Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 4. 2017,
10.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

legionarji Robert Sabolič Admiral Vladivostok slovenska hokejska reprezentanca risi Nik Zupančič liga KHL svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017 SP v hokeju 2017

Sobota, 1. 4. 2017, 10.21

6 let, 6 mesecev

Po poškodbi že na ledu, a še brez fizičnega kontakta

Robert Sabolič: Okrevanje gre po načrtih. Želja nastopiti na SP je velika.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
robert sabolič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Okrevanje gre po načrtih. Rama ni bila tako hudo poškodovana, kot smo mislili sprva. Še naprej bom v želji po nastopu na svetovnem prvenstvu trdo delal s fanti na ledu," reprezentančni hokejski napadalec Robert Sabolič po poškodbi, ki ni tako huda, kot so predvidevale prve napovedi, vse misli usmerja v trening in majski vrhunec reprezentančne sezone.

Konec februarja so iz Rusije prišle izjemno črnoglede napovedi. Na drugi tekmi konferenčnega četrtfinala Kontinentalne hokejske lige je Nikolaj Lemtjugov poskrbel za predčasen konec klubske sezone slovenskega reprezentančnega napadalca Roberta Saboliča, ki v Rusiji brani barve Admirala iz Vladivostoka.

Rus je našega hokejista grobo nabil na ogrado, Sabolič naj bi imel zlomljeno ključnico in prst, sumili so poškodbo rame, njegov nastop na majskem svetovnem prvenstvu elitne divizije pa je bil po prvih mnenjih skoraj že prečrtan.

Kako se je poškodoval Sabolič:

Na treningu za zdaj brez kontakta

A pozneje se je izkazalo, da poškodba le ni tako težka, kot se je zdelo pred podrobnimi zdravniškimi preiskavami, in da bo večja težava zlomljen palec desne roke kot pa rama.

"Takoj sem vedel, da je nekaj narobe, da bo to poškodba, ki me bo za nekaj časa oddaljila z ledu. Ob naletu me je najprej bolj skrbelo za ramo, a se je nato izkazalo, da je huje s prstom," se je 28-letnik spomnil nesrečnega dne in zdravniških pregledov: "Mislili smo, da imam strgane kakšne vezi v rami. Opravili so mnogo preiskav in ugotovili, da so vezi le nategnjene, da z ramo ni hujšega in da ne bo potrebna operacija. Imam pa zlomljen prst oziroma zlom pod palcem."

Več težav kot z ramo ima po nesrečni tekmi s palcem desne roke. Upa, da mu bodo zdravniki in v klubu pred svetovnim prvenstvom palec "pokazali navzgor".
 | Foto: Vid Ponikvar Več težav kot z ramo ima po nesrečni tekmi s palcem desne roke. Upa, da mu bodo zdravniki in v klubu pred svetovnim prvenstvom palec "pokazali navzgor". Foto: Vid Ponikvar

Prst so mu v Rusiji naravnali, ob vrnitvi v Slovenijo so zdravniki dejali, da bi bila primernejša operacija, a je bilo zanjo že prepozno, tako da zdaj čaka, da se zaceli brez operativnega posega. Sprva je imel na roki navadno mavčno oblogo, zdaj ima plastičen mavec, ki je precej bolj udoben in mu olajša stvari. Tudi treninge.

Ne želi izpustiti Pariza

Sabolič se je namreč že vrnil v hokejski pogon in se s še 11 risi, ki so že končali klubsko sezono, v Kranju pripravlja na svetovno prvenstvo.

To bo od 5. maja potekalo v Parizu in Kölnu. Slovenija bo skupinski del odigrala v Franciji in na tekmah s Kanado, Finsko, Švico, Češko, Belorusijo, Norveško in gostiteljico želi biti tudi gorenjski napadalec. Njegov trening je razumljivo nekoliko prilagojen in ne vključuje fizičnega stika.

Za zdaj trenira po prilagojenem programu. Čez 14 dni bi bil že lahko pripravljen na fizični stik. | Foto: Vid Ponikvar Za zdaj trenira po prilagojenem programu. Čez 14 dni bi bil že lahko pripravljen na fizični stik. Foto: Vid Ponikvar

"Okrevanje gre za zdaj po načrtih. Še naprej bom v želji po nastopu na svetovnem prvenstvu trdo delal s fanti na ledu. Želja po nastopu je velika. A moram ohranjati fizično moč in držati občutek z ledom, saj dobre tri tedne nisem bil na ledu in se to kar pozna. Za zdaj se sicer izogibam kontaktu in ne streljam močno.

Glede na to, da rama ni bila tako hudo poškodovana, kot smo najprej mislili, bi bil lahko čez kakšnih 14 dni že pripravljen na kontakt. Naslednji teden bo pet tednov od poškodbe, takrat mi bodo odstranili mavec in pogledali, koliko se je zacelil prst. Nato bomo začeli z razgibavanjem in videli, kako naprej," o procesu okrevanja in vračanju na ledeno ploskev pravi naš sogovornik, ki je vseskozi v navezi s selektorjem Nikom Zupančičem in mu poroča o napredku.

Upa, da Rusi ne bodo delali težav, prve tekme bo zagotovo izpustil Prve pripravljalne tekme reprezentance bo spremljal ob ledu. | Foto: Sportida Prve pripravljalne tekme reprezentance bo spremljal ob ledu. Foto: Sportida

Želja nastopiti na svetovnem prvenstvu je močna, Sabolič pa upa, da bodo tudi v klubu, s katerim je sredi sezone podpisal novo pogodbo, prižgali zeleno luč: "V klubu so veseli, da ni bilo tako hudo, kot je bilo videti na prvi pogled, in da se bom hitro vrnil. Za svetovno prvenstvo se še nismo povsem dogovorili. Lahko bi kaj zakomplicirali, lahko bi rekli, da raje izpustim prvenstvo, da se mi ne bi poškodba obnovila. Če bi se mi to res zgodilo, ne bi bili veseli. A upam, da ne bodo delali kakšnih težav."

Slovenska izbrana vrsta bo v ponedeljek na Bledu začela skupinske priprave na prvenstvo, prva domača pripravljalna tekma jo čaka v torek, 11. aprila, ko bo v Celju palice prekrižala z Madžari, štiri dni pozneje pa v Ljubljani še s Kazahstanci. Kot pravi, bo te tekme skoraj zagotovo spremljal ob ledu.

Korak naprej je prinesel zadovoljstvo

Sabolič je bil to sezono najučinkovitejši mož Admirala iz Vladivostoka. Vodstvo tega si je sicer želelo priti v drugi krog končnice, a mu to (podobno kot lani) ni uspelo. | Foto: YouTube Sabolič je bil to sezono najučinkovitejši mož Admirala iz Vladivostoka. Vodstvo tega si je sicer želelo priti v drugi krog končnice, a mu to (podobno kot lani) ni uspelo. Foto: YouTube

V Rusijo se je preselil pred pravkar končano sezono, ko je predčasno zapustil praško Sparto ter naredil korak naprej v svoji karieri.

Rusi so nad njim navdušeni. Kako tudi ne bi bili, ko pa je bil najboljši strelec in najboljši podajalec Admirala. Na 58 tekmah je dosegel 19 zadetkov in 25 podaj. Njegove igre niso ostale skrite drugim klubom, a najverjetnejša prihodnost je v dresu Vladivostoka, s katerim je že decembra podaljšal sodelovanje.

"Zadovoljen sem s selitvijo. Mesto je sicer kar v redu, a to je še vedno Rusija … Je bil pa to dober korak naprej za mojo kariero. Zadovoljen sem s svojimi predstavami. Igral sem veliko in bil pri tem kar učinkovit. Sodelovanje smo že podaljšali, sicer bi bila možnost, da bi odšel še kam drugam, a dvomim. Tukaj imam pogodbo in mislim, da bom ostal vsaj še eno leto,"  o prihodnosti še pravi slovenski reprezentant.

Ne spreglejte