Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 7. 2015,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Connor McDavid Minnesota Wild liga NHL

Nedelja, 5. 7. 2015, 11.41

8 let

McDavid pripravljen na garanje, Dubnyk ostaja med Divjaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav je bilo na tržnici lige NHL največ trgovanja na prvi julijski dan, to še zdaleč ni končano. Devan Dubnyk še šest sezon pri Minnesoti, prvo pogodbo si je prislužil tudi prvi izbor nabora.

Perspektivnega hokejskega dečka Connorja McDavida se je, še preden je postal prva izbira letošnjega NHL-nabora, prijelo toliko superlativov, kot jih je bil v zadnjem desetletju ob začetku NHL-poti morda deležen le še Sidney Crosby. "V zadnjih 30 letih eden od najboljših mladih igralcev, ki vstopajo v ligo NHL. Po Crosbyju in Lemieuxu (Mariu) najboljša mogoča izbira na draftu. Hokejist, ki bo dodobra zaznamoval franšizo," je bilo le nekaj hvalnic, ki jih je 18-letniku zapel veliki Wayne Gretzky.

Edmonton, na naboru je izbiral prvi, ni premišljeval prav dolgo in Kanadčanovo ime izrekel kot prvo. Manj kot dva tedna pozneje so mu Naftarji v podpis predali triletno pogodbo (entry-level contract), ob podpisu katere McDavid, ki je te dni drsal na razvojnem taboru, ni skrival navdušenja. "Čudoviti dnevi so za menoj. Najprej nabor, nato prva pogodba … norih nekaj tednov. Počaščen sem, da sem lahko del te zgodbe. Zdaj me čaka veliko dela. Moram se okrepiti, postati močnejši in hitrejši. Mislim, da je to zelo pomembno, če želim igrati na tej ravni. Pripravljen sem na trdo delo in garanje."

Trener Edmontona Todd McLellan je ob podpisu pogodbe dejal, da na najstnika – starša sta v zgodnjih otroških letih lagala o njegovi starosti, da so mu v klubu dovolili igrati, čeprav je bil še premlad – resno računa že v prihodnji sezoni.

Kako se bo hokejski LeBron James, kot so ga, seveda ne zaradi konstitucije in izkušenj, pač pa zaradi občutka za igro in premetenosti, poimenovali nekateri hokejski strokovnjaki, odrezal na največji hokejski sceni, bo treba še nekoliko počakati. Sidney Crosby, ki ga McDavid spominja nanj, verjame, da nadarjeni mladenič – v lanski sezoni je v ligi OHL na 47 tekmah dosegel 44 zadetkov in 76 podaj – pri preboju na NHL sceno ne bo imel velikih težav.

Podpisovali dolgoročno

Podpisovali dolgoročno Ob mladeniču, ki ga prvi koraki v NHL šele čakajo, so za bogato prihodnost poskrbeli nekateri, ki so prve hokejske korake v najmočnejši ligi na svetu naredili že pred leti. Devan Dubnyk, v izboru za najboljšega vratarja zadnje sezone je končal na tretjem mestu, bil pa je izbran tudi v drugo ekip All-star, je sodelovanje z Minnesoto podaljšal za šest let. Pogodba naj bi mu prinesla 26 milijonov dolarjev (23,4 milijona evrov).

Denarnica 22-letnega aktualnega prvaka lige NHL Brandona Saada, ki je pomahal v slovo Chicagu, bo še bolj debela od Dubnykove. Napadalec se je Columbus Blue Jackets - ta je Chicagu v zameno za Saada prepustil napadalce Artema Anisimova, Marka Dana, Jeremyja Morina in Coreyja Troppa ter izbor v četrtem krogu prihodnjega nabora - zavezal za šest sezon in 36 milijonov dolarjev (32,4 milijona evrov).

Še več ameriških zelencev pa bo kapnilo na račun 21-letnega napadalca Ryana O`Reillyja. Lani član Colorada bo v prihodnje nosil dres Buffala, njegova sedemletna pogodba (v veljavo bo vstopila s sezono 2016/17) je po pisanju Sportsnet "težka" 52,5 milijona dolarjev (47,3 milijona evrov).

Ne spreglejte