Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
17.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca risi SP v hokeju 2017

Četrtek, 20. 4. 2017, 17.56

6 let, 6 mesecev

Kocka o tem, kdo bo ostal doma, bo padla kmalu

Obračun z Italijani bo dal (najverjetneje) zadnje odgovore o ekipi za SP #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
slovenska hokejska reprezentanca

"Glavni cilj je zadržati status v elitni diviziji. Če bodo glave prave in če ne bo nobenih poškodb, smo lahko konkurenčni na vsaki tekmi. Zadnje odločitve o sestavi ekipe za prvenstvo bodo padle po nedeljski tekmi z Italijo," je na zadnjem druženju s sedmo silo pred svetovnim prvenstvom elitne divizije (začetek 5. maja) dejal selektor slovenskih hokejistov Nik Zupančič.

Slovenska hokejska reprezentanca je sredi intenztivnih priprav na majsko svetovno prvenstvo elitne skupine, ki ga bo v Parizu začela 6. maja s tekmo proti Švici. Do zdaj so varovanci slovenskega selektorja Nika Zupančiča odigrali tri prijateljske tekme, še tri jih čakajo v prihodnjem dobrem tednu. Na prvi so v Celju z 2:1 premagali Madžarsko, na drugi v Ljubljani z 1:2 po kazenskih strelih izgubili s Kazahstanom, tretjo pa odigrali v torek v Budimpešti, kjer so slavili s 3:5.

"Z dozdajšnjimi pripravami sem zadovoljen. Potovanja nam nekoliko otežujejo delavnik in zaradi njih morda izgubimo kakšen dan treninga, a če hočemo imeti dobre pripravljalne tekme, moramo to sprejeti," je o manj privlačni strani priprav, ki vključujejo in še bodo vključevale veliko poti (ne le na tekme, temveč tudi na treninge – zaradi zasedenosti blejske dvorane se z Bleda, kjer živijo med pripravami, vozijo na trening na Jesenice), dejal slovenski selektor.

Bolj je, razumljivo, zadovoljen z dobrim pristopom risov, ki zadnja leta ni bil nikoli pod vprašajem: "Kar zadeva ekipo, fantje delajo po načrtu, so prizadevni, tempo je dober, tako da nimam nobenih pripomb. O pripravljalnih tekmah, ki smo jih odigrali, lahko rečem, da je bila tekma proti Kazahstanu na zelo visoki ravni, tudi pet zadetkov na zadnji tekmi v madžarski mreži je pokazatelj, da gredo stvari v pravo smer."



Odločitev bo sprejel po tekmi z zahodnimi sosedi

Slovenci bodo prihodnjo pripravljalno tekmo odigrali z Italijani v nedeljo v Neumarktu. Takrat bo prvič po poškodbi nastopil tudi napadalec Robert Sabolič, ki je okreval po zlomu prsta. Prav ta obračun bo dal zadnje odgovore o tem, kako naj bi bila videti slovenska ekipa na svetovnem prvenstvu. Vratarska vrsta je že skrčena na število tri (po selektorjevih besedah vratarske vloge - prvi vratar ... - še niso razporejene), s seznama, na katerem je še deset branilcev in 15 napadalcev, pa bo treba črtati še nekaj imen.

V nedeljo rise čaka četrta pripravljalna tekma. Po tej bo znano več. Najverjetneje se bodo od izbrane vrste poslovili en branilec in dva napadalca. Selektor namreč razmišlja, da na SP odpelje devet branilcev in 13 napadalcev. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič V nedeljo rise čaka četrta pripravljalna tekma. Po tej bo znano več. Najverjetneje se bodo od izbrane vrste poslovili en branilec in dva napadalca. Selektor namreč razmišlja, da na SP odpelje devet branilcev in 13 napadalcev. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

"Kmalu bo treba oblikovati ekipo za pot na svetovno prvenstvo. Zadnje odločitve bodo padle po tekmi z Italijo. Pozoren bom na branilske pare. Verjetno bomo na prvenstvo potovali z devetimi branilci in 13 napadalci, tako da bo moral nekdo žal ostati doma," razmišlja 48-letni strateg in si želi, da bo ekipa, ki jo bo določil po dvoboju z Italijo in bo nato odpotovala še na sklepni del priprav v Sankt Peterburg, tudi ekipa, ki bo slovenske barve branila na prvenstvu.

O ekipi:

 

Žiga Pavlin in Marcel Rodman še drsata v klubih

Teoretično bi se izbrani vrsti lahko pridružila še branilec Žiga Pavlin in napadalec Marcel Rodman, ki imata še klubske obveznosti. "Žiga Pavlin ima še kar dolgo pot v klubu, tako da bomo videli, kako se bomo odločili, a bi se po vsej verjetnosti priključil prepozno. Kar zadeva Marcela Rodmana, pa je odvisno od fantov, ki so zdaj tukaj. Če bo kakšna poškodba, potem Marcel pride v poštev, sicer pa najverjetneje ne," mož s slovensko taktirko ne vidi prav veliko možnosti za priključitev koga od omenjenih.

Dovolj kakovostni, da uresničijo osnovni cilj

Po nedeljski tekmi z Italijo bodo Slovenci v torek odpotovali v Sankt Peterburg, kjer bodo ostali do 2. maja in tam palice prekrižali še z Rusi do 25 let in Norvežani do 25 let. Za kratek čas se bodo nato vrnili v domovino, 4. maja pa odpotovali na prizorišče skupinskega dela prvenstva, v Pariz.

"Glavni cilj je zadržati status elitne divizije. To nam na zadnjih treh prvenstvih, ko smo sodelovali, ni uspelo. Je pa tako, da je tam sedem tekem in veliko stvari se tekom prvenstva lahko spremeni. Če bodo glave prave in bomo dobro pripravljeni, če ne bo nobenih poškodb, mislim, da smo lahko konkurenčni na vsaki tekmi. Fantom sem že večkrat povedal, da so dovolj kakovostni, da se lahko enakovredno bojujejo z vsemi," o cilju na prvenstvu pravi Zupančič.

O cilju na SP in pomembnosti uvodne tekme s Švico

Pozitivno pred prvenstvom razmišlja tudi kapetan slovenske reprezentance Jan Muršak, ki opozarja, da bo izjemnega pomena že uvodna tekma: "Če se nam vse sestavi, lahko dosežemo tudi kakšen vidnejši rezultat. Vemo pa, da je tempo na prvenstvih izjemno hud. Upam, da bomo že od začetka prikazali dobre igre. Veliko lažje je, če zmagaš že na začetku, saj potem lažje igraš."

Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (10): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Miha Štebih (Frydek-Mistek, WSM liga, druga češka liga), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (15): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2), Andrej Hebar (Ujpesti TE, Liga MOL), Gregor Koblar (Lyon, Ligue Magnus)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april: priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: tekma z Norvežani U25, 29. april: tekma z Rusi U25)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija
Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada
Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška
Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija
Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija
Sobota, 13. maj: Slovenija – Belorusija
Ponedeljek, 15. maj: Francija – Slovenija

Ne spreglejte