Prva dva dneva je bil v ospredju Avstralec, zdaj je čas, da glavnino dela opravi Pogačar. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Benjamin Hil in Tadej Pogačar iz ljubljanske ekipe Gusto Xaurum. Prva dva dneva je bil v ospredju Avstralec, zdaj je čas, da glavnino dela opravi Pogačar. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Junak šprinta Groenewegen: zdaj bomo delali za Rogliča

Dylan Groenewegen je imel najmočnejše noge. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Dylan Groenewegen je imel najmočnejše noge. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Glavnina je preostala kolesarja ujela deset kilometrov pred ciljem. Na srečo se danes niso pripetili padci kot včeraj v Murski Soboti. Najboljše ekipe so pripravljale svoje vlake za šprint njihovih najboljših, na koncu pa smo lahko spremljali pravo poslastico.

Osrednji junak druge etape je postal Dylan Groenewegen iz LottoNL Jumbo. "Na dirki je veliko dobrih šprinterjev. Vesel sem te zmage. Ekipa je naredila dobro delo. Na koncu sem zmagal. Zaključek je lep. Sicer se nisem povsem znašel v dobrem položaju, a sem imel močne noge. Danes so vsi delali zame, od jutri naprej delamo za Primoža Rogliča, ki je naš osrednji adut," je bil Nizozemec zadovoljen, hkrati pa že povedal, da je za šprinterje praktično "konec" dirke, saj bodo v preostalih treh etapah pomagali njihovim osrednjim adutom za skupno zmago.

Hkrati je tudi že izpostavil Rogliča, ki bo že v petkovi zelo razgibani etapi od Slovenskih Konjic do Celjskega gradu (175,7 km) moral dobro opraviti delo. Marsikdo bi lahko že jutri izgubil dragocene sekunde, glavnino dela pa bodo morali kolesarji opraviti v sobotni kraljevski etapi in na nedeljskem kronometru.

Benjamin Hill
Sportal Rezultati 2. etape in skupna razvrstitev 25. dirke po Sloveniji

Korošec spet med deseterico: malce grenkega priokusa sicer ostaja, a sem zadovoljen

Zadovoljstvo na obrazu pa sta imela po današnji etapi tudi slovenska kolesarja. Jon Božič iz Adrie Mobila bo imel tudi v petek na sebi belo majico za najboljšega mladega kolesarja, Rok Korošec (My Bike - Stevens) pa je bil že drugi dan med najboljšo deseterico.

Jon Božič bo imel tudi jutri oblečeno belo majico za najboljšega mladega kolesarja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jon Božič bo imel tudi jutri oblečeno belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Zadovoljen sem. Težko je bilo, vendar za odtenek malce bolj sproščeno kot včeraj. Velike keipe so imele vlake za šprinterje. Mislim, da se je naša ekipa dobro znašla. Naredili smo vse, kar se je dalo. Malce grenkega priokusa ostaja, če bi imeli večjo podporo oziroma boljši vlak, bi lahko več iztržili. Zadovoljen sem s tem. Škoda, da ni več takšnih etap," je dejal Korošec.

Sportal V kaotičnem koncu, v katerem je padel lanski zmagovalec Majka, prestiž pobral Italijan
Ne spreglejte