Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
11.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luka Gračnar Red Bull Salzburg liga EBEL hokejska liga prvakov

Torek, 14. 10. 2014, 11.13

8 let

Luka Gračnar: Z veseljem bi igral v Ljubljani, a odločitev ni moja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne le v ligi EBEL, Luka Gračnar nasprotnikom letos meša štrene tudi v ligi prvakov, kjer se lahko pohvali z izjemnim odstotkom. A bolj kot osebna statistika ga zanimajo zmage in uspehi ekipe.

Mladi slovenski čuvaj mreže se v klubu iz Mozartove prestolnice počuti precej domače, kako tudi ne, ko pa v Salzburgu vztraja že od sezone 2010/2011 (najprej pri mlajših selekcijah) in iz sezone v sezono postaja vse bolj nepogrešljivi člen rdečih bikov. Salzburžani so se po bolečem koncu lanske sezone, ko so se morali po zadetku Žige Panceta na zadnji finalni tekmi sprijazniti z drugim mestom, poslovili od trenerja Dona Jacksona, ki se je vrnil v prvo nemško ligo, in pozdravili novega stratega. Sistem se pod vodstvom Dana Ratushnyja, sicer tudi avstrijskega selektorja, ni bistveno spremenil, pravi Luka Gračnar: "Še vedno igramo zelo odprt, napadalen hokej, poskušamo biti čim več v napadalni tretjini …"

To so dokazali tudi z 41 zadetki na desetih tekmah, kar je trenutno najvišja številka danih zadetkov v letošnji izvedbi lige EBEL. September je bil za Salzburg sploh odličen, izgubili niso niti točke, oktober pa so začeli s tremi porazi za zgolj zadetek, a so negativni niz pričakovano prekinili v Ljubljani. "Znojmo in Linz sta super ekipi, v Innsbrucku pa smo ga sami malce polomili. A jaz še vedno mislim, da igramo dobro in da tukaj ni nobenega razloga za paniko. Je pa vsekakor vedno lepo zmagati, ne glede na nasprotnika," se 20-letnik ne obremenjuje s porazi, ki jih je bilo v tej sezoni občutno manj kot zmag.

Dokazovanje v ligi prvakov

Letos je izkusil tudi ligo prvakov, ki združuje najkakovostnejše klube iz močnih evropskih lig. Salzburg je redni del končal na prvem mestu svoje skupine in se suvereno uvrstil v osmino finala, kjer ga čaka švedska Luleå, Gračnar pa je svoje delo opravil izjemno. Branil je na petih (od šestih) obračunih, prejel le pet zadetkov, dvakrat ohranil mrežo nedotaknjeno in z vseh tekem, na katerih je stal med vratnicama, odšel kot zmagovalec. Njegov odstotek ubranjenih strelov se je po 300 minutah ustavil pri zavidljivi številki 96,58.

"Moj odstotek je eno, a jaz sem bolj vesel in ponosen na zmage celotne ekipe. Pet tekem, pet zmag, na katerih sem branil. To mi veča zadovoljstvo," pravi Gorenjec, ki je vesel dokazovanja tudi zunaj razširjenega avstrijskega prvenstva: "Seveda se lahko bolj dokazujem v ligi prvakov. Ne glede na to, da je EBEL kakovostno tekmovanje, ga po Evropi ne cenijo preveč. Klubom iz močnejših lig se lahko dokažeš le z igro proti njim, da vidijo, da lahko igraš tudi z njimi."

In kakšna je razlika po kakovosti v ligi EBEL in ligi prvakov? "Na splošno v tem tekmovanju ni prav veliko slabih ekip, zato moraš vedno pokazati najboljše. Se mi je pa zdelo, da smo kakšno tekmo lažje dobili kot recimo to proti Olimpiji. Ampak očitno proti boljšim ekipam igramo drugače, bolj zavzeto, proti slabšim pa morda bolj medlo, mehko."

Odločitev ni njegova

Zaradi skoka v končnico lige prvakov – prvo tekmo bodo igrali 4. novembra, povratno teden pozneje – je možnost, da bi zaigral na reprezentančnem turnirju evropskega izziva v Ljubljani (6.–8. november), majhna. "Odločitev ni moja. Jaz bi z veseljem prišel igrat v Ljubljano, če bom vpoklican, prav tako z veseljem pa bom igral v ligi prvakov. A za to so pristojni drugi. Verjetno bodo o tem odločili selektor, naš trener, morda menedžer. Je pa tako, da imajo tudi Avstrijci enako težavo, saj je naš trener tudi trener avstrijske reprezentance in po pravici povedano, res ne vem, kako se bodo uskladili. Se pa lahko zgodi, da me v Ljubljano ne bo," je ob koncu pogovora z novinarji dodal Gračnar, ki, razumljivo, malce večjo prednost daje nastopu v izločilnih bojih lige prvakov kot prvemu reprezentančnemu zboru

Ne spreglejte