Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2022,
16.26

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Natisni članek

HK Olimpija hokejska liga prvakov IceHL

Sreda, 25. 5. 2022, 16.26

1 leto, 11 mesecev

Žreb hokejske lige prvakov 2022/23

Olimpija na Finskem dobila tekmece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

HK Olimpija Žiga Pance | Olimpija je na Finskem dobila tekmece skupinskega dela lige prvakov. Žreb ji je namenil švicarski EV Zug, nemški Grizzlys Wolfsburg in finski TPS Turku. | Foto Grega Valančič/Sportida

Olimpija je na Finskem dobila tekmece skupinskega dela lige prvakov. Žreb ji je namenil švicarski EV Zug, nemški Grizzlys Wolfsburg in finski TPS Turku.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Hokejisti HK SŽ Olimpija so dobili tekmece v skupinskem delu lige prvakov, kjer bo sploh prvič sodeloval slovenski predstavnik. Žreb v Tampereju je Ljubljančanom namenil švicarskega prvaka EV Zug, finskega podprvaka TPS Turku in nemškega polfinalista Grizzlys Wolfsburg. Tekmovanje se bo začelo septembra, končalo pa sredi februarja.

Mitja Šivic
Sportal Šivičeva ekipa dobiva podobo: Od vseh teh fantov res veliko pričakujem

Slovenski predstavnik HK SŽ Olimpija, ki so mu dodelili posebno vabilo (tako imenovano wild card) za prihajajočo sezono lige prvakov in bo v tekmovanju nadomestil ukrajinsko ekipo HC Donbass Donetsk, je žreb pričakal v četrtem kakovostnem bobnu. 

Na Finsko, v Švico in Nemčijo

Žreb, pri katerem sta imela glavno vloga nekdanja odlična finska hokejista Sami Kapanen in Olli Jokinen, je Ljubljančanom namenil dvakratnega zaporednega finskega podprvaka TPS Turku, dvakratnega zaporednega švicarskega prvaka EV Zug in polfinalista nemškega prvenstva Grizzlys Wolfsburg.

Turku je eden od najuspešnejših finskih klubov od ustanovitve SM-Liige (1975). Gre za 11-kratne finske prvake, ki vselej kotirajo visoko. Finski klub s stoletno tradicijo v ligi prvakov nastopa, odkar ta od sezone 2014/15 poteka v tej obliki. Najboljši rezultat v tekmovanju pa je vknjižil v sezoni 2015/16, ko je končal v četrtfinalu.

Švicarski Zug je bil ustanovljen leta 1967 in vse od leta 1988 nastopa v najmočnejšem domačem tekmovanju, prvič je bil švicarski prvak v sezoni 1997/98, nato pa je do drugega naslova čakal več kot 20 let − osvojil ga je leta 2021, v letošnji sezoni pa je ubranil naslov. V ligi prvakov je klub nastopil v vseh sezonah, najdlje je prišel do četrtfinala (2019/2020).

Nemški Wolfsburg je vse od leta 2007 stalni član najkakovostnejše nemške hokejske lige, trikrat je bil podprvak tekmovanja, nikoli pa še prvak. V ligi prvakov je do zdaj sodeloval dvakrat.

"Naredili bomo vse, da bomo svojo kožo drago prodali," pravi Mitja Šivic. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Naredili bomo vse, da bomo svojo kožo drago prodali," pravi Mitja Šivic. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Naredili bomo vse, da bomo svojo kožo drago prodali"

"Nastopanje v CHL je zgodovinskega pomena za naš klub, Ljubljano in ves slovenski hokej. Ponosen sem na pot, ki smo jo prehodili v zadnjih letih, in verjamem, da se bomo dostojno kosali z evropskimi hokejskimi velikani. To je velika spodbuda za nadaljnje korake, razvoj kluba in prepričan sem, da bo tudi magnet za slovenske hokejske navdušence," je o priložnosti za igranje v ligi prvakov komentiral predsednik kluba Miha Butara, glavni trener Mitja Šivic pa je dodal: "Že pred žrebom smo vedeli, da nas čakajo odlični nasprotniki, dejstvo je, da so vse ekipe zelo kakovostne. Veselimo se, da prihajajo tako velike ekipe v Halo Tivoli, in nestrpno pričakujemo začetek tekmovanja, ki zagotovo ne bo lahek. To, da v Slovenijo prihaja CHL, je pika na i vsemu dobremu delu, ki ga je klub opravil v preteklih letih. Naredili bomo vse, da bomo svojo kožo drago prodali."

Skupine lige prvakov 2022/23

Skupina A: Luleå Hockey (Šve), Jukurit Mikkeli (Fin), Sparta Prague (Češ), Aalborg Pirates (Dan)
Skupina B: EV Zug (Švi), Grizzlys Wolfsburg (Nem), TPS Turku (Fin), HK SŽ Olimpija (ICEHL)
Skupina C: Tappara Tampere (Fin), Red Bull München (Nem), Rapperswil-Jona Lakers (Švi), Slovan Bratislava (Svk)
Skupina D: Rögle Ängelholm (zmagovalci lige prvakov/Šve), ZSC Lions Zürich (Švi), Fehérvár AV19 (ICEHL/Anže Kuralt), GKS Katowice (Pol)
Skupina E: Red Bull Salzburg (ICEHL/Aljaž Predan), Fribourg-Gottéron (Švi), Ilves Tampere (Fin), Stavanger Oilers (Nor)
Skupina F: Färjestad Karlstad (Šve), Villach SV (ICEHL/Robert Sabolič, Blaž Tomaževič), Straubing Tigers (Nem), Comarch Cracovia (Pol)
Skupina G: Eisbären Berlin (Nem), Mountfield HK (Češ), Frölunda Gothenburg (Šve/Jan Muršak), Grenoble  (Fra)
Skupina H: Oceláři Třinec (Češ), Skellefteå AIK (Šve), HC Davos (Švi), Belfast Giants (VB) 

Kristjan Čepon
Sportal Brata Čepon ostajata v zmajevem gnezdu

Osem skupin po štiri, dve vstopnici za napredovanje

Moštva so razdeljena v osem skupin po štiri, vsako bo z vsakim odigralo po dve tekmi, v izločilne boje bosta iz vsake skupine napredovala prvo- in drugouvrščeni klub. Tekmovanje se bo končalo 18. februarja prihodnje leto, ko bodo po enem finalnem obračunu okronali evropskega klubskega prvaka. 

Največ predstavnikov, pet, imajo Švedi in Švicarji, s po štirimi jim sledijo Finci in Nemci.

Naslov branijo hokejisti švedskega Rögleja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Naslov branijo hokejisti švedskega Rögleja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Naslov brani švedski Rögle

V zadnji sezoni so slavili hokejisti švedskega prvoligaša Rögle, ki so v finalu z 2:1 premagali finski Tampere. Štirikrat v zadnjih sedmih izvedbah v tem formatu je zmagal švedski Frölunda HC, za katerega igra slovenski napadalec Jan Muršak. Prvaka sta bila še finski JYP Jyväskylä in švedski Luleå Hockey.

Zajc še naprej z zmaji

Miha Zajc ostaja član Olimpije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Miha Zajc ostaja član Olimpije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Klub je potrdil, da bo slovenski hokejski reprezentant Miha Zajc tudi v prihodnji sezoni nosil zeleno-beli dres. To bo za 25-letnega napadalca četrta sezona v razširjenem avstrijskem prvenstvu ICEHL, v katerem je odigral 136 tekem.

Bobni za žreb lige prvakov za sezono 2022/23

Boben 1: Rögle Ängelholm (zmagovalci lige prvakov/Šve), Färjestad Karlstad (Šve), EV Zug (Švi), Eisbären Berlin (Nem), Tappara Tampere (Fin), Oceláři Třinec (Češ), Red Bull Salzburg (ICEHL), Luleå Hockey (Šve)
Boben 2: Fribourg-Gottéron (Švi), Red Bull München (Nem), Jukurit Mikkeli (Fin), Mountfield HK (Češ), Villach SV (ICEHL), Skellefteå AIK (Šve), ZSC Lions Zürich (Švi), Grizzlys Wolfsburg (Nem)
Boben 3: Ilves Tampere (Fin), Sparta Prague (Češ), Fehérvár AV19 (ICEHL), Frölunda Gothenburg (Šve), Rapperswil-Jona Lakers (Švi), Straubing Tigers (Nem), TPS Turku (Fin), HC Davos (Švi)
Boben 4: Belfast Giants (VBr), Grenoble  (Fra),  Slovan Bratislava (Svk), Stavanger Oilers (Nor), GKS Katowice (Pol),  Aalborg Pirates (Dan), HK SŽ Olimpija (ICEHL), Comarch Cracovia (Pol)

Dozdajšnji zmagovalci lige prvakov

2021/22: Rögle
2019/20: Frölunda HC
2018/19: Frölunda HC
2017/18: JYP
2016/17: Frölunda HC
2015/16: Frölunda HC
2014/15: Luleå HF

Blaž Tomaževič
Sportal Tomaževič se vrača v Beljak: Uresničile so se mi sanje
Anže Kuralt
Sportal Anže Kuralt še dve sezoni na Madžarskem
Rok Tičar
Sportal Celovčani še uradno potrdili, da Tičar ostaja
 
Ne spreglejte