Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2013,
19.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Toni Tišlar risi Jesenice Olimpija

Petek, 3. 5. 2013, 19.34

8 let

T. Tišlar: Včasih je bil preboj med elito vrhunec, sedaj ni več tako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ne zgodi se prav pogosto, da je igralec požel simpatije navijačev obeh najhujših tekmecev v Sloveniji. Toniju Tišlarju je to uspelo. Bil je tudi del reprezentance, ki se je uvrstila v elitno divizijo.

Toni Tišlar bo v zgodovino slovenskega hokeja vedno zapisan z zlatimi črkami. Ob svojih predstavah je dosegel še en mejnik. Ob razpadu Jugoslavije je dosegel prvi zadetek za slovensko hokejsko reprezentanco oziroma prvi in drugi zadetek. Nastopil je na desetih svetovnih prvenstvih, na treh je nosil jugoslovanski, na preostali slovenski dres. Kot ''ris'' je začel pri dnu in bil v generaciji, ki se je kot prva prebila v elitno divizijo. Prav svetovno prvenstvo leta 2002, ko se je Slovenija prvič prebila med elito, na sporedu je bilo prav na Švedskem, je bilo zanj tudi zadnje. In kako se strelec 46 reprezentančnih zadetkov spominja zgodovinske uvrstitve v najvišji razred svetovnega hokeja? ''Spomini so vedno prisotni, še posebej zaradi dejstva, da se nam je kot prvim uspelo prebiti v elitno divizijo. Takrat je bil to vrhunec, sedaj pa ni več tako, saj so fantje že večkrat nastopili med elito. Imajo več izkušenj. Kako so te pomembne, so igralci dokazali na februarskih kvalifikacijah, kjer se jim je uspelo uvrstiti na olimpijske igre. Mislim, da je trenutna generacija sposobna postati stalen član elitne divizije,'' se ni ozrl le v preteklost, temveč je 45-letnik pojasnil tudi razliko med obema generacijam.

Favorita si ne upa napovedati

V svoji bogati karieri je igral tako za Jesenice, kjer je odraščal, kot za Olimpijo. Pri obeh klubih je bil ljubljenec navijačev, do takšnega statusa so ga pripeljali predvsem zadetki, ki jih je zabijal. Mreže pa ni tresel le na klubski ravni, v reprezentanci je skupaj dosegel 46 zadetkov. Igral je proti številnim tekmecem, med drugim tudi proti Norveški. Tudi leta 1998, ko sta se tekmeca pomerila edinkrat na svetovnem prvenstvu. V tedanji skupini B se je Slovenija veselila zmage s 4:3.

Norvežani so mu tako ostali v spominu. ''Drsalno in tehnično so zelo močni. Pozna se skandinavski način hokeja. Kolikor se spomnim, smo bili takrat v podrejenem položaju. Sedaj je razlika manjša. Zato tu ne bi upal napovedati favorita. Naši se bodo enakovredno kosali. Z dobro obrambo in pametno igro v obrambi lahko pridejo do zmage,'' je optimist Tišlar, ki se strinja s trditvijo, da Norvežani dobro delajo v domačem hokeju, saj so postali stalni člani elitne divizije: ''To je res. Najboljši dokaz, da delajo dobro, so igralci, ki igrajo v tujini. Predvsem jih je veliko na Švedskem, igrajo pa tudi na Finskem, v Rusiji, svojega igralca imajo tudi v ligi NHL. Ne smemo pozabiti na domačo ligo. Je močna, tako da so navajenih težkih tekem in kakovostnih nasprotnikov. Pozna se, da imajo močne tekme. Prav močne tekme in prvenstvo so posledica, da že toliko časa nastopajo v elitni diviziji.''

Ne spreglejte