Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 6. 2016,
12.51

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

2

Natisni članek

Marko Kump Po Sloveniji

Nedelja, 19. 6. 2016, 12.51

2 tedna, 6 dni

4. etapa: Rogaška Slatina–Novo mesto, 179,1 km

Slovenci nemočni tudi v Novem mestu, Estonec tujce spet popeljal v vodstvo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

2

Rus Aleksander Porsev (Katjuša) je zmagovalec zadnje etape 23. dirke Po Sloveniji. Rumeno majico je zadržal njegov klubski kolega Estonec Rein Taaramäe. Najboljši Slovenec je bil David Per iz Adrie Mobila na šestem mestu. Rezultati so še neuradni.


Video: posnetek zadnjega dela dirke:

16.15: Estonec Rein Taaramäe je z zmago na 23. dirki po Sloveniji tujce na največji slovenski kolesarski dirki spet popeljal v novo vodstvo. Tujci so se zdaj podpisali pod 12 zmag, Slovenci ostajajo pri 11.

16.05: Belo majico je ubranil Kolumbijec Egan Arley Bernal Gomez (Kol/Androni Giocattoli), rdeča majica je romala v roke Avstralcu Jacku Haigu (Avs/Orica GreenEdge), slovensko čast je z osvojitvijo modre majice rešil Jan Tratnik (Amplatz - BMC).

Cilj - Novo mesto (179,1 km):

1. Aleksander Porsev (Rus/Katjuša) 4:27:46
2. Rudiger Selig (Nem/Bora-Argon) 
3. Kristian Sbaragli (Ita/Team Dimension)
4. Bert Van Lerberghe (Bel/Topsport)
5. Andrew Fenn (VBr/Team Sky)
6. David Per (Adria Mobil) 
7. Roman Maikin (Rus/Rusvelo)
8. Sacha Modolo (Ita/Lampre)
9. Michele Viola (Ita/Meridiana)
10. Elia Viviani (Ita/Team Sky)
11. Andi Bajc (Amplatz - BMC)
...
15. Žiga Grošelj (Slovenija)
22. Jani Brajkovič (Slovenija)
36. Jure Golčer (Adria Mobil)
37.​ Gorazd Per (Adria Mobil) vsi isti čas
...
 
Uradni rezultati/Official results

 

15:40: Marko Kump (Lampre) je, kot kaže, padel in je izpadel iz boja za etapno zmago. Novomeščan, ki je lani v dresu Adrie zmagal v Novem mestu, je danes lovil še tretjo zmago na sklepni etapi dirke Po Sloveniji.

15:38: Kolesarji so v zadnjem krogu, glavnina je močno pospešila in se razpotegnila.

15.35: Italijan je ujet. Velika skupina je skupaj, šprinterji pa si bodo počasi začeli pripravljati najboljše položaje za končni šprint.  

15.30: V ospredju je le še en kolesar – Daniele Colii (Ita/Vini Fantini). Trdoživi Italijan se ne predaja, a ima le še nekaj metrov prednosti pred zasledovalci. Še dva kroga do cilja.

15.30: Kolesarje čakajo še trije krogi po Novem mestu, potem pa bomo priča divjemu šprintu, v katerem so bodo najboljši šprinterji udarili za etapno zmago.

15.24: Vodilni trije Colli, Gazzara, Nikolajev – prednost je le še 50 sekund pred glavnino – so kot prvi prvič prečkali Glavni trg v Novem mestu.

15.17: Karavana je že v Novem mestu. Vodilna trojica (Colli, Gazzara, Nikolajev) še vztraja, a je le še vprašanje časa, kdaj bodo vlaki ekip v ozadju potegnili in jih ujeli. 

15.10, 25 km do cilja: V ospredju so le še trije kolesarji, iz ubežne skupine je odpadel Jens Wallays (Bel/Topsport), ki je že v glavnini. Prednost vodilnih treh je le še minuta in 15 sekund.

15.00: Kmalu bo konec pobega. Glavnina se je ubežnikom približala le še na minuto in pol zaostanka. Kot kaže, bo konec zadnje etape potekal v dežju.

14.50: Kolesarji se bližajo Novemu mestu. Vodilni štirje kolesarji počasi, a vztrajno izgubljajo prednost. Ta je zdaj že manj kot dve minuti. 

14.41: Kolesarji se bodo pred prihodom v Novo mesto, kjer bo etapo odločil ciljni šprint, v Radohovi Vasi še malce okrepčali. Ubežna četverica ima le še nekaj več kot dve minuti prednost pred glavnino.

14.35: Četverica ima pred glavnino še vedno zelo lepo prednost, a do cilja zadnje etape je še kar nekaj. V tem času je spet začelo deževati, Božiča pa je glavnina že ujela.

14.30: Član Adrie Mobil, Jon Božič, je obupal in že čaka glavnino. V begu le še četverica.

Gorski cilj III. kat. – Bogenšperk (113,4 km):

1. Michele Gazzara (Ita/Norda)
2. Jens Wallays (Bel/Topsport)
3. Daniele Colli (Ita/Vini Fantini)

14.15: Ubežniki so že na poti proti zadnjemu gorskemu cilju na letošnji dirki, ki se bo končal na Bogenšperku (510 n. v). Božič je malce zaostala za vodilnimi, ki zdaj nadaljujejo v četverici. Glavnina za ubežniki zaostaja tri minute in dvajset sekund. 

13.55: Karavana je prispela v središče Slovenije – Vače. Znane so predvsem kot najdišče vaške situle. V bližinj kraja je vas Slivna (pod istoimenskim hribom), kjer je geometrično središče Slovenije (GEOSS). 

Gorski cilj III. kat. – Slivna (92,8 km):

1. Michele Gazzara (Ita/Norda)
2. Jens Wallays (Bel/Topsport)
3. Daniele Colli (Ita/Vini Fantini)

13.30: Na čelu glavnine tempo narekujeta ekipi Katjuše in Lampreja. Tempo zasledovalcev je nekoliko večji in tudi prednost ubežne skupine je zdaj manjša (3:00). Smo že v drugi polovici današnje etape.

Leteči cilj – Zagorje ob Savi (76,2 km):

1. Jon Božič (Slo/Adria Mobil)
2. Sergej Nikolajev (Rus/Rusvelo)
3. Michele Gazzara (Ita/Norda)

Ubežniki ...

... in glavnina:

13.15: Ubežniki so po prvem gorskem cilju na etapi pridobili na prednosti. Ta je le presegla mejo štirih minut (4:05). 

Gorski cilj III. kat. – Boben (63):

1. Michele Gazzara (Ita/Norda)
2. Jens Wallays (Bel/Topsport)
3. Sergej Nikolajev (Rus/Rusvelo)

13.00: Kolesarji se že vzpenjajo na prvi vzpon današnje etape. Gre za vzpon na Boben (529 n. v.). Vodilna peterica ima le še nekaj več kot tri minute naskoka pred glavnino. 

Leteči cilj – Hrastnik (58,1 km):

1. Michele Gazzara (Ita/Norda)
2. Sergej Nikolajev (Rus/Rusvelo)
3. Daniele Colii (Ita/Vini Fantini)

12.45: Še naprej je vse mirno na današnji etapi. Vodilna peterica (Gazzara, Nikolajev, Božič, Colii, Wallays) je od zasledovalcev še vedno oddaljena za nekaj manj kot štiri minute.

Dež in mraz spremljata zadnjo etapo Po Sloveniji. | Foto: Dež in mraz spremljata zadnjo etapo Po Sloveniji.

Kakšna so pričakovanja branilca lanske zmage v Novem mestu:

12.25: Prednost ubežnikov ves čas niha med 3:20 in 3:40, njihova prednost je padla celo na 3:15, sicer pa se na zadnji etapi ne dogaja prav veliko. Ekipe, ki imajo v svojih vrstah odlične šprinterje, počasi že kujejo taktiko, kako svoje adute pripeljati čim bolj sveže v Novo mesto.

12.15: Glavnina še vedno drži ubežnike na varni razdalji. Vse od štarta dežuje in je le okoli 15 stopinj Celzija. Nič kaj prijetne razmere za kolesarje.

12:05: Povprečna hitrost ubežnikov je po nekaj več kot 30. kilometrih današnje etape 44 kilometrov na uro. 

12:00: Prednost ubežnikov se je prenehala povečevati in ostaja toliko, kot je bila pred tem – 3:40.

Leteči cilj – Štore (26,2 km):

1. Michele Gazzara (Ita/Norda)
2. Sergej Nikolajev (Rus/Rusvelo)
3. Daniele Colii (Ita/Vini Fantini)

11.50: Med ubežniki ni nobenega, ki bi ogrožal trenutne nosilce majic. Tudi, če Jon Božič dobi vse tri gorske cilje, bo po točkah zaostal za trenutno najboljšim hribolazcem Janom Tratnikom.

11.45:
Prednost bežečih še narašča in se počasi bliža prednosti štirih minut (3:40).

11.40: Ubežniki vrtijo pedala na polno, to se seveda pozna tudi na prednosti. Ta z nekaj več kot minute poskočila na več kot tri minute (3:10).

Zanimivost: Na letošnji dirki Po Sloveniji so nastopili kolesarji iz 21 držav.

11.35: Ubežna peterica si je v nekaj kilometrih privozila minuto in deset sekund prednosti.

11.30: Imamo prvi uspešen pobeg. Od glavnine se je odlepila peterica – Michele Gazzara (Ita/Norda), Jens Wallays (Bel/Topsport), Sergej Nikolajev (Rus/Rusvelo), Daniele Colii (Ita/Vini Fantini), Jon Božič (Slo/Adria Mobil). 

11.25: Tempo glavnine je za zdaj tako močen, da ne dopušča pobegov. Poskusov pa je vseeno veliko.

11:20: Glavnina se je v trenutku razpotegnila, očitno si kolesarji v tem vremenu ne želijo predolgo kolesariti. Vrstijo se številni napadi, a za zdaj posameznikom še ni uspelo pobegniti. Je pa le vprašanje časa, kdaj se bo.

11.15: Ogrevanja je konec. Kolesarski vlak se je iz Rogaške Slatine odpravil proti Novemu mestu.

11.05: Začela se je še zadnja etapa 23. dirke Po Sloveniji. Potekala bo v slabem, deževnem vremenu. Štartalo je 131 kolesarjev.

Štart – Rogaška Slatina!

10.55: Še malo in kolesarji se bodo iz Rogaške Slatine pognali proti Novemu mestu. 

Jan Tratnik brani modro majico. Njegovi načrti:

Pol ure pred začetkom zadnje etape:

V splošni razvrstitvi je že vse odločeno, rumeno majico bo na svojih prsih tudi po današnji bolj ali manj ravninski dirki zadržal Estonec Rein Taaramäe (Katjuša), v zadnji etapi bo šlo predvsem za etapno zmago, kjer bodo imeli glavno vlogo šprinterji, vse pa je še odprto v boju za preostale majice. Modro za najboljšega hribolazca trenutno nosi Slovenec Jan Tratnik (Amplatz - BMC). Pred Belgijcem Prebenom Van Heckejem (Topsport Vlaanderen - Baloise) ima le točko prednosti, pet pred vodilnim kolesarjem dirke Po Sloveniji Taarämajem in sedem pred Italijanom Iourijem Filosijem (Nippo - Vini Fantini).

Marko Kump je na lanski dirki Po Sloveniji še v dresu Adrie dobil zadnjo etapo. | Foto: Marko Kump je na lanski dirki Po Sloveniji še v dresu Adrie dobil zadnjo etapo.

V šprintu slovenski ljubitelji kolesarstva največ pričakujejo od Marka Kumpa (Lampre), najbolj pa ga bo ogrožal Italijan Elia Viviani (Team Sky). Prvi zvezdnik Mark Cavendish je dirko Po Sloveniji končal že po drugi etapi.

Etapa se bo začela ob 11. uri, prvič pa bodo kolesarji prečkali ciljno črto okoli 15. ure, nakar jih čakajo še trije krogi po Novem mestu.

 

Ne spreglejte