Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
7.26

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

svetovno prvenstvo v hokeju Aleksander Ovečkin Ilja Kovalčuk Daniel Sedin Henrik Sedin Steven Stamkos Claude Giroux Taylor Hall

Četrtek, 16. 5. 2013, 7.26

2 leti, 1 mesec

Z dvojčkoma Sedin Švedi računajo na ''skalp'' Kanade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V četrtek se na SP začenja četrtfinale. Osem ekip se bo pomerilo za štiri polfinalna mesta. Večerna tekma med Kanado in Švedsko bo poslastica. Lahko Švicarji nadaljujejo s pohodom in izločijo Čehe?

Rusi so začeli silovito, uvodni trije tekmeci niso imeli prav nič možnosti, zdelo se je, da se bodo sprehodili čez skupino. A prišel je četrti krog in povsem nepričakovan poraz proti Franciji. To je izbrancem Zinetula Biljaledinova malo zbilo samozavest, sledil je nov poraz. Tokrat proti Finski. Napad Rusije vodi mojster hokeja Ilja Kovalčuk, ki je trenutno najučinkovitejši igralec prvenstva. V četrtfinalu se mu bo pridružil še en zvezdnik, natančneje Aleksander Ovečkin, ki je izpadel v prvem krogu lige NHL. Veliko bo odvisno tudi od obeh vratarjev, Ilje Brizgalova in Semjona Varlamova.

Američani so na sever Evrope prišli, kot vedno, z igralci, ki igrajo v ligi NHL. Le trojica nastopa v ligi AHL, Tim Stapleton pa v ruski KHL. V zasedbi nimajo imena, ki bi sodil med tiste največje zvezdnike. Že res, da so tudi Paul Stastny, T.J. Oshie in Matt Carle, a slednji le ne spadajo v razred Kovalčuka, Ovečkina … Mlada izbrana vrsta stavi na ekipno igro, eden za drugega, kaj pa bo lahko storila proti Rusiji, pa bo pokazal četrtek. Na prvi medsebojni tekmi so ruski hokejisti ugnali ameriške s 5:3.

Švica je brez dvoma največje presenečenje turnirja, prav nihče ji ni napovedoval, da bo po rednem delu osvojila prvo mesto na lestvici. Na kolena je spravila prav vse velikana v skupini, Kanado, Švico in Češko. Slednja je po drugi strani razočarala, saj igra večkratnih svetovnih prvakov ni na ravni, ki se pričakuje. Vse do zadnjega kroga so izbranci vidno zaskrbljenega Aloisa Hadamczika močno viseli na nitki za preboj v izločilne boje. V neposrednem obračunu za četrtfinale pa se je igralcem le odprlo in Norveška je bila razbita kar s 7:0. Morda bo prav ta zmaga Čehe dvignila, konec koncev se boji, ki nekaj štejejo, začenjajo šele od četrtfinala naprej.

Čehi imajo sicer v svoji zasedbi kar 12 NHL-ovcev. Kot zadnja sta se pred tekmo z Norveško priključila branilec Marek Zidlicky in zvezdnik Montreala Tomaš Plekanec, ki se je takoj izkazal s tremi podajami. Na drugi strani imajo Švicarji le dva hokejista, ki nastopata v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Gre za branilca Raphaela Diaza in Romana Jusija, ki je trenutno najučinkovitejši branilec prvenstva. Preostali igrajo v močnem domačem prvenstvu, le vratar Martin Gerber je letos nastopal na Švedskem, medtem ko je napadalec Nino Niederreiter pa za podružnično moštvo New York Islanders. Švicarji bodo skušali z novo odlično predstavo in kolektivno igro, ki jih krasi, na kolena spraviti Čehe. Jim bo uspelo tudi v drugo?

Finci so kljub ne najbolj prepričljivim igram vseeno končali v skupini na prvem mestu. Že v prvem krogu so Nemce premagali šele v podaljšku in si takoj prislužili nekaj kritih zahtevne domače javnosti. Sledili sta zmagi proti Slovaški in Franciji, nato pa je prišel poraz proti ZDA. Do konca so še trikrat zmagali, kar je bilo dovolj, da so dobili v četrtfinalu ''najlažjega'' nasprotnika. V ekipi imajo le dva NHL igralca, pa še to so mladega čarovnika Mikaela Granlunda prijavili šele v torek. Preostali igrajo doma, kar osem pa jih nastopa v ligi KHL.

Slovaška je imela kar nekaj težav, da se je prebila v četrtfinale, vendar so se igralci v zadnjem krogu, ko je bilo najbolj potrebno, zbrali in spravili ZDA na kolena. Sicer pa imajo enkratni svetovni prvaki v izbrani vrsti prav tako dva predstavnika lige NHL, največ hokejistov, kar enajst, pa jih igra v Slovanu iz Bratislave.

V zadnji tekmi dneva se bosta pomerila velikana. Domača Švedska in Kanada. V skupinskem delu je so bili ''javorovi listi'' prepričljivo boljši, vendar pa so domačini sedaj močnejši za enega najboljših dvojcev v ligi NHL. Seveda govorimo o bratih dvojčkih Danielu in Henriku Sedinu, ki sta onkraj Atlantika nepričakovano hitro končala z nastopanjem v končnici. To je močno razveselilo navijače ''treh kron'', ki bodo sedaj še bolj stiskali pesti za svoje ljubljence. Igra izbrancev Para Martsa ni še na najvišji ravni, če bodo želeli ostati v boju za odličja, bodo morali dati prestavo višje.

Kanado tako kot vsako leto tudi tokrat sestavljajo igralci, ki so predčasno končali s sezono v ligi NHL. Letos je morda v zasedbi kakšen zvezdnik več, saj se zavedajo, da bodo prihodnje leto na vrsti olimpijske igre. Tako se hokejisti že sedaj skušajo prikazati selektorju v najboljši luči. Med njimi je tudi Steven Stamkos, ki je bil v ligi NHL drugi najučinkovitejši igralec rednega dela, na prvenstvu trenutno zaseda tretje mesto. Tu sta brata Staal, Claude Giroux, Taylor Hall, Dan Hamhuis in drugi, ki so najboljša garancija za uspeh. Kanada je med glavnimi favoriti za naslov prvaka.

Ne spreglejte