Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 10. 2014,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

HDD Sij Acroni Jesenice HDD Jesenice Anže Pogačar liga INL

Sreda, 22. 10. 2014, 14.44

8 let

"Mi bi v EBEL igrali z milijonom evrov, Avstrijci pod tremi milijoni ne razmišljajo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na začetku avgusta še v velikih dvomih, ali bodo sploh imeli člane, dobra dva meseca pozneje so najuspešnejša slovenska ekipa lige INL. Kot pravi predsednik Anže Pogačar, počasi dobivajo pravo sliko.

Jeseničani so se za sodelovanje v avstrijsko-slovenski ligi INL odločili šele, ko smo dodobra zakorakali v avgust in ko manevrskega prostora za odlašanje z odločitvijo ni bilo več veliko. Dva meseca sta hitro minila, a Gorenjci so ju dobro izkoristili, predsednik HDD Jesenice (Sij Acroni Jesenice) Anže Pogačar je namreč z napredkom društva, ki vse bolj in bolj dobiva celostno podobo, zadovoljen. "Menim, da smo naredili veliko, saj smo začeli iz nič. Vse smo morali narediti na novo. V klubu ni zaposlen nihče, nas je pa nekaj, ki se rade volje s tem ukvarjamo. Verjetno ste videli napredek, od internetne strani, profila na Facebooku do same organizacije in zunanje podobe. Trudimo se, imamo pa seveda še veliko idej, kaj bi se dalo popraviti in izboljšati, tako da se bomo še trudili."

Skupina SIJ prispeva tretjino

Korak naprej so naredili tudi pri sponzorjih. V začetku oktobra so njihova prizadevanja, da bi skupina SIJ (Slovenska industrija jekla) in podjetje Acroni odvezala mošnjiček, uradno le padla na plodna tla. "Njihov pogoj je bil vedno ta, da ne bodo edini. Niso hoteli biti tisti, na katerih bi vse slonelo. Vedno so nam rekli, da če bodo v tej zgodbi prepoznali transparentnost in videli, da je to drugačen projekt, da ga bodo podprli. Ko smo sami najprej pridobili kar nekaj sponzorjev, so tako držali svojo besedo in se nam priključili," začetek sodelovanja opiše naš sogovornik in doda: "Dogovorili smo se za tekočo sezono. Zdaj so naš generalni sponzor, kar je prineslo tudi dogovor, da se to sezono imenujemo SIJ Acroni Jesenice."

Poleti se je govorilo o tem, da bi generalni sponzor prispeval sto tisoč evrov letno. So se z Acronijem dogovorili za takšen znesek? "Ne, številka je nekoliko nižja. Dajo nam nekje tretjino proračuna. Ta znaša okoli 250 tisoč evrov."

Želeli bi si več medijske pozornosti

V dveh mesecih si je Pogačar, ki obžaluje predvsem neučinkovitost in zapravljene priložnosti na mini avstrijski turneji preteklega konca tedna – Jeseničani so proti kluboma Lustenau in Bregenzerwald sprožili 90 strelov, zadeli le enkrat in odnesli le eno točko –, že oblikoval mnenje o ligi INL. "Kot sem rekel, vsekakor ne gre za neko amatersko ligo. Bil sem v Avstriji na gostovanjih, videl stvari. Avstrijci imajo po pet ali šest tujcev, ki delajo razliko. A naš cilj ostaja igranje finala te lige in seveda to, da bi bili konkurenčni Olimpiji."

Ena od želja je tudi ta, da bi jim mediji namenili več prostora: "Kar zadeva medijsko pozornost, sem nezadovoljen. Skoraj o vsaki rekreaciji se več poroča kot pa o ligi INL, pa nikogar ne želim podcenjevati, a mislim, da ne igramo ravno v amaterski ligi."

Sosedom finance omogočajo marsikaj

Jesenice so v omenjenem tekmovanju trenutno pete, preostali slovenski klubi so na spodnji polovici lestvice, kar predsednika železarjev ne preseneča, saj imajo nekatere avstrijske ekipe takšne proračune, da bi lahko sodelovale tudi v ligi EBEL.

"Avstrijci vsekakor odstopajo od naših klubov. A kolikor poznam finančne položaje v klubih, je to kar nekako realna slika. Nekateri klubi imajo po deset zaposlenih in so res na ravni EBEL-ligašev, le da so plače njihovih igralcev v INL nižje kot v EBEL. Verjetno bi mi s takšnimi proračuni, kot jih imajo nekateri avstrijski klubi, igrali v ligi EBEL. Mi na primer razmišljamo, da za igranje v ligi EBEL potrebujemo od 700 tisoč do milijon evrov, oni pa, da potrebujejo tri milijone ali več."

Da bi na torkov derbi prišlo čim več gledalcev

Ob ligi INL Jeseničani uspešno nastopajo tudi v domačem prvenstvu, s sistemom katerega Pogačar ni najbolj navdušen, saj meni, tako kot mnogi, da si država, ki je bila sedma na olimpijskih igrah in igra med elito, zasluži kaj boljšega. A pustimo zdaj to ob strani, železarji pod taktirko Gorazda Reklja in pomočnika Mihe Žbontarja – pota Nika Zupančiča in Jeseničanov so se po pripravljalnem obdobju razšla – namreč že pogledujejo proti prihodnjemu torku. Takrat bodo doma palice prekrižali z Olimpijo. In česa si želi Pogačar na obračunu, ki misli vselej prenese nekaj let nazaj v čas močnih ljubljansko-jeseniških derbijev? "Tudi to bo nekakšen praznik. Že na prijateljski tekmi pred sezono se je zbralo 1.500 ljudi. Mislim, da so ljudje prepoznali naš trud in trud igralcev, tako da upam, da bo prišlo še več gledalcev." Olimpija, ki bo nastopila v močnejši postavi kot na preteklih tekmah državnega prvenstva, ko je z mladinci brez težav premagovala nasprotnike, in Jesenice sta v državnem prvenstvu po treh tekmah brez izgubljene točke izenačena na vrhu. Gorenjci bodo naredili vse, da bi Ljubljančanom zagrenili torkov večer.

Ne spreglejte