Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca Sabahudin Kovačević Robert Sabolič risi

Petek, 21. 4. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

Robert Sabolič in Sabahudin Kovačević pred SP

"Miselnosti, da so velike reprezentance nekakšen bavbav, ne sprejemamo!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Slovenska hokejska reprezentanca se ta konec tedna odpravlja v Italijo, kjer bo odigrala eno od treh preostalih pripravljalnih tekem pred začetkom svetovnega prvenstva elitne divizije v Franciji in Nemčiji. Pokramljali smo s članoma prve slovenske peterke Sabahudinom Kovačevićem in Robertom Saboličem.

Pri 28-letnem napadalcu Saboliču je pred 81. svetovnim prvenstvom v hokeju na ledu aktualno predvsem vprašanje o njegovi poškodbi. Po poškodbi rame in zlomu palca na desni roki, ki ju je utrpel na tekmi ruske lige KHL, je Jeseničan hitro okreval in bo na prijateljski tekmi z Italijo (v nedeljo, 23. aprila) že preizkusil, kaj v tem trenutku zmore.

Robert Sabolič po poškodbi še ni sto odstotno pripravljen, a že dovolj, da bo lahko igral na svetovnem prvenstvu elitne divizije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Robert Sabolič po poškodbi še ni sto odstotno pripravljen, a že dovolj, da bo lahko igral na svetovnem prvenstvu elitne divizije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Poškodba še ni povsem sanirana, zlom se pač ne celi tako hitro, tako da tudi do prvenstva še ne bo vse najboljše, ampak mislim, da sem pripravljen na tekme," pravi član ruskega Admirala iz Vladivostoka, za katerega je letos v ligi KHL zabil 19 golov in tem dodal še 25 podaj. "Roke še ne morem 100-odstotno obremenjevati, je pa prst že mnogo boljši," še pravi reprezentančni napadalec.



"Tekme bodo na zelo visoki ravni, na kateri ni prostora za napake"

Risi v teh dneh že vse pogosteje razmišljajo o izzivih, ki jih čakajo na svetovnem prvenstvu v Franciji, izkušeni branilec in Saboličev tekmec iz lige KHL Sabahudin Kovačević pričakuje hiter in intenziven hokej, igro, kot je skozi sezono tudi v drugi najmočnejši ligi na svetu niso vajeni.

"Tekme bodo na zelo visoki ravni, na kateri ni prostora za napake. Na vseh moraš pokazati 100 odstotkov, da je rezultat kolikor toliko sprejemljiv. Če ne greš na polno, si hitro kaznovan," opozarja robustni "Budo". "Intenzivnost in visok ritem pač spadata v to kategorijo hokeja. Tam so vse reprezentance na najvišji ravni. Tam se res igra. Vsaka tekma je nekakšen play-off. Moraš biti zbran in vsak dan z glavo povsem pri stvari."

"Branilce je bolj strah"

"Rad igram proti boljšim, saj je to tudi zame dober preizkus," se svojega četrtega elitnega svetovnega prvenstva veseli Sabahudin Kovačević. | Foto: Vid Ponikvar "Rad igram proti boljšim, saj je to tudi zame dober preizkus," se svojega četrtega elitnega svetovnega prvenstva veseli Sabahudin Kovačević. Foto: Vid Ponikvar Pa je za napadalca spopadanje s hitrimi in tehnično izjemno podkovanimi zvezdniki iz hokejsko najbolj razvitih držav kaj drugačno kot za branilca? "Branilce je bolj strah," se je pošalil Sabolič in nasmejal Kovačeviča, nato pa se brž zresnil: "Za vse je enako, težko tako za branilce kot napadalce. Ampak to za nas ne bo nič novega, tudi kaj hujšega smo že prestali, tudi olimpijske igre. Vemo torej, kaj nas čaka. Težko delo, ampak če bomo pokazali svojo pravo igro, mislim, da ni bojazni za obstanek."

Slovenskim branilskim parom v tekmah s Kanado, Češko in Finsko zagotovo ne bo lahko, se strinja Kovačević, poudarja pa, da je obramba vselej naloga vse ekipe na ledu: "Če igramo tak sistem, za katerega smo se dogovorili, in da brani vseh pet igralcev, je tudi za branilce veliko lažje, saj tekmeca ovirajo že tvoji soigralci."

Enaintridesetletni nekdanji železar in danes član beloruskega predstavnika v ligi KHL Junost iz Minska tekme z najboljšimi reprezentancami sveta vidi tudi kot izziv in priložnost za dokazovanje: "Jaz v takšnih tekmah uživam. Rad igram proti boljšim, saj je to tudi zame dober preizkus. Tako vidim, kje sem, med sezono v klubu namreč nimam toliko priložnosti igrati proti tako močnim tekmecem. Tukaj dobiš dokaz."

"Mi miselnosti, da so velike reprezentance nekakšen bavbav, ne sprejemamo"

"Miselnosti, da so velike reprezentance nekakšen bavbav, ne sprejemamo," je odločen Sabolič. | Foto: Vid Ponikvar "Miselnosti, da so velike reprezentance nekakšen bavbav, ne sprejemamo," je odločen Sabolič. Foto: Vid Ponikvar Slovenska hokejska reprezentanca je od zgodovinske prve uvrstitve na svetovno prvenstvo elite, to se je zgodilo prav na današnji dan pred 16 leti, nabrala precej izkušenj, tudi Sabolič in Kovačević spadata med izkušenejše reprezentante in pred odhodom proti Parizu – risi najprej odpotujejo v Italijo, nato še na prijateljski turnir v ruski St. Petersburg, od tam pa v francosko prestolnico – poudarjata, da je nastop med elito kljub zahtevnosti tudi užitek.

"Je užitek. Mi miselnosti, da so velike reprezentance nekakšen bavbav, ne sprejemamo. V igri hočemo uživati. Smo dobra klapa, dobro se zabavamo, užitek tako za nas ni samo dobra hokejska igra," meni Sabolič, Kovačević pa se strinja: "Res je. Ti turnirji so na koncu sezone, pride veliko odličnih hokejistov in v tem je treba uživati, ne pa, da greš tja z občutkom, da so vsi boljši, in se sprašuješ, kaj mi je bilo tega treba. Ne! Tja se greš dokazat in predstavit širšemu hokejskemu svetu."

Videti je tudi, da samozavesti današnjim risom ne manjka, Kovačević pa ob tem poudarja, da je ta pomembna, a ne sme postati prevzetnost: "Mi vemo, da lahko igramo. Zavedamo se svojih sposobnosti. To je ena vrsta samozavesti, moramo pa ob tem ostati na realnih tleh. Ker če ne igramo tako, kot smo igrali na olimpijskih igrah, se nam lahko hitro pripeti kakšen polom. Smo samozavestni na en realen način, vemo tudi, da nismo tista reprezentanca, ki bi kljub slabšemu dnevu kar premagovala vse po vrsti. Za vsak uspeh moramo biti nabriti."

"Mi moramo gledati predvsem nase"

Razpored tekem na svetovnem prvenstvu bo za Slovence izjemno zahteven. V skupinskem delu tekmovanja bodo v desetih dneh odigrali sedem tekem, kar pomeni, da bodo imeli za počitek in zdravljenje morebitnih poškodb na voljo samo tri proste dni.

"Razpored tekem je za nas neugoden in naporen. Kot vedno. Vemo, da se nam organizatorji ne bodo prilagajali. Prilagajajo se boljšim reprezentancam. To je nekaj normalnega," neugoden spored, ki je posledica nizkega ratinga slovenske reprezentance, komentira Sabolič, za dvig ugleda pa bo potreben čas, dodaja: "Tudi če letos postanemo svetovni prvaki, se to ne bo na hitro premaknilo. To je dolgoročno. Na vsakem prvenstvu bi se morali uvrščati visoko, in to nekaj let, da bi prišli v ta krog cenjenih reprezentanc."

"Presenetimo pa mogoče lahko tudi kakšno večjo reprezentanco." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Presenetimo pa mogoče lahko tudi kakšno večjo reprezentanco." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

A ob stvareh, na katere nimajo vpliva, risi zamahnejo z roko. "Mi moramo gledati predvsem nase. Da se dobro pripravimo in odigramo tako, kot znamo. Če naredimo to, mislim, da ne bo težav z obstankom," je odločen Sabolič, ki bo v Franciji nastopil na svojem četrtem prvenstvu elite.

"Presenetimo mogoče lahko tudi kakšno večjo reprezentanco"

Glede na stanje reprezentanc na svetovni jakostni lestvici je mogoče pričakovati, da bodo risi priložnost iskali proti izbranim vrstam Norveške, Belorusije in Francije. Reprezentancam, s katerimi so se v preteklosti že enakovredno kosali in nekatere tudi premagovali, večinoma pa tudi proti tem izgubljali. Vsaj na prvenstvih elite.

"Presenetimo pa mogoče lahko tudi kakšno večjo reprezentanco," je optimističen Kovačević, ki se sicer strinja s pričakovanji: "Tudi mi bolj gledamo proti tem reprezentancam, ki jih omenjate. Njih moramo premagovati. Ne da bomo zdaj premagali Švicarje, pa potem izgubili proti Francozom. To ti nič ne pomaga. Bo pa zelo naporno. Maksimalno bomo morali delati. Vse se mora sestaviti in vsak člen v reprezentanci mora delovati in pripomoči k celotni sliki."

Risi bodo prvenstvo odprli s tekmo proti Švici v soboto, 6. maja. Dan zatem jih čaka opoldanski obračun s Kanado, nato po prostem ponedeljku pomembna tekma z Norveško (9. maj), dan pozneje s Finsko, po prostem četrtku pa še s Češko (12. maj), Belorusijo (13. maj) in na koncu še z gostiteljico Francijo (15. maj).
Ne spreglejte