Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2014,
15.48

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

liga INL HDD Jesenice HK Playboy Slavija HK Triglav Kranj HK Celje HKMK Bled

Četrtek, 18. 9. 2014, 15.48

4 leta, 9 mesecev

Slovenci in Avstrijci v boj za "nasledstvo" Italijanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova sezona lige INL bo obarvana le v slovenske in avstrijske barve, Italijani so bili namreč primorani posloviti. V boju za lovoriko je tako pet domačih in šest klubov naših severnih sosedov.

Sobota bo dan, ko bodo ponovno oživele ledene ploskve v ligi INL, ki bo po enem letu spet okrnjena in omejena le na Slovenijo in Avstrijo. Naši zahodni sosedi so se morali po lanski sezoni, v kateri so se odlično zoperstavili nasprotnikom in ko je Neumarkt ugnal vso konkurenco, posloviti. Novo vodstvo italijanske zveze je zahtevalo, da njihovi klubi tekmujejo le v domačem tekmovanju.

Tudi deželica na sončni strani Alp se je soočila z odpovedjo. Člani HDK Maribora so se odločili, da ne bodo sodelovali v ligi INL in da bodo le del slovenskega državnega prvenstva, kar pomeni, da bomo v ligi spremljali pet slovenskih predstavnikov – HK Triglav Kranj, HK Playboy Slavija Ljubljana, HK Celje, HKMK Bled, HDD Jesenice. So pa svoje vrste okrepili Avstrijci, ki so klubom Bregenzerwald, VEU Feldkirch, Palaoro Lustenau, EK Zell am See dodali dva – Kitzbühel in Kapfenberg.

Težave tu, težave tam …

Na Jesenicah je odločitev o tem, da bo članska ekipa HDD Jesenice sodelovala, padla šele sredi avgusta, kar je pomenilo, da so železarji skupne ledene treninge začeli dokaj pozno. Tudi letos Jeseničanom poveljuje Gorazd Rekelj, na treningih z nasveti pomaga tudi prekaljeni Nik Zupančič, pomočnik je nekdanji hokejist Miha Žbontar. Čeprav so bile prve napovedi o ciljih zelo previdne, so Gorenjci na občnem zboru dali vedeti, da si želijo polfinala lige INL. Željo bodo poskušali uresničiti s podobno ekipo kot lani – obrambo so dopolnili z izkušenimi branilci Žigo Svetetom, Luko Tošičem in Matevžem Ermanom, ki naj bi opustil misli o koncu kariere –, ko so bile Team Jesenice, uvrstile so se v četrtfinale, najuspešnejše slovensko moštvo v tem tekmovanju.

Težavam se niso izognili niti člani HK Triglav Kranj, ki zaradi neplačevanja obveznosti nekdanjega najemnika dvorane Zlato Polje do pred dnevi niso mogli trenirati v svoji dvorani. Orli, ki so lani končali na 11. mestu brez končnice, nadaljujejo pod vodstvom Gorazda Drinovca. Ekipa je doživela kar nekaj sprememb. Jan Berčič, Miha Mulej in Tomaž Fister so obesili drsalke na klin, mladi vratar Žan Us se je preselil v Znojmo, Jernej Vodnjov (ni končal kariere, kot smo zapisali) in Aljaž Novak pa sta zamenjala okolje. Več priložnosti bo tako pripadlo mlajšim, morda bo Kranjčanom, ko ne bo imel obveznosti z Olimpijo, pomagal tudi Luka Kalan, kar mu omogoča dvojna registracija.

Spremembe v Zalogu

Trener Slavije Jaka Avgustinčič se v novo sezono podaja z dodobra prevetreno ekipo, v kateri bodo morali odgovornost na svoja pleča prevzeti mladi. Več kot deset hokejistov se je poslovilo, velika večina je končala kariero (dolgoletni kapetan Rok Snoj, Luka Kar, Klemen Sodržnik, Luka Ščap, Uroš Puš …), vrzel na vratarskem mestu bodo tako poskušali zapolniti z Mitjo Korenom, vratarsko ekipo dopolnjujeta mladi Luka Sotlar in Jure Volk. Iz Olimpije sta prišla branilec Luka Oberstar in napadalec Nik Truden, s Švedske pa še branilec Dag Pepeonik.

V boj za točke lige INL se podajata ekipi z začelja lanske sezone Bled Valerija Šahraja in Celje Roka Rojška. Blejce, ki se jim je na ledenih treningih pridružil tudi Tomaž Razingar, je zapustil prvi vratar Urban Avsenik, ki je novi član mlajših selekcij Beljaka, pridružila pa sta se jim Kranjčana Anže Novak in Jernej Vodnjov. Tudi pri oklepnikih iz knežjega mesta mnogo sprememb ni bilo, mlada in lani najbolj učinkovita 17-letni Žan Jezovšek in 19-letni Tim Ograjenšek ostajata, k Olimpiji se je preselil branilec David Planko, moštvu pa bo dodatne izkušnje dajala Tomo Hafner.

Za uvod bodo v soboto, 20. septembra, Blejci gostovali pri Lustenauu, Jeseničani pri Feldkirchu, Založani pa pri Kranjčanih. Celjani bodo sezono v ligi INL odprli v soboto, 27. septembra, ko jih čaka gostovanje na Jesenicah.

Točke iz medsebojnih slovenskih obračunov v ligi INL bodo letos štele tudi za slovensko državno prvenstvo, v katerem bosta ob omenjenih ekipah sodelovala še HDD Olimpija in HDK Maribor.

Ne spreglejte