Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2012,
14.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NHL

Sreda, 17. 10. 2012, 14.06

7 let, 12 mesecev

Od Malhotre in Cloutierja do Muršaka in Vaneka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V sezoni 2004-2005 je v NHL zaradi stavke odpadla celotna sezona, 13 igralcev si je takrat našlo začasno domovanje v klubih, ki igrajo v EBEL. V tej sezoni je številka manjša, zaenkrat znaša devet.

Kot kaže tokrat ne bomo videli podobnega scenarija, pogajalski skupini v najmočnejši hokejski ligi na svetu naj bi bili vedno bližje sklenitvi nove kolektivne pogodbe. Ali bo ta dejansko tudi podpisana, bo znano v prihodnjih dneh. Če bo do dogovora prišlo, potem se bo sezona v NHL začela drugega novembra. Navijači v EBEL bodo v tem primeru imeli po vsej verjetnosti možnost na delu videti NHL-ovce le še ta vikend. Petek in nedelja je tudi planirana za debi Tylerja Myersa in Sama Gagnerja. V kolikor bosta zaigrala, bosta osmi in deveti NHL igralec, ki je v času stavke zaigral v EBEL.

Sedaj pa se še vrnimo v sezono 2004/05, ko je v najmočnejši hokejski ligi na svetu odpadla celotna sezona. Seveda primerjava ni najbolj primerna, saj takrat EBEL v sedanji obliki še ni obstajala. Vseeno smo pod drobnogled vzeli vse klube, ki v omenjenem tekmovanju igrajo sedaj. Takrat si je največ igralcev v času stavku začasnega delodajalca našlo v Beljaku. Dres ''orlov'' je oblekla kar četverica. Ob vratarju Reinhardu Divisu, ki se je vrnil v domovino, še branilec Eric Weinrich in napadalca Jason Krog ter Ethan Moreau. Slednji je v pretekli sezoni z Los Angelesom osvojil naslov prvaka v NHL, po slavju pa se odločil, da konča kariero. Beljačani imajo v tej sezoni le enega NHL hokejista, Michael Grabner se je vrnil v klub, kjer je naredil prve korake.

Olimpija s treh na enega

Po tri predstavnike sta imela v svoji zasedbi Olimpija in Red Bull Salzburg. Trojica pri ''zmajih'' tedaj ni odigrala celotne sezone, največji vtis pa je med navijači pustil Manny Malhotra, ki se med tokratno stavko ni odločil, da odide v tujino. Z ženo namreč pričakujeta naraščaj. Če je takrat navduševal član Vancouvra, pa letos navdušuje Jan Muršak, sicer član Detroita. ''Rdeči biki'' v tej sezoni niso posegli po nobeni NHL okrepitvi, pred osmimi leti pa je bila najodmevnejša Jay Pandolfo. ''Buldogi'' iz Dorbnirna so v sezoni 2004/05 igrali v drugi avstrijski ligi, vseeno pa za šest tekem pripeljali Matta Bradleyja. V tem tekmovalnem obdobju se za podoben korak niso odločili. Drugi novinec Innsbruck je pri obeh stavkah imel po enega igralca. Tokrat Avstrijca Andreasa Nödla, pred tem pa branilca Brada Isbisterja.

Za najodmevnejše okrepitve so poskrbeli pri Celovcu in Gradcu. Slednji se je okrepil s Thomasom Vanekom, ki je v nižjih selekcijah igral prav za ''črne panterje''. V Celovcu so ob začetku stavke delovali sramežljivo, ob koncu zadnjega tedna pa le pripeljali dve večji okrepitvi. Gre za mlada igralca, ki pa imata v NHL iz leta v leto večjo vlogo. Branilec Tyler Myers je bil proglašen za novinca sezone 2009/10, drugi igralec pa je napadalec Sam Gagner. Pri Dunaju in Medveščaku v sezoni 2004/05 niso imeli nobenega NHL igralca, tokrat pa so pripeljali po enega. Linz, SAPA Fehervar in Orli Znojmo nobene izmed obeh omenjenih stavk izkoristili za uvoz NHL hokejistov.

Ne spreglejte