Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2022,
20.43

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

9

Natisni članek

Matjaž Rakovec risi slovenska hokejska reprezentanca hokej SP 2023 Slovenija Madžarska

Ponedeljek, 23. 5. 2022, 20.43

1 leto, 11 mesecev

SP v hokeju 2023

Madžari odstopili od skupne kandidature s Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

9

slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Rakovec | Madžari so odstopili od skupne kandidature. | Foto Grega Valančič/Sportida

Madžari so odstopili od skupne kandidature.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Madžarska odstopa od skupne kandidature s Slovenijo za svetovno prvenstvo elitne divizije 2023. Tamkajšnja zveza ni v roku pridobila potrebnih zagotovil vlade za podporo projektu, zato so Madžari danes sporočili, da umikajo kandidaturo. "Nismo še povsem obupali in čakamo, da se v zadnjem trenutku morda še kaj spremeni. Dejstvo je, da ne kaže najbolje, a projekta še nismo povsem odpisali," je ob tem povedal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec.

Obe ekipi sta se letos na svetovnem prvenstvu v Ljubljani prebili v elitno divizijo in ob robu ljubljanskega turnirja napovedali kandidaturo za SP elitne divizije v Ljubljani in Budimpešti.

Takrat sta predsednika obeh zvez György Such in Matjaž Rakovec zadnji dan SP v Ljubljani predstavila nekaj podrobnosti skupne kandidature in navedla edinstveno priložnost, da državi gostita hokejsko smetano. Madžari in Slovenci so želeli nadomestiti turnir v ruskem Sankt Peterburgu, ki ga je Mednarodna hokejska zveza Rusiji odvzela v sklopu sankcij zaradi vojne agresije na Ukrajino.

Stožice hokej
Sportal Zelena vladna luč HZS za organizacijo SP, kajakaški zvezi pa za EP

Slovenci dobili zeleno luč vlade, Madžari niso pridobili potrebnih zagotovil

Rakovec je takrat poudaril, da imajo soglasje vlade v odhodu kot tudi načelen ustni dogovor s predstavniki prihodnje vlade, prav tako pa pisno potrdilo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki podpira zamisel. Sredi preteklega tedna pa je vlada na dopisni seji dala še uradno soglasje HZS za organizacijo svetovnega prvenstva.

Kot se je izkazalo danes, pa Madžari, ki sicer ogromno vlagajo v hokej, v roku niso pridobili potrebnih zagotovil vlade za podporo projektu, zato umikajo kandidaturo.

HZS je v kandidaturo vstopil s Stožicami. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida HZS je v kandidaturo vstopil s Stožicami. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"V zadnjih tednih smo opravili veliko dela, da bi spisali zgodovino in organizirali največji in najbolj prestižni hokejski dogodek na Madžarskem vseh časov. Glede na povratne informacije so se možnosti organizacije s Slovenci iz dneva v dan izboljševale. Zelo nam je žal, da v kratkem času nismo uspeli prepričati vlade, da bi Madžarska imela koristi od gostovanja vrhunskega hokejskega dogodka na Madžarskem," je za uradno spletno stran Madžarske hokejske zvezde dejal generalni sekretar madžarske zveze Levente Sipos.

"Zelo nam je žal, da v kratkem času nismo uspeli prepričati vlade, da bi Madžarska imela koristi od gostovanja vrhunskega hokejskega dogodka na Madžarskem." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Zelo nam je žal, da v kratkem času nismo uspeli prepričati vlade, da bi Madžarska imela koristi od gostovanja vrhunskega hokejskega dogodka na Madžarskem." Foto: Grega Valančič/Sportida

 "Tako naša kot madžarska zveza sta naredili vse za organizacijo prvenstva. Žal pa Madžarom v roku ni uspelo pridobiti ustreznih jamstev vlade za izvedbo tekmovanja, brez tega pa je projekt za vse vpletene preveliko tveganje," je za STA dejal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec

Možnosti, da bi se Slovenija sama lotila tovrstnega projekta, ni. "Nismo še povsem obupali in čakamo, da se v zadnjem trenutku morda še kaj spremeni. Dejstvo je, da ne kaže najbolje, a projekta še nismo povsem odpisali," je še dodal Kontrec.

Nasproti Sloveniji in Madžarski sta stali Latvija in Finska

Kongres Mednarodne hokejske zveze bo o prireditelju SP 2023 odločal konec tedna v Tampereju, ki gosti letošnje SP. Edina preostala kandidatura je tako skupna kandidature Latvije in Finske, ki sta turnir elitne divizije gostili v zadnjih dveh letih. Latvijci lani, na Finskem pa turnir poteka prav zdaj.

Slovo Simpsona

Sean Simpson ni več selektor Madžarov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sean Simpson ni več selektor Madžarov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pri Madžarski hokejski zvezi so danes oznanili še, da kanadski strokovnjak Sean Simpson ne bo več selektor Madžarov. Te je prevzel leta 2020 in jih letos popeljal v elito. "Odločitev sem sprejel sam, po posvetovanju s svojo družino, tako da ni povezana s športnimi razlogi. V času na Madžarskem sem užival, vsi, ki so delali z menoj, so bili fantastični. Star sem 62 let, za menoj je dolga trenerska kariera, veliko časa sem preživel v Evropi, čas je, da poiščem naslednjo stopnjo v svojem življenju," je v odprtem pismu zapisal Simpson.

Preberite še:

Avstrija SP v hokeju
Sportal Avstrijci so se po izjemnem preobratu rešili
Stožice, SP v hokeju 2012
Sportal Hokejska elita v Ljubljani? "Izredne razmere zahtevajo izredne odločitve."
slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Rakovec
Sportal Slovenci in Madžari uradno predstavili skupno kandidaturo za SP elite
Ne spreglejte