Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jan Urbas

Četrtek, 21. 3. 2013, 16.28

8 let

''Risi'' bodo na nor ritem tekem pripravljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med enajsterico reprezentantov, ki je že začela s pripravami na elitno hokejsko svetovno prvenstvo, je med najbolj izkušenimi napadalec Jan Urbas, ki je pred 14 dnevi ostal brez kluba na Švedskem.

Janu Urbasu je v prejšnji sezoni uspel velik met, prestopil je namreč v najmočnejšo švedsko ligo, ki je med najbolj cenjenimi v Evropi. Vendar mu sezona ne bo ostala v najlepšem spominu, zaradi težav z ramo in operacijo je odigral le dve tekmi. Växjö je ostal v najvišjem razredu švedskega hokeja, igralec iz Dolenje vasi pri Cerknici pa je bil pripravljen, da pokaže, kaj zna. Kljub solidnim predstavam mu v napadu ni najbolj steklo, na 52 tekmah je zbral sedem točk, hkrati klub ni izpolnil cilja, posledično se je vodstvo odločilo, da v garderobi naredi rokade. Del teh je bil na žalost tudi 24-letni napadalec, ki si bo za novo sezono moral poiskati nov klub. ''Želim si ostati na Švedskem, takšen je moj načrt. A v športu nikoli ne veš, kako se bo odvilo. Bomo videli. Na Švedskem se zelo dobro počutim, naučil sem se jezika, poznam kulturo … To pa so razlogi, zaradi katerih si želim ostati na severu Evrope,'' so želje Urbasa, ki je odgovoril tudi na vprašanje, ali ga vrnitev po poškodbi kaj ovirala: ''Na začetku sezone me je poškodba brez dvoma nekoliko ovirala in je pripomogla k temu, da nisem bil tako učinkovit, kot bi si želel. Nato je vse steklo kot sem si želel, le učinkovitost ni bila na primerni ravni. Zato bi dejal, da me je poškodba ovirala le na prvih nekaj tekmah, za nadaljevanje pa nimam izgovora.''

Dolga doba do prvenstva

S hitrim koncem sezone, pa se je Urbas toliko hitreje priključi članski reprezentanci, ki je v ponedeljek začela s pripravami v Kranju. Na treningih ima strokovni štab trenutno na voljo le 11 hokejistov, od tega dva vratarja, in po štiri branilce ter napadalce. Kdor bo od teh hokejistov tudi nastopil na prvenstvu na Švedskem in Finskem, bo na pripravah prebil kar mesec in pol. ''Brez dvoma je to dolga doba in na trenutke bo težko le trenirati. A po drugi strani je dobro, da smo tako hitro začeli s pripravami, da nismo preveč časa prosti in da imamo stalno stik z ledom,'' razmišlja 24-letni napadalec, ki je med najbolj izkušenejšimi v Kranju.

Z vsako tekmo lahko dobiš, a tudi izgubiš

Aprila čaka ''rise'' šest pripravljalnih tekem, nato pa bo prišel maj in svetovno prvenstvo. Letos je Mednarodna hokejska zveza spremenila sistem tekmovanja, v predtekmovanju bosta le dve skupini z osmimi reprezentancami, kar pomeni, da bodo izbrane vrste odigrale večje število tekem.

''Z vsako tekmo lahko veliko pridobiš, a tudi izgubiš. Doslej si se v prvem delu tekmovanja osredotočil le na eno tekmo, tu pa moraš biti maksimalno pripravljen na vse. Morda imajo slabše reprezentance sedaj več možnosti kot prej, vendar pa imamo na žalost v skupini Belorusijo,'' pravi Urbas, ki se hkrati zaveda, da bo ritem tekem veliko napornejši: ''Brez dvoma. Vendar se bomo na to pripravili. Hkrati pa smo na podoben ritem navajeni tudi pri klubih.''

Ne spreglejte