Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2023,
18.02

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Kopitar SP v hokeju 2023

Ponedeljek, 3. 4. 2023, 18.02

1 leto

uraden začetek priprav slovenske hokejske reprezentance na majsko svetovno prvenstvo

Ogromen vložek, da bi po dolgih letih le uspelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

HZS novinarska konferenca hokejska reprezentanca Matjaž Kopitar Dejan Kontrec | Slovenska hokejska reprezentanca je na Bledu uradno začela priprave na majsko svetovno prvenstvo, ki ga bo igrala v Rigi. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na Bledu uradno začela priprave na majsko svetovno prvenstvo, ki ga bo igrala v Rigi.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na Bledu začela uradne priprave na majsko svetovno prvenstvo elitne divizije (12.-28. maj), na katerem bo igrala prvič po letu 2017. Čakajo jo dolge priprave, s kar desetimi pripravljalnimi tekmami, prva bo že v četrtek v Beljaku. "Naredili bomo vse, da uresničimo cilj in obstanemo med elito, kar nam z mano v selektorski vlogi še ni uspelo," pravi Matjaž Kopitar, ki na nekaj fantov še čaka. Generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec je ob tem dodal, da so vložili ogromno, da bi imeli reprezentanti kar se da dobre pogoje. Slovenska reprezentanca je do zdaj med elito obstala dvakrat, zadnjič leta 2005.

slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovenski hokejisti odštevajo dneve

Slovenski hokejisti so si na lanskem domačem svetovnem prvenstvu drugega kakovostnega razreda brez poraza zagotovili vrnitev med reprezentančno smetano. Svetovno prvenstvo te bi sprva morala gostiti Rusija, a ji je Mednarodna hokejska zveza (IIHF) zaradi napada na Ukrajino odvzela prvenstvo.

Za gostiteljstvo sta se skupaj zanimali Hokejska zveza Slovenije in Madžarska, a sta pozneje svojo kandidaturo umaknili. Pri IIHF so vlogo gostiteljev zaupali Finski (ta je SP gostila že lani, a takrat v Helsinkih) in Latviji. Prvenstvo bo med 12. in 28. majem potekalo v Tampereju in Rigi, kjer bodo igrali Slovenci.

Glavnina je tu, cilj le en

Ti so uradne priprave na vrhunec sezone začeli danes v svoji zdaj že tradicionalni bazi na Bledu, kjer so nekateri, ki so že zgodaj končali klubske sezone (kopica že konec februarja), trenirali že v preteklih dveh tednih. Matjaž Kopitar upa, da mu bo kot selektorju varovance prvič uspelo zadržati v elitni diviziji. | Foto: Grega Valančič/Sportida Matjaž Kopitar upa, da mu bo kot selektorju varovance prvič uspelo zadržati v elitni diviziji. Foto: Grega Valančič/Sportida

Selektor Matjaž Kopitar je na prvem uradnem treningu na Gorenjskem pozdravil 27 hokejistov, čaka pa še nekatere, ki so nedavno končali sezone: Jana Urbasa, Miho Verliča, Žigo Jegliča, Roka Tičarja, pa Nika Simšiča in Matijo Pintariča, pred katerim je finale francoskega prvenstva. Od povabljenih na zbor je na prisilnem počitku mladi Maks Perčič, saj se je na enem od treningov poškodoval, preostali večjih težav s poškodbami nimajo.

"Vemo, kaj je na razpolago, razen Roka (Tičarja, op. a.), ki je včeraj izgubil, in "Nemcev" (Urbar, Verlič, Jeglič, op. a.) je glavnina tukaj. Z nekaterimi smo zadnjih 14 dni že opravili neke vrste predpriprave. Do prvenstva je še dolga, fante bomo med pripravami 'osvežili', da ne bi prišlo do prezasičenosti. Imamo željo, cilje, naredili bomo vse, da uresničimo, kar smo si zadali, se pravi, da obstanemo med elito. To nam z mano kot selektorjem še ni uspelo," je na novinarski konferenci povedal selektor.

Reprezentanti, ki so se udeležili ponedeljkovega zbora

Vratarji: Luka Gračnar (EV Landshut, Nemčija, DEL2), Gašper Krošelj (Mlada Boleslav, Češka, Extraliga), Rok Stojanovič (Cracovia Krakow, Poljska), Žan Us (HK SŽ Olimpija, IceHL)

Branilci: Aljoša Crnović, Kristjan Čepon, Aleksander Magovac, Nejc Stojan (vsi HK SŽ Olimpija, IceHL), Blaž Gregorc (Augsburger Panther, Nemčija, DEL), Bine Mašič (Finska, Sport U20, Sport, SM-sarja U20, Liiga), Žiga Pavlin (Banska Bystrica, Slovaška, Extraliga; Pustertal, Italija, IceHL), Matic Podlipnik (HK Spisska Nova Ves; Poprad, Slovaška, Extraliga), Miha Štebih (Nica, Francija, Ligue Magnus); *Maks Perčič (Kiekko-Espoo, U20, Finska, SM-sarja U20) - poškodba

Napadalci: Miha Beričič, Tadej Čimžar, Gregor Koblar, Žiga Pance, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Miha Zajc (vsi HK SŽ Olimpija, IceHL), Jan Drozg (Amur Habarovsk, Rusija, KHL), Rok Kapel (HK SŽ Olimpija, IceHL; Kitzbühel, Avstrija, Alpska liga), Anže Kuralt (Fehervar AV19, Madžarska, IceHL), Luka Maver (Pioneers Vorarlberg, Avstrija, IceHL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, Avstrija, IceHL), Robet Sabolič, Blaž Tomaževič (oba VSV, Avstrija, IceHL).

* Jan Urbas, Žiga Jeglič, Miha Verlič (Fischtown Pinguins, Nemčija, DEL), Rok Tičar (Celovec, Avstrija, IceHL), Matija Pintarič (Rouen, Francija, Ligue Magnus), Nik Simšič (HK SŽ Olimpija, IceHL; Angers, Francija, Ligue Magnus) se bodo pripravam pridružili naknadno

() – v oklepaju so klubi, za katere so reprezentanti igrali v tej sezoni

Deset pripravljalnih tekem, prva že v četrtek

Slovenska izbrana vrsta bo dolge priprave končala 10. maja, ko bo prispela na prizorišče prvenstva v Rigi. V tem času bo odigrala kar deset pripravljalnih tekem, prvo v četrtek, 6. aprila, z Avstrijo v Beljaku, zadnjo pa 9. maja z Dansko v Köbenhavnu, vmes pa gostovala tudi v Parizu in Budimpešti. Štiri pripravljalne obračune bo igrala doma, 13. in 14. aprila v Mariboru s Poljsko ter 20. in 21. z Italijo na Bledu.

Slovenci bodo odigrali deset pripravljalnih tekem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenci bodo odigrali deset pripravljalnih tekem. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Vedno smo imeli željo, da bi imeli ob koncu vsakega tedna priprav pripravljalne tekme, saj tako najlažje skleneš teden in pod njim potegneš črto, pogledaš, kaj je bilo dobro in kaj slabo. Uspelo nam je dobiti nasprotnike za vsak teden priprav, to bomo skušali kar najbolje izkoristiti. Najtežje je, če nimaš tekem, saj ne veš, kje točno si," je o dolžini priprav in številu pripravljalnih tekem razmišljal Kopitar.

Minutažo na pripravljalnih tekmah bo razporedil oziroma ne bo na vsaki tekmi igral z najboljšimi. "Ko bomo vsi, nas bo za šest napadov. Sploh glavni igralci, ki so veliko igrali v klubskih sezonah, ne bodo igrali vseh teh tekem, predvsem iščemo optimalne rešitve za mesta, ki so še prosta." 

Najboljšemu slovenskemu hokejistu Anžetu Kopitarju gre z Los Angeles Kings odlično. Končnico so si že zagotovili, začela se bo 17. aprila. Ali oziroma do kdaj ga bodo čakali za svetovno prvenstvo? "Vprašanje. Lani je bil prvi krog (končnice, op. a.), pa je bilo zadovoljivo, če bodo letos izpadli po prvem krogu, ne bo zadovoljivo. A nihče ne razmišlja, da bi izpadli po prvem krogu. Bomo pa videli, kako se bodo stvari odvijale. Na začetku prvenstva imamo Švico in Kanado ter nato prost dan, tako da bomo morda za prve tekme pustili eno mesto prosto in videli, kako in kaj bo."

 

Razpored pripravljalnih tekem:

Četrtek, 6. april, Beljak 
Avstrija – Slovenija

Četrtek, 13. april, Maribor 
Slovenija – Poljska

Petek, 14. april, Maribor 
Poljska – Slovenija

Četrtek, 20. april, Bled 
Slovenija – Italija

Petek, 21. april, Bled 
Italija – Slovenija

Petek, 28. april, Pariz 
Francija – Slovenija

Sobota, 29. april, Pariz
Slovenija – Francija

Sreda, 3. maj, Budimpešta
Madžarska – Slovenija

Četrtek, 4. maj, Budimpešta
Slovenija – Madžarska

Torek, 9. maj, Köbenhavn
 Danska – Slovenija

Stroški priprav in nastopa na prvenstvu blizu pol milijona

"Naredili smo, kar je bilo v naši moči, da bi bile priprave čim boljše, da bi imeli igralci čim boljše pogoje." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Naredili smo, kar je bilo v naši moči, da bi bile priprave čim boljše, da bi imeli igralci čim boljše pogoje." Foto: Grega Valančič/Sportida "To je bil celosezonski projekt. Takoj ko smo se uvrstili v višjo divizijo, smo začeli razmišljati, kako se bomo začeli pripravljati na to prvenstvo. Kar pomnim, tako dolgih priprav še nismo imeli, toliko pripravljalnih tekem tudi ne. Mislim, da smo kar dobro tempirali nasprotnike, tudi po moči. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da bi bile priprave čim boljše, da po vseh teh letih ostanemo v eliti. Vložili smo ogromno. Okrepili smo število oseb v štabu, modernizirali opremo, igralci bodo imeli dobre pogoje, da bodo pripravljeni. Je pa vse skupaj velik zalogaj, tudi finančno. Šli smo v nakup določenih stvari, ki bodo reprezentantom olajšale priprave. Na vseh področjih poskušamo slediti najboljšim reprezentancam. Za nas je res zelo pomembno, da ohranjamo stik z najboljšimi," je o načrtovanju pripravljalnega obdobja dejal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec in stroške akcije (priprave in nastop na SP) ocenil na nekaj manj kot pol milijona evrov, kar je, kot je dodal, blizu letnemu proračunu zveze.

HZS novinarska konferenca hokejska reprezentanca Robert Sabolič | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Lepo se je spet zbrati. Mene letos še ni bilo zraven. Od glavnih manjkajo še štirje. Že zadnjih 14 dni smo imeli mini priprave in imamo dovolj časa in dovolj tekem, da se optimalno pripravimo," je dejal Robert Sabolič, Jan Drozg pa dodal: "Priprave so se začele. Čaka nas še en mesec do prvenstva, kar je dovolj časa, da se pripravimo."

Štabu reprezentance se je pridružil Gašper Kopitar, ki bo t.i. "videocoach", še zadnjič bo z reprezentanco sodeloval Kari Savolainen.

Slovence čaka zahtevna skupina

Slovenci bodo med elito igrali prvič po šestih letih in prvenstvu v Parizu, tretji obstanek v zgodovini si bodo poskušali zagotoviti v Latviji v skupini B, v kateri jih ob gostiteljici Latviji čakajo Češka, Kanada, Kazahstan, Norveška, Slovaška in Švica. Na papirju najlažji nasprotnik je Kazahstan, s katerim se bodo pomerili zadnji dan skupinskega dela, 22. maja.

Slovenci so med elito zadnjič igrali v Parizu pred šestimi leti. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci so med elito zadnjič igrali v Parizu pred šestimi leti. Foto: Vid Ponikvar

V skupini A v Tampereju so ob branilki naslova Finski še Avstrija, Danska, Francija, Madžarska, Nemčija, Švedska in ZDA

Tekmovanja uvodnega dela bodo potekala od 12. do 23. maja prihodnje leto, nato bosta Tampere in Riga 25. maja gostili po dve četrtfinalni tekmi, polfinalna obračuna bosta 27. maja, tekme za kolajne pa 28. maja na Finskem.

Razpored tekem slovenske reprezentance na SP v Rigi:

Sobota, 13. maj
11.20 Švica – Slovenija

Nedelja, 14. maj
11.20 Slovenija – Kanada

Torek, 16. maj
15.20 Slovenija – Norveška

Četrtek, 18. maj
15.20 Češka – Slovenija

Petek, 19. maj
15.20 Latvija – Slovenija

Nedelja, 21. maj
15.20 Slovenija – Slovaška

Ponedeljek, 22. maj
19.20 Kazahstan – Slovenija

 

Ne spreglejte