Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 12. 2018,
18.55

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Spenglerjev pokal Davos

Torek, 25. 12. 2018, 18.55

5 let, 3 mesece

Spenglerjev pokal 2018 (od 26. do 31. decembra)

Turnir povabljencev brez Slovencev, gostitelji z veliko spremembo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Spenglerjev pokal | Tradicionalno prizorišče Vaillant Arena bo od srede do ponedeljka gostilo 92. Spenglerjev pokal. | Foto Reuters

Tradicionalno prizorišče Vaillant Arena bo od srede do ponedeljka gostilo 92. Spenglerjev pokal.

Foto: Reuters

Davos čaka na odprtje najstarejšega hokejskega turnirja, na katerega se ekipe uvrstijo le z vabilom organizatorja. Spenglerjev pokal tradicionalno poteka v zadnjih dneh leta. Na 92. turnirju bodo zmago od srede branili Kanadčani, ki so zadnja tri leta vselej ugnali konkurenco, gostitelji pa se bodo na turnirju po 22 letih predstavili z novim trenerjem.
 

Spenglerjev pokal
Sportal Kanadčanom hat-trick in izenačenje na vrhu večne lestvice

Nastop na tradicionalnem Spenglerjevem pokalu, ki nosi ime po Carlu Spenglerju, ki je zaslužen za promocijo hokeja v nemško govorečem delu Evrope, si moštva zagotovijo le s povabilom organizatorja. Organizacijske niti ima v rokah moštvo Davos, ki je do zdaj največkrat osvojilo turnir, in sicer so Švicarji na najvišji stopnički stali 15-krat. Ekipa Kanade je lani s tretjo zaporedno zmago ponovila dosežek gostiteljev.

Začetki turnirja segajo v leto 1923, ko je naslov prvaka osvojila univerza iz Oxforda, ki so jo sestavljali kanadski študenti. Ti so v finalu premagali nemški Berlin. Do zdaj pokala niso odigrali le štirikrat, v letih 1939 in 1940 zaradi druge svetovne vojne, v letih 1949 in 1956 pa jim ga ni uspelo izvesti.

Šest ekip, dve skupini

Za naslov se bori šest ekip, ki so razdeljene v dve skupini, imenovani Cattini in Torriani. Skupini sta poimenovani po udarni švicarski napadalni trojki Richard Torriani – Bibi, Hans Cattini – Joe in Ferdinand Cattini – Pic, ki je bila v 30. in 40. letih preteklega stoletja strah in trepet za nasprotne ekipe.

Prvouvrščeni ekipi se uvrstita neposredno v polfinale, za dve mesti pa se borijo preostale ekipe. Ker gre za prestižno tekmovanje, so organizatorji dopustili, da se moštva za tekmovanje nekoliko okrepijo. Tako lahko poleg zasedbe, ki je registrirana v domačem prvenstvu, vsaka ekipa pripelje še štiri dodatne igralce in enega vratarja.

Davos po 22 letih pod novim trenerjem

Gostitelj Davos je turnir osvojil 15-krat, zadnjič leta 2011, ko se je legendarni trener Arno Del Curto takole veselil zmage. Švicar se je pred mesecem dni po 22 letih vodenja Davosa poslovil. | Foto: Reuters Gostitelj Davos je turnir osvojil 15-krat, zadnjič leta 2011, ko se je legendarni trener Arno Del Curto takole veselil zmage. Švicar se je pred mesecem dni po 22 letih vodenja Davosa poslovil. Foto: Reuters

Prvo ime je vsekakor Davos. Organizatorji Spenglerjevega pokala so največkrat osvojili naslov prvaka tradicionalnega turnirja, in sicer so se hokejisti Davosa zmage veselili 15-krat, še 25-krat pa so se uvrstili v finale. A zadnjič so se zmage veselili daljnega leta 2011.

Švicarji so letos doživeli veliko spremembo. Po slabem začetku sezone se je po 22 letih od kluba poslovil legendarni trener Arno Del Curto, ki je kolektiv vodil od leta 1996. Pod njim je Davos osvojil šest naslovov švicarskega prvaka in pet Spenglerjevih pokalov. Zamenjal ga je Harijs Vitolins, ki je zadnja leta preživel v ligi KHL, deloval pa tudi kot pomočnik Olega Znaroka v ruski reprezentanci.

Poleg klubskih zasedb lahko sodelujejo tudi reprezentance, letos bo to znova selekcija Kanade, ki na prestižnem turnirju sodeluje vse od leta 1983. Kanadčani bodo tudi letos eni od kandidatov za vrh. Zadnja tri leta so ugnali vso konkurenco in lani po številu zmag na vrhu ujeli Švicarje.

Večina jih igra v najkakovostnejši švicarski ligi, v reprezentanci pa so tudi hokejisti iz lige KHL, Švedske, Finske, lige AHL, univerzitetne lige čez lužo. Vodi jih Kevin Dineen, ki je sezono začel kot pomočnik pri Chicago Blackhawksih, a so ga novembra skupaj z Joelom Quennevillom odstavili.

Ob Davosu in Kanadčanih skupino Cattini sestavlja še nemški prvoligaš Thomas Sabo Ice Tigers iz Nürnberga.

Skupino Torriani sestaljajo eden najuspešnejših KHL-ovcev Metallurg Magnitogorsk, finski prvoligaš KalPa iz Kuopia ter češki podprvak in polfinalist lige prvakov Oceláři Třinec.

Na turnirju tokrat ne bo slovenskih hokejistov, zadnji dve leti je na njem sodeloval Blaž Gregorc, predlani pa tudi Rok Tičar.

Spenglerjev pokal 2018

Sreda, 26. decembra

Skupina Torriani
Ocelari Trinec  - Metallurg Magnitogorsk

Skupina Cattini
Davos - Kanada

Četrtek, 27. decembra

Skupina Torriani
KalPa - poraženec Ocelari Trinec/Metallurg Magnitogorsk

Skupina Cattini
Thomas Sabo Ice Tigers - poraženec Davos/Kanada

Petek, 28. decembra

Skupina Torriani
zmagovalec Ocelari Trinec/Metallurg Magnitogorsk - KalPa

Skupina Cattini
zmagovalec Davos/Kanada - Thomas Sabo Ice Tigers  

Sobota, 29. decembra, tekmi za polfinale

drugouvrščeni skupine Torriani - tretjeuvrščeni skupine Cattini
drugouvrščeni Cattini - tretjeuvrščeni skupine skupine Torriani 

Nedelja, 30. decembra
polfinale 1
polfinale 2

Ponedeljek, 31. decembra
finale

Preberite še: 

HK SŽ Olimpija HDD Jesenice
Sportal Rodman razočaran nad podobo, o okrepitvah še nima odgovora
Ne spreglejte