Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 8. 2021,
16.39

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Gorazd Rekelj Matjaž Kopitar Olimpijske kvalifikacije risi slovenska hokejska reprezentanca

Sreda, 25. 8. 2021, 16.39

2 leti, 8 mesecev

Slovenci v četrtek ob 15. uri nad Dance

"Naredili bomo vse, da bi nadaljevali uspešen trend"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Jan urbas Žiga jeglič | Slovenski hokejisti bodo olimpijske kvalifikacije v Oslu odprli v četrtek ob 15. uri proti standardnim članom elite Dancem, ki še nikoli niso igrali na olimpijskih igrah. | Foto Sportida

Slovenski hokejisti bodo olimpijske kvalifikacije v Oslu odprli v četrtek ob 15. uri proti standardnim članom elite Dancem, ki še nikoli niso igrali na olimpijskih igrah.

Foto: Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca bo v četrtek ob 15. uri odigrala prvo tekmo olimpijskih kvalifikacij v Oslu. Že za uvod jo čaka favorizirana Danska, ki si bo poskušala zagotoviti sploh prvi nastop na olimpijskih igrah, medtem ko Slovenci lovijo tretjega (zaporednega) v samostojni državi. Kapetan Anže Kopitar upa, da bodo nadaljevali uspešen kvalifikacijski trend.

Žiga Pavlin
Sportal Mi res nismo napisani po knjigi, sploh pa ne ta hokejska reprezentanca.

Devet reprezentanc (Kanada, Rusija, Finska, Švedska, Češka, ZDA, Nemčija, Švica in gostiteljica prihodnjih zimskih olimpijskih iger Kitajska) ima olimpijsko vozovnico že v žepu, tri so še na voljo. Zanje se bo med četrtkom in nedeljo na treh olimpijskih kvalifikacijskih turnirjih v Oslu, Rigi in Bratislavi potegovalo 12 kolektivov. Zagotovil si jo bo le zmagovalec vsakega turnirja.

Slovenska izbrana vrsta se bo na Norveškem merila z gostiteljico Dansko in Južno Korejo. Vloga favorita je na strani skandinavskih kolektivov. Prvi tekmec varovancev Matjaža Kopitarja bodo stari slovenski znanci z olimpijskih kvalifikacij Danci. Standardni člani elite so Slovencem v zadnjem obdobju dvakrat stali nasproti v kvalifikacijah in tako v domačem Vojensu leta 2013 kot v Minsku tri leta zatem klonili pred risi, ki so si priigrali dva zaporedna olimpijska nastopa (Soči in Pjongčang).

Poimensko izjemno močna reprezentanca

12. reprezentanca z lestvice IIHF je spomladansko SP končala na 12. mestu, v skupinskem delu je presenetila Švede. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko 12. reprezentanca z lestvice IIHF je spomladansko SP končala na 12. mestu, v skupinskem delu je presenetila Švede. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Danci, ki v nasprotju s Slovenci na olimpijskih igrah še niso nastopili, so na širši seznam uvrstili poimensko izjemno močno ekipo.

Sestavlja jo več NHL-ovcev (danska zasedba ima za seboj skoraj 3.000 NHL-tekem), članov Kontinentalne hokejske lige, elitne švedske lige SHL (polovica reprezentantov igra v omenjenih treh ligah), kruh si služijo tudi med švicarsko in nemško elito, nekaj jih nastopa v domovini in ligi ICEHL, iz katere prihaja tudi prvi vratar Sebastian Dahm, v zadnji sezoni najkoristnejši igralec (MVP) lige.

sloenska hokejska reprezentanca Soči OI
Sportal Po sanjskem Prešernovem dnevu v Vojensu in drami v Minsku OI "napadajo" v Oslu

"Nasprotniki niso lahki. Dejstvo je, da mi na tem turnirju nismo favoriti, a pripravili se bomo kar se da dobro. Poskusili bomo narediti tako taktiko, ki nam bo ustrezala, da bomo lahko narekovali tempo ali pa se ubranili. Seveda gremo na zmago," pravi slovenski kapetan Anže Kopitar. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Nasprotniki niso lahki. Dejstvo je, da mi na tem turnirju nismo favoriti, a pripravili se bomo kar se da dobro. Poskusili bomo narediti tako taktiko, ki nam bo ustrezala, da bomo lahko narekovali tempo ali pa se ubranili. Seveda gremo na zmago," pravi slovenski kapetan Anže Kopitar. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Nismo favoriti, a pripravili se bomo kar se da dobro"

"Nekaj treme zagotovo je, a ko se bo tekma začela, bo izginila. Zadnje dvoje kvalifikacij smo prestali zelo uspešno, tako da bomo naredili vse, da se bo ta trend nadaljeval. Nasprotniki niso lahki. Dejstvo je, da mi na tem turnirju nismo favoriti, a pripravili se bomo kar se da dobro. Poskusili bomo narediti tako taktiko, ki nam bo ustrezala, da bomo lahko narekovali tempo ali pa se ubranili. Seveda gremo na zmago," pred začetkom misije Peking razmišlja kapetan slovenske reprezentance Anže Kopitar.

"Vzdušje v ekipi je fenomenalno. Pripravili smo se na prvo tekmo, se dogovorili malo o taktiki, tako da nimam skrbi, da nam ne bi šlo dobro. Menim, da bo prva tekma z Danci najtežja, poimensko imajo najmočnejšo ekipo na turnirju. Šli smo nekoliko čez njihove zadnje tekme proti Franciji in Južni Koreji. Menim, da smo pripravljeni za boj," pa dodaja napadalec mlajšega vala Nik Simšič.

slovenska hokejska reprezentanca Japonska olimpijske predkvalifikacije
Sportal "Velik izziv, a če bomo pravi, imamo dobre možnosti"

19 golov na dveh tekmah

Danci, ki so v nasprotju s Slovenci spomladi igrali tudi na svetovnem prvenstvu, so pred olimpijskimi kvalifikacijami odigrali še dve pripravljalni tekmi in zanesljivo slavili. Francoze so odpravili s kar 8:2, Južno Korejo pa z 11:2.

Slovenci (20. na IIHF-lestvici) so Dance v olimpijskih kvalifikacijah premagali v letih 2013 in 2016. So se pa Skandinavci izkazali na pripravljalnih tekmah, na dveh so dosegli kar 19 zadetkov. Francijo so premagali z 8:2, Južno Korejo z 11:2.  | Foto: Vid Ponikvar Slovenci (20. na IIHF-lestvici) so Dance v olimpijskih kvalifikacijah premagali v letih 2013 in 2016. So se pa Skandinavci izkazali na pripravljalnih tekmah, na dveh so dosegli kar 19 zadetkov. Francijo so premagali z 8:2, Južno Korejo z 11:2. Foto: Vid Ponikvar

"Priprave potekajo dobro, po načrtih. Trenutno se ukvarjamo s svojo igro, imamo pa pripravljene tudi analize nasprotnika, ki je odigral neke pripravljalne tekme. Menim, da so vse ekipe tukaj nevarne. Danci so na pripravljalnih tekmah dosegli res veliko zadetkov, tako da so napadalno res zelo nevarni. Tudi mi imamo nekaj adutov v rokavu, s katerimi se lahko zoperstavimo tekmecem in poskušamo izkoristiti svoje prednosti," pred dvobojem s hokejisti iz Hamletove dežele pravi selektorjev pomočnik Gorazd Rekelj, na vprašanje, kaj bo odločalo, pa odgovarja: "Na takšnih tekmovanjih vedno odločajo malenkosti, morda malo tudi dnevna forma."

V slovenskem taboru upajo, da jih bo v tem nevsakdanjem terminu, ko še nihče ni v tekmovalni formi, tako kot v preteklosti ponesla dobra kemija.

Širši danski seznam

Vratarji:
Mads Søgaard    - Belleville Senators
Frederik Dichow    - Kristianstads IK
Sebastian Dahm    - Klagenfurter AC

Branilci:
Oliver Larsen    -    IK Oskarshamn
Emil Kristensen    -    HC Pustertal
Markus Lauridsen    -    Malmö Redhawks
Philip Larsen    -    Salavet Yulaev Ufa
Nicholas B. Jensen    -    Polar bears Berlin
Jesper Jensen Aabo    -    Krefeld Penguine
Oliver Lauridsen    -    Malmö Redhawks
Phillip Brugisser    -    Wolfsburg
Matias Lassen    -    Malmö Redhawks

Napadalci:

Nicklas Jensen    -    Jokerit
Mikkel Bødker    -    HC Lugano
Frederik Storm    -    ERC Ingolstadt
Alexander True    -    Seattle Kraken
Nikolaj Ehlers    -    Winnipeg Jets
Morten Madsen    -    Timrå IK
Frans Nielsen    -    Detroit Red Wings
Jesper Jensen    -    Frederikshavn White Hawks
 Morten Poulsen    -    Herning Blue Fox
Oliver Bjorkstrand    -    Columbus Blue Jackets
Nicolai Meyer -    Ässät
Julian Jakobsen    -    Aalborg Pirates
Peter Regin    -    HC Ambri-Piotta
Patrick Russell    -    Linköping HC
Nick Olesen    -    Brynäs IF
Joachim Blichfeld    -    San Jose Sharks

Vir: Uradna spletna stran Danske hokejske zveze

 

Slovenska reprezentanca za olimpijski turnir (Oslo, 26.−30. avgust)

Vratarji: Gašper Krošelj, Luka Gračnar in Matija Pintarič
Branilci: Blaž Gregorc, Klemen Pretnar, Žiga Pavlin, Matic Podlipnik, Aleksandar Magovac, Kristjan Čepon, Aljoša Crnovič in Miha Logar
Napadalci: Anže Kopitar, Jan Drozg, Luka Maver, Miha Verlič, Žiga Jeglič, Jan Urbas, Rok Tičar, Robert Sabolič, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Nik Simšič, Miha Zajc in Gregor Koblar

Strokovni štab

Selektor: Matjaž Kopitar
Pomočniki: Gorazd Rekelj, Kari Savolainen, Klemen Mohorič (vratarji - na daljavo)
Vodja ekipe: Dejan Kontrec

 

Olimpijske kvalifikacije, Oslo:

Četrtek, 26. avgust 
15.00 Danska - Slovenija
19.00 Južna Koreja - Norveška

Petek, 27. avgust 
17.00 Danska - Južna Koreja
21.00 Norveška - Slovenija 

Nedelja, 29. avgust 
12.00 Slovenija - Južna Koreja
16.00 Norveška - Danska

Anže Kopitar slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Z Anžetom Kopitarjem po tretji zaporedni nastop na OI
slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovenci že na prizorišču: Mogoče je vse, kar smo že dokazali
Ne spreglejte