Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2016,
9.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca Poljska risi Olimpijske kvalifikacije hokej

Četrtek, 1. 9. 2016, 9.38

6 let, 7 mesecev

Pred prvo tekmo olimpijskih kvalifikacij Slovenije s Poljsko

Ponovno želijo doživeti občutke iz Sočija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Poljska Slovenija hokej | Foto Drago Cvetanovič

Foto: Drago Cvetanovič

Arena Minsk je pripravljena na začetek hokejskih olimpijskih kvalifikacij, ki bodo osrečile le eno sodelujočo reprezentanco. Slovenci pred prvo tekmo (ob 14. uri) zatrjujejo, da podcenjevanja proti Poljakom ne bo.

Slovenska izbrana vrsta bo med četrtkom in nedeljo odigrala svoje šeste olimpijske kvalifikacije, na katerih želi ponoviti leto 2013, ko se ji je prvič in zadnjič uspelo uvrstiti na olimpijske igre v Soči. Risi so takrat presenetili v Vojensu, tokrat bodo poskušali v Minsku, kjer bodo prvo tekmo odigrali proti na papirju najlažjim nasprotnikom Poljakom. 


Kako se je pripravljala slovenska reprezentanca


Kopitar pred desetletjem z zmagovitim zadetkom

Slovenska reprezentanca je v sredo zvečer opravila zadnji trening. Anže Kopitar Poljakov ne podcenjuje, a verjame, da bodo začeli z zmago.  | Foto: Hokejska zveza Slovenije Slovenska reprezentanca je v sredo zvečer opravila zadnji trening. Anže Kopitar Poljakov ne podcenjuje, a verjame, da bodo začeli z zmago. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Reprezentanci sta se do zdaj pomerili 19-krat, 12-krat je bila boljša Slovenija, sedemkrat Poljska. Edino srečanje v olimpijskih kvalifikacijah sta odigrali leta 2005, ko se v latvijski Rigi nobeni ni uspelo uvrstiti na OI. Takrat je kot 17-letni mladenič za rise igral tudi Anže Kopitar. Naš edini predstavnik najmočnejše hokejske lige na svetu je zaradi zgodnjega termina turnirja v Minsku v reprezentanci tudi letos. Prav on je še kot najstnik pred več kot desetletjem prispeval zmagoviti zadetek za zmago s 4:3 proti Poljakom.

"Zagotovo bo naporno, tako da bo pomemben dejavnik pripravljenost, a mislim, da je dobra. Treba bo igrati vsako tekmo na sto odstotkov. Spored je zelo dober, nam ustreza. Daleč od tega, da bi Poljake podcenjeval, a mislim, da bo ta tekma lep uvod v turnir, da se pokaže cela slika. Upam, da nam bo to pomagalo, da se bomo dobro pripravili na Dance in Beloruse," je pred odhodom v Belorusijo o prvih tekmecih razmišljal 29-letni centralni napadalec.

Dozdajšnji obračun Slovenije in Poljske na kvalifikacijah za OI:

12. februar 2005, Riga
Slovenija : Poljska 4:3 (1:0, 1:1, 2:2)
J. Goličič 2, Avgustinčič, A. Kopitar


Vse dozdajšnje tekme Slovenije in Poljske:

19 tekem: 12 zmag in 7 porazov Slovenije

Razmerje danih in prejetih zadetkov: 50:45

 

*Statistika Hokejske zveze Slovenija in dr. Andreja Stareta.

Prostora za podcenjevanje ni

Nik Zupančič bo na tovrstnem turnirju prvič samostojno vodil ekipo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nik Zupančič bo na tovrstnem turnirju prvič samostojno vodil ekipo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Da Poljakov ne gre podcenjevati, zgovorno kaže rezultat zadnjega medsebojnega srečanja na aprilskem svetovnem prvenstvu, na katerem so rise premagali s 4:1, a poraz zanje na koncu ni bil usoden. Na to je večkrat spomnil tudi selektor Nik Zupančič, ki bo reprezentanco na tovrstnem tekmovanju prvič vodil samostojno.

"Iz takih turnirjev imamo izkušnje. Večkrat smo se jih udeležili, zadnjega tudi uspešno končali. Večina fantov, ki je bila prisotna v Sočiju (na olimpijskih igrah, op. a.), želi te občutke ponoviti. Šli bomo po etapah, tekmo po tekmo. Najprej nas čaka tekma s Poljaki. Vemo, da so nas premagali na zadnjem svetovnem prvenstvu, tako da gre za resnega in kakovostnega nasprotnika. Prostora za podcenjevanje ni. Pripravili smo se maksimalno, mislim, da bomo vknjižili tri točke," je po sredinem večernem treningu na prizorišču tekmovanja dejal mož s taktirko, ki se nadeja boljše učinkovitosti kot ob pripravljalnem porazu z Italijo.

Vratar Gašper Krošelj je bil na zadnjem SP eden od pomembnejših slovenskih članov. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Vratar Gašper Krošelj je bil na zadnjem SP eden od pomembnejših slovenskih članov. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Sredin trening je bil za slovenski tabor sploh prvi v popolni sestavi, saj se je Rok Tičar soigralcem pridružili šele v Minsku. Če dileme o tem, da bo zaigral v napadu s starima znancema Žigo Jegličem in Robertom Saboličem, ni, pa je bilo nekoliko večje vprašanje, kdo bo ob 14. uri stal med slovenskima vratnicama.

Na zadnji pomembnejši reprezentančni akciji, ko se je Slovenija aprila po prvem mestu na "mondialu divizije I" vrnila med elito (med najboljših 16 reprezentanc), je bil junak vratar Gašper Krošelj.

Kvalifikacije za OI, Minsk*:

Četrtek, 1. september:
14.00 Slovenija – Poljska
18.00 Danska – Belorusija

Petek, 2. september:
14.00 Slovenija – Danska
18.00 Belorusija – Poljska

Nedelja, 4. september:
12.00 Poljska – Danska
16.00 Belorusija – Slovenija

*Vstopnico za OI si zagotovi le zmagovalec kvalifikacijskega turnirja.

 

Kdo na kvalifikacijah za OI v Minsku zastopa slovenske barve?

Vratarji (3): Robert Kristan (brez kluba), Gašper Krošelj (brez kluba), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg)

Branilci (7): Blaž Gregorc (Hradec Kralove), Luka Vidmar (brez kluba), Mitja Robar (KAC Celovec), Miha Štebih (Slavija Praga), Sabahudin Kovačević (brez kluba), Jurij Repe (Kladno), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice)

Napadalci (13): Anže Kopitar (LA Kings), Jan Muršak (CSKA Moskva), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava), Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg), Marcel Rodman (Dresnder Eislowen), Jan  Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak), Anže Kuralt (Grenoble), Ken Ograjenšek (Graz 99ers), Aleš Mušič, Nik Pem (oba HDD Olimpija Ljubljana), Žiga Pance (KAC Celovec)

Ne spreglejte