Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
18.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Nik Zupančič risi Robert Kristan Žiga Jeglič slovenska hokejska reprezentanca svetovno prvenstvo v hokeju hokej

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 18.16

6 let, 6 mesecev

Homogenost ekipe bi bila na SP lahko slovenski ključ do uspeha (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
slovenska hokejska reprezentanca | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Slovenska reprezentanca bo v torek odpotovala proti Madžarski, kjer bo odigrala zadnjo pripravljalno tekmo pred SP, na katero so risi, kot pravijo, dobro pripravljeni. Kot glavno odliko izpostavljajo homogenost ekipe.

Selektor hokejske izbrane vrste Nik Zupančič je z vratarjem Robertom Kristanom in napadalcem Žigo Jegličem ocenil priprave ter razkril občutke in želje pred prihajajočim svetovnim prvenstvom divizije I, skupine A. Slovenija bo med 23. in 29. aprilom v Katovicah na Poljskem v družbi gostiteljev, Italijanov, Japoncev, Južnih Korejcev in Avstrijcev lovila vrnitev med elito.

Zasedba bo zaradi mnogih poškodb (poškodovani so Jan Muršak, Marcel Rodman, David Rodman, Mitja Robar, Andrej Tavželj, Boštjan Goličič, Nik Pem ...) nekoliko spremenjena, na premierno SP tako potuje kar pet hokejistov (Jurij Repe, Anže Ropret, Gregor Koblar, Žiga Pešut in Žan Jezovšek).

Z videnim na pripravah zadovoljen

 

Glavni cilj risov, ki so zmagali na vseh treh pripravljalnih tekmah (dvakrat so premagali Hrvaško – 8:3 in 9:1 – ter s 4:0 Japonsko), je prvo mesto na turnirju, saj bo šele po skupinskem delu svetovnega prvenstva elite znano, ali bo za preboj med 16 najboljših reprezentanc sveta dovolj tudi drugo mesto v Katovicah.

 

"Za zdaj gre vse po načrtih. Stvari na ledu kar dobro delujejo, kar smo si zadali, se počasi kristalizira. Na zadnjem treningu smo dali še nekaj poudarka posebnim situacijam. En napad že dobro deluje, pri drugem je morda še malo škripalo, tako da smo danes poskusili še določene stvari. Tudi po tekmah se je pokazalo, da delamo v pravi smeri. Imamo še eno pripravljalno tekmo na Madžarskem, kjer po dozdajšnjih rezultatih pričakujemo najtežjega nasprotnika v teh pripravljalnih tekmah, kar bo zelo dobrodošlo kot pravi preizkus pred prvenstvom," je z opravljenim v pripravljalnem obdobju, ki se počasi izteka, zadovoljen strateg Nik Zupančič.

 

Selektor o poteku dozdajšnjih priprav, odlikah slovenske reprezentance in pričakovanjih pred zadnjo pripravljalno tekmo z Madžari:

Če Štebih dobi zeleno luč, bo zamenjal Milovanoviča

Robert Sabolič bi se moštvu lahko pridružili šele na SP. | Foto: Robert Sabolič bi se moštvu lahko pridružili šele na SP.

Slovenski tabor še vedno čaka na novice iz Češke, kjer drsata še dva risa, ki bi si ju Zupančič želel v ekipi.

Na napadalca Roberta Saboliča, igra finale Extralige, bodo čakali do zadnjega, tako da se bo morda pridružil šele na prvenstvu. Slovenska ekipa – v Katovice bo potovala s 13 napadalci – bo zato najverjetneje prijavila le 12 napadalcev (mladega Žana Jezovška v tem primeru ne bi prijavili) in čakala na morebiten prihod Saboliča.

Če bi klub Mihi Štebihu prižgal zeleno luč za predčasen konec klubske sezone, bi ta zamenjal Jakoba Milovanoviča.
 | Foto: Če bi klub Mihi Štebihu prižgal zeleno luč za predčasen konec klubske sezone, bi ta zamenjal Jakoba Milovanoviča.

Za preboj v Extraligo pa se bojuje branilec Miha Štebih, a ima njegova Dukla Jihlava le še malo možnosti za napredovanje.

V reprezentanci so tako že naslovili uradni dopis na klub in prosili, ali bi Štebih lahko predčasno končal klubsko sezono (sicer bo njegovo moštvo zadnjo tekmo odigralo 24. aprila). Zgodaj popoldne odgovora Dukle še niso prejeli. Če mu bo klub dal zeleno luč, bo zamenjal branilca Jakoba Milovanoviča.

 

Simulirali zgodnje tekme

 

Slovenska reprezentanca bo prvi tekmi prvenstva (sobota z Japonsko, nedelja z Italijo) igrala ob zelo zgodnji uri (13.00). "To je nenavadna ura. Po navadi se ne igra ob takih urah, zato smo med pripravami poskušali simulirati treninge ob teh urah. Tudi danes smo imeli trening ob podobni uri. Bo pač zajtrk moral biti močnejši, saj bo kosilo šele po tekmi," Zupančič ni navdušen nad terminom nekaterih tekem.

Žiga Jeglič pravi, da nima težav z zgodnjimi urami tekem in da mu še bolj ustrezajo kot večerne, | Foto: Matej Leskovšek Žiga Jeglič pravi, da nima težav z zgodnjimi urami tekem in da mu še bolj ustrezajo kot večerne, Foto: Matej Leskovšek

Je pa toliko bolj nad zavzetostjo svojih varovancev. Igral bo z vsemi štirimi peterkami, saj so, kot pravi, vsi dovolj kakovostni: "Nikoli med pripravami mi ni bilo treba niti enkrat dvigniti glasu, saj so bili fantje stoodstotno pri stvari. Morda sem kdaj opozoril na kakšno stvar, ki pa so jo popravili."

Tako kot selektor, ki natančnih odgovorov o tem, kdo bo branil prvo tekmo, še ni hotel razkriti, tudi vratar Kristan in napadalec Jeglič že nestrpno čakata prvi obračun, ki ga bo Slovenija v soboto odigrala z Japonci. Kaj sta povedala pred odhodom, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Pogleda Roberta Kristana in Žige Jegliča o moštvu in ciljih:

Slovenska reprezentanca za SP*:

Vratarji (3): Robert Kristan (Pirati Chomutov, češka Extraliga), Gašper Krošelj (Medveščak Zagreb, liga KHL), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus).

Branilci (7): Sabahudin Kovačević, Aleš Kranjc (Graz 99ers, liga EBEL), Luka Vidmar (Stjernen, Getligaen, Norveška), Blaž Gregorc (Pardubice, češka Extraliga), Jurij Repe (Kladno, liga WSM, druga češka), Klemen Pretnar (Vienna Capitals, liga EBEL), Jakob Milovanovič (Grenoble, Ligue Magnus).

Napadalci (13): Jan Urbas (Västeras, Allsvenskan, druga švedska liga), Rok Tičar, Žiga Jeglič (oba Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Andrej Hebar (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek, Anže Kuralt (Epinal, Ligue Magnus), Žan Jezovšek (HK ECE Celje), Aleš Mušič, Žiga Pešut, Anže Ropret, Gregor Koblar (vsi HDD Olimpija, liga EBEL).

*Selektor bo čakal še na dogajanje na Češkem, kjer sta v klubskem pogonu še napadalec Robert Sabolič in branilec Miha Štebih. Če bo zadnji dobil zeleno luč za predčasen konec klubske sezone, bo zamenjal Jakoba Milovanoviča.

 

Slovenske tekme na SP divizije I, skupine A (Katovice, 23.–29. april):

Sobota, 23. april:

13.00 Japonska – Slovenija

Nedelja, 24. april:

13.00 Slovenija – Italija

Torek, 26. april:

20.00 Slovenija – Poljska

Sreda, 27. april:

16.30 Slovenija – Južna Koreja

Petek, 29. april:

16.30 Avstrija – Slovenija

Ne spreglejte