Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 4. 2017,
12.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Pariz Rusija risi Nik Zupančič Alrosa Cup slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017

Nedelja, 30. 4. 2017, 12.04

6 let, 6 mesecev

Slovenija opravila vse pripravljalne dvoboje

"Še enkrat več dokazali, da se lahko kosamo z vsakomer"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
slovenska hokejska reprezentanca Rusija | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

Slovenska hokejska reprezentanca je v soboto odigrala še zadnje srečanje v sklopu priprav pred svetovnim prvenstvom in ruski B-ekipi priznala premoč s 3:5. Selektor Nik Zupančič je bil s prikazanim zadovoljen. Kot pravi, je videl veliko pozitivnega in znova dobil potrditev, da se njegovi varovanci lahko kosajo z vsakomer.

Za našo hokejsko odpravo, ki se pripravlja na majsko svetovno prvenstvo (prva tekma 6. maja ob 12.15 proti Švici), je šest pripravljalnih obračunov. Izkupiček so štiri zmage in dva poraza, eden po kazenskih strelih. Najkakovostnejši nasprotnik v pripravah je Slovencem nasproti stal v soboto na turnirju Alrosa Cup v Sankt Peterburgu, kamor so Rusi poslali svojo B-ekipo, sestavljeno iz hokejistov Kontinentalne hokejske lige.

Risi so se sredi obračuna s KHL-ovci znašli v zaostanku z 0:3, a nato zaigrali pogumneje in se približali le na zadetek zaostanka (3:4). Na koncu so izenačenje lovili brez vratarja in s šestimi igralci v polju, a so nasprotniki zadeli prazen gol in zmagali s 5:3.

Videl veliko pozitivnega

Slovenski selektor je bil zadovoljen s hitrostjo reakcije svojih varovancev in večjo disciplino kot proti Norveški, ki so si nabrali kar 26 kazenskih minut. | Foto: Sportida Slovenski selektor je bil zadovoljen s hitrostjo reakcije svojih varovancev in večjo disciplino kot proti Norveški, ki so si nabrali kar 26 kazenskih minut. Foto: Sportida

"To je bila zagotovo najmočnejša tekma v tem pripravljalnem obdobju. Želel bi si več takih, saj smo videli, da gre za zelo kakovostnega nasprotnika. Že proti Norvežanom (Slovenija jih je v petek premagali s 5:3, op. a.) so prikazali vrhunsko igro. Tudi proti nam so igrali, kot smo pričakovali. Dobro smo se odzvali, čeprav smo potrebovali nekaj časa, da smo se prilagodili na večjo hitrost. Po rezultatskem zaostanku smo imeli dobro trenutke, ustvarjali smo veliko pritiska. Tudi razmerje v strelih (29:27 za Slovenijo, op. a.) govori, da smo odigrali dobro tekmo. Na koncu smo lovili priključek, a nam ni uspelo. Seveda ne moreš biti zadovoljen, ko izgubiš, a iz te tekme lahko vzamemo veliko pozitivnega," je srečanje komentiral Zupančič.

Tokrat je bil bolj zadovoljen tudi z disciplino svojih izbrancev: "Proti Norvežanom smo bili boljši nasprotnik, a nas je malo tepla nedisciplina. To smo proti Rusom popravili. Šest kazenskih minut je maksimum za tekmo proti tako kakovostni reprezentanci. S tem še nekako lahko prideš skozi. Več bi bilo preveč in bi nas kaznovali."

Zdaj pa res le še zadnji detajli

Slovenska odprava do torka ostaja v Sankt Peterburgu, kjer bo opravila še tri treninge, se nato za kratek čas vrnila v domovino, v četrtek zjutraj pa odpotovala v Pariz. Kaj sledi na zadnjih treningih pred potjo v Francijo?

Rise v Sankt Peterburgu, kjer ostajajo do torka, čakajo še trije treningi, na katerih bosta pod drobnogledom predvsem obramba in igra v svoji obrambni tretjini. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Rise v Sankt Peterburgu, kjer ostajajo do torka, čakajo še trije treningi, na katerih bosta pod drobnogledom predvsem obramba in igra v svoji obrambni tretjini. Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Najprej bomo osvežili ekipo, zadnja dva dneva pa se pripravili na detajle. Nič še nismo trenirali igre 6 na 5. Posvečali se bomo tudi igri v obrambni tretjini. Iz tega moramo izhajati na svetovnem prvenstvu. Če bomo dobro igrali v svoji obrambni tretjini, spredaj imamo kakovost, lahko izpeljujemo napade, tako da bo poudarek na obrambi. Ta je namreč za našo reprezentanco ključnega pomena. Srečevali se bomo z nasprotniki, ki so na papirju kakovostnejši od nas, a proti Rusiji smo spet dokazali, da se lahko kosamo z vsemi. Moramo pa biti stoodstotno disciplinirani."

Še brez končne odločitve, nekateri še v nevednosti

Na slovenskem reprezentančnem seznamu je trenutno 26 igralcev: trije vratarji, deset branilcev in 13 napadalcev. Na prvenstvo jih bo potovalo 25, kar pomeni, da bo Zupančič črtal še eno ime. Kot je pred dnevi dejal, bo v Pariz najverjetneje odpotovalo devet branilcev.

Končna odločitev o tem, kdo bo ostal doma, uradno še ni znana. Bodo pa še zadnje neznanke razrešene v prihodnjih dneh.

Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (10): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Miha Štebih (Frydek-Mistek, WSM liga, druga češka liga), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april:
priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: zmaga Slovenije s 5:3 proti Norveški U25, 29. april: poraz Slovenije z Rusi U25 s 3:5)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte