Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2016,
11.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

HDD Olimpija HDD Jesenice bojan zajc Dejan Varl državno prvenstvo hokej

Torek, 12. 4. 2016, 11.05

6 let, 6 mesecev

Bojan Zajc po naslovu: Dosegli smo veliko mentalno zmago, a težko bo šlo tako naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
BOjan ZAjc | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Morda je kdo pričakoval, da bo finalna serija za nas lažja, a dobro smo vedeli, da ne bo. Dosegli smo veliko mentalno zmago," je po naslovu državnega prvaka odleglo Olimpijinemu trenerju Bojanu Zajcu.

Hokejisti Olimpije so na odločilni peti tekmi za prvaka pokazali več mirnosti in psihološke trdnosti, ki sta odigrali pomembno vlogo ob zmagi za 15. naslov državnega prvaka v samostojni Sloveniji. Hkrati so prekinili negativno tradicijo in po 22 letih vendarle dobili odločilno zadnjo tekmo v seriji (nekoč je bila to sedma tekma, včeraj peta) – do ponedeljkovega večera so na vseh treh odločilnih tekmah slavili Jeseničani.

 

Ni pričakoval, da bi lahko bilo lažje

"Odkrito priznam, da sem pričakoval tako težek finale. Morda je kdo pričakoval, da bo lažje, a dobro smo vedeli, da ne bo. Fantje so bili letos v res težkem psihičnem položaju. Čeprav igramo v ligi EBEL, je bilo težko kot še nikoli. Vemo, kakšne težave imamo v klubu, dnevno se je bilo treba motivirati. Nihče ni nikogar podcenjeval. Jeseničani niso imeli česa izgubiti. Vsi so zmago pričakovali od nas, saj smo bili favoriti na papirju. Dosegli smo jo in z njo tudi veliko mentalno zmago," je z odličjem okoli vratu, z nasmehom do ušes in vidnim olajšanjem pred sedmo silo prve vtise strnil trener novih državnih prvakov Bojan Zajc.

Zmaji slavijo 15. naslov državnih prvakov v samostojni Sloveniji, | Foto: Vid Ponikvar Zmaji slavijo 15. naslov državnih prvakov v samostojni Sloveniji, Foto: Vid Ponikvar

Dobili živčno vojno

"Po tisti tekmi, ki smo jo izgubili po kazenskih strelih (tretja tekma, op. a.) in na kateri smo dobro igrali, le zadeli nismo, nismo delali panike. Vedeli smo, da več kot dve tekmi ne moremo biti brez gola. Zadnja tekma je bila živčna vojna na ledu, a fantje so bili psihično zelo dobro pripravljeni. Po prvem zadetku je bilo veliko lažje, a nikakor še ni bilo konec. Tudi navodila so bila, da ne popuščamo in igramo enako naprej, zato so Jeseničani začeli delati prekrške, mi pa smo tekmo pripeljali tja, kamor smo hoteli, in zasluženo slavimo," se je mož z ljubljansko trenersko taktirko sprehodil čez zadnjo tekmo. Dodal je, da za največji uspeh šteje to, da so ostali prisebni in stabilni, saj je na koncu odločala psihična pripravljenost.

V profesionalni ligi z amaterskim pogonom bo težko zdržati še eno leto

Olimpijo v prihodnje čaka še veliko dela. Kakšna bo ekipa, še ni povsem jasno. Zagotovo odhaja eden od velikih junakov sezone vratar Olivier Roy, ki ga bomo najverjetneje še naprej spremljali v ligi EBEL. | Foto: Vid Ponikvar Olimpijo v prihodnje čaka še veliko dela. Kakšna bo ekipa, še ni povsem jasno. Zagotovo odhaja eden od velikih junakov sezone vratar Olivier Roy, ki ga bomo najverjetneje še naprej spremljali v ligi EBEL. Foto: Vid Ponikvar

"Vemo, kakšne težave imamo v klubu. Uprava se trudi. Veliko bo odvisno od sponzorjev. Igramo v profesionalni ligi z amaterskim pogonom. Težko bo zdržati še eno leto na tak način. Verjamem, da se bo v prihodnjih mesecih to uredilo. Pričakujemo tudi, da bodo tudi sponzorji odgovorili na ustrezen način. Ostajam pozitiven," je Zajc pogledal proti Olimpijini prihodnosti, ki še ni povsem jasna.

V klubu pravijo, da se bodo kaj kmalu začeli posvečati pogodbam in sestavi ekipe, ki bi se utegnila spremeniti. Že zdaj je znano, da je odlični vratar Olivier Roy (na petih tekmah je prejel le dva zadetka iz igre in mrežo ohranil nedotaknjeno 202 minuti) včeraj odigral zadnjo tekmo v dresu Olimpije. Kanadčan bo najverjetneje ostal v ligi EBEL. 

"Pogodba z Olimpijo se je iztekla. Vse, kar bom rekel, je, da bom šel počasi naprej in se po tehtnem premisleku odločil, kakšna bo moja prihodnost," pa je o svoji prihodnosti dejal najboljši strelec finala Jure Sotlar.

Ni lahko, a je ponosen

Medtem ko so Olimpijini hokejisti še dolgo po zmagi proslavljali na ledeni ploskvi, je jeseniški tabor razočaran hitro zapustil prizorišče. Kljub grenkemu priokusu, ki ga je pustila finalna serija, v kateri so železarji vodili z 2:1 v zmagah, je bil trener Dejan Varl ponosen na svoje varovance: "Ni dober občutek, ko si drugi, a fantom sem že pred tekmo rekel, da bodo, če bodo pustili srce na ledu, dihali kot ekipa in prikazali pravo igro, zame na koncu zmagovalci. Mislim, da so pokazali vse to. Motivacija je bila na izjemno visoki ravni, najvišji letos, saj v ligi INL niso bili tako motivirani kot na derbiju za državnega prvaka z Olimpijo."

Dejan Varl | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji član Jesenic je po koncu finala še enkrat izpostavil jeseniško neučinkovitost in preveliko mehkobo v igri na odločilnih tekmah: "Po mojem mnenju je bila na začetku zadnje tekme večja nervoza na Olimpijini strani. Je pa realnost ta, da z dvema zadetkoma ne moreš zmagati finala. To je naša pomanjkljivost - premalo smo agresivni, premalo odločni pri zaključnih strelih, premalokrat ustrelimo na gol in iščemo idealen položaj za strel. Na koncu nam je po tistem prekršku zmanjkalo discipline, bili smo tudi premalo trdni, kar je po mojem mnenju odločilo finale. Olimpija je imela v sezoni težke preizkušnje, osredotočila se je na obrambni hokej, dobro so igrali v obrambi. Njihov vratar je bil na zelo visoki ravni, a tudi naš Us je bil fenomenalen. Kljub takšnemu koncu sem ponosen na fante."

 

Spomnil na dobre stare čase

 | Foto:

Oba trenerja sta v preteklosti prave derbije okusila tudi na ledu. V ponedeljek so se med odločilnim obračunom obema v misli prikradli spomini na zlate čase večnih derbijev.

 

"Ne glede na to, v kakšni obliki je derbi med Olimpijo in Jesenicam, vedno so tekme napete in tudi letos je bilo tako. Vesel sem zaradi občinstva, zmagal je hokej. Videli smo, da Slovenija potrebuje ta derbi. Spominjalo me je malo na prva leta po osamosvojitvi. S to razliko, da smo tokrat zmagali mi," je dejal Zajc, Varl pa ga je dopolnil: "Še iz tistih časov, ko sem sam igral, je marsikaj priletelo na led. Nekako to vzameš v zakup. Spet je bilo veliko groženj kot v starih časih. Čutilo se je, da je tudi navijačem veliko do naslova prvaka, saj so skočili v zrak za vsako stvar. To ima svoj draž. Taka stvar samo še podžiga te derbije."

 

Potrebujejo drug drugega

Hokejski jutri Jesenic je zavit v meglo. Na Gorenjskem si prizadevajo že prihodnjo sezono vrniti v ligo EBEL. Ali jim bo uspelo, naj bi bilo jasno do konca aprila. Varl si želi, da se z Olimpijo ne bi srečevali le v finalih državnega prvenstva: "Treba bo počakati in videti, kaj se bo dogajalo v ligi EBEL. Kako bodo stvari potekale, kaj bo tudi z Olimpijo, saj potrebujemo drug drugega. Upam, da se bodo stvari pozitivno razpletle za obe ekipe ter da bo ta finale dobra popotnica za vrnitev v ligo EBEL in večjo priljubljenost hokeja."

Ne spreglejte