Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2020,
16.35

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

2

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2020 Tivoli

Ponedeljek, 22. 6. 2020, 16.35

3 leta, 9 mesecev

sp v hokeju 2021 divizija i, skupina A v ljubljani

Uradno: Tivoli bo prihodnje leto gostil SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

2

Slovenija Kazahstan svetovno prvenstvo v hokeju 2019 | Slovenska hokejska reprezentanca bi morala spomladi gostiti svetovno prvenstvo drugega razreda, a ga je odnesla pandemija novega koronavirusa. Danes so uradno potrdili, da bodo risi SP gostili prihodnje leto. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca bi morala spomladi gostiti svetovno prvenstvo drugega razreda, a ga je odnesla pandemija novega koronavirusa. Danes so uradno potrdili, da bodo risi SP gostili prihodnje leto.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na izrednem letnem kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) so danes potrdili, da bo Ljubljana prihodnje leto maja gostila svetovno hokejsko prvenstvo drugega razreda (divizija I, skupina A). Tivoli bi ga moral gostiti že letos spomladi, a ga je odnesla pandemija novega koronavirusa. V Ljubljani se bodo za eno od dveh vstopnic, ki vodita v elito, ob Slovencih borili Francozi, Avstrijci, Južni Korejci, Madžari in Romuni.

Pandemija novega koronavirusa je dodobra zarezala v športni svet, tudi hokejsko (reprezentančno) sezono. Svetovna prvenstva so odpadala drugo za drugim. Brez tako želenega domačega prvenstva so spomladi ostali tudi slovenski hokejisti.

Pri Hokejski zvezi Slovenije (HZS) so dejali, da so z IIHF dosegli načelni dogovor, da bo prenovljeni Tivoli ostal gostitelj prihodnjega SP drugega razreda (divizija I, skupina A). To so danes potrdili na izrednem kongresu IIHF, na katerem so razpravljali o usodi več tekmovanj.

V ljubljanskem Tivoliju bo tako četa Matjaža Kopitarja prihodnjo pomlad v družbi Francije, Avstrije, Južne Koreje, Madžarske in Romunije lovila eno od dveh vstopnic, s katero bi si po letu 2017 znova zagotovila igranje med hokejsko reprezentančno smetano. Predlagan datum je od 9. do 15. maja. 

Večina gostiteljev je ostala istih, tako bodo SP razred nižje gostili Poljaki (Katowice). 

Pri HZS upajo, da jih ne bo spet kaj presenetilo

66 dni do sp v hokeju v Ljubljani Dejan Kontrec | Foto: Jure Makovec/STA Foto: Jure Makovec/STA

"Veseli me, da je kongres IIHF še uradno potrdil načelni dogovor, da prvenstvo ostaja v Ljubljani, le da bo prihodnje leto. V prvenstvo smo vložili že kar nekaj naporov, tudi ljubljanska Hala Tivoli je doživela prenovo. Seveda upamo, da bo zdravstvena situacija ostala ugodna in da nas ne bo spet kaj presenetilo," je v zvezi s SP za STA dejal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec.

  Tivoli, ki je dobil novo podobo, ostaja gostitelj svetovnega prvenstva drugega razreda. | Foto: Vid Ponikvar Tivoli, ki je dobil novo podobo, ostaja gostitelj svetovnega prvenstva drugega razreda. Foto: Vid Ponikvar

SP v hokeju, divizija I, skupina A 2021 (Ljubljana)*: Slovenija, Francija, Avstrija, Južna Koreja, Madžarska, Romunija

*med elito napredujeta najboljši reprezentanci SP

Koronavirus je odnesel tudi letošnje olimpijske kvalifikacije za nastop v Pekingu 2022. Te so že pred časom prestavili na prihodnje leto, in sicer bodo na sporedu med 26. in 29. avgustom 2021. Slovenski hokejisti bodo tretji zaporedni nastop lovili na Norveškem, kjer se bodo za eno prosto mesto udarili še z Dansko in Južno Korejo.

slovenska hokejska reprezentanca Japonska olimpijske predkvalifikacije
Sportal Slovenski hokejisti po OI z enoletnim zamikom

Slovenski hokejisti do 20 let bodo SP divizije I, skupine B 2021 igrali v Estoniji, tam bodo sodelovali še Francozi, Ukrajinci, Poljaki in Japonci. Risi do 18 let bodo SP divizije I, skupine B 2021 igrali v Italiji, v družbi Ukrajincev, Avstrijcev, Madžarov in Poljakov. Slovenke pa bodo SP tretjega razreda v družbi Italije, Koreje, Poljske, Kitajske in Kazahstana igrale v Pekingu.

Arena Minsk bo gostila SP elite prihodnje leto. | Foto: Reuters Arena Minsk bo gostila SP elite prihodnje leto. Foto: Reuters

SP elite dva tedna pozneje

Ta bi morala letos tekmovati na prvenstvu v Švici, a je bilo tudi to zaradi koronakrize odpovedano. Ker so SP elite začrtana za več let vnaprej, so Švicarji ostali brez gostiteljstva. Prihodnje leto bo tako SP elitne divizije potekalo v Belorusiji (Minsk) in Latviji (Riga).

Prvenstvo bo na sporedu dva tedna pozneje, kot je bilo načrtovano, saj se bo večina evropskih lig začela z zamikom. Belorusi in Latvijci bodo roke pri gostiteljstvu združili med 21. majem in 6. junijem.

SP v hokeju 2021, 21. maj–6. junij (Minsk, Riga):

Skupina A (Minsk): Rusija, Švedska, Češka, Švica, Slovaška, Danska, Belorusija, Velika Britanija.
Skupina B (Riga): Kanada, Finska, ZDA, Nemčija, Latvija, Norveška, Italija, Kazahstan.

Preberite še:

Hala Tivoli prenova
Sportal Tivoli bo novembra pričakal Beloruse in Latvijce
Ne spreglejte