SiolNET. Sportal Hokej
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Luka Gračnar: mladenič, čigar trdo delo in trud so nagradili na SP

3

termometer

Podprvak lige EBEL, član olimpijske hokejske odprave, ki je na OI končala na sedmem mestu, in najkoristnejši igralec SP v Južni Koreji. Luka Gračnar se nad sezono ne more prav pretirano pritoževati.

Seveda bi bila sezona popolna, če bi Hrušičan z rdečimi biki po zadnji finalni tekmi razširjenega avstrijskega prvenstva stopil tja, kamor je Žiga Pance z Bolzanom, a tudi za vrh lige EBEL bo še čas. Kljub temu ostaja nekaj grenkega priokusa. "Najslabše je, če izgubiš v finalu. Bolje bi bilo, če bi izpadli že v prvem krogu. Ko enkrat resnično veš, kako blizu si, potem pa ena tekma odloči v korist nasprotnika, ni lahko. A mi smo se trudili. Vso sezono smo bili v vrhu, na koncu pa nas je malo površnosti stalo naslov," se Luka Gračnar spominja nesrečnega 13. aprila, ko so na odločilnem EBEL-ligaškem obračunu premoč priznali tirolskemu novincu.

Neigranje ga ni iztirilo

A časa za objokovanje zapravljene priložnosti ni imel, saj ga je že teden po končani sezoni čakala reprezentančna akcija. Čeprav je bil drugi najzanesljivejši vratar rednega dela lige EBEL (92,6-odstotna uspešnost), se je proti Južni Koreji odpravil z enomesečnim tekmovalnim postom. Dvajsetletnik je namreč v končnici razširjenega avstrijskega prvenstva branil le na prvih treh tekmah. Po skromnejših predstavah, ubranil je 83,1 odstotka vseh strelov, mu strateg Salzburga Don Jackson , ki ga je Gračnar na začetku sezone opisal kot izjemno mirnega človeka in pravega psihologa, po 11. marcu ni dal več priložnosti za branjenje.

A še preden je z reprezentanco odletel v Azijo, je zatrdil, da neigranje ni negativno vplivalo nanj: "Vsekakor je bolje, če braniš. Občutek tekme je le nekaj drugega kot na treningu. Ampak jaz sem poskušal ta čas čim bolje in čim več trenirati, da sem nadoknadil pomanjkanje tekem. Na psihi se ne pozna. Morda sem še bolj spočit, kot če bi branil."

Drugi so opazili njegov trud

Če je takrat kdo dvomil o njegovih besedah, mu je eden od najmlajših slovenskih reprezentantov v Gojangu dokazal nasprotno. Na uvodni tekmi proti Japoncem, ki bi bila za rise skoraj usodna, je bil drugi vratar, že na drugi tekmi proti domačinom ga je Matjaž Kopitar poslal po kostanj v žerjavico že od prve minute. In številke ena ni izpustil iz rok vse do konca prvenstva, ko se je Slovenija na tekmi proti severnim sosedom za elito sicer dodobra namučila.

Na vprašanje, ali je bil stoodstotno pripravljen, da proti Južni Koreji začne tekmo, je ob vrnitvi v domovino samozavestno in kot izstopa ustrelil: "Pripravljen sem bil že na prvo tekmo. Jaz sem vedno pripravljen in samo čakam, da me selektor pokliče in da dam takrat vse od sebe."

Da je dal tudi na svetovnem prvenstvu od sebe vse, so opazili novinarji, ki niso spregledali 95,96 odstotka ubranjenih strelov in ga izbrali za najkoristnejšega igralca prvenstva. "Super, enkratno. To pove, da so tudi drugi opazili moje delo in trud," je nagrade vesel mladenič, ki ga navdušuje tudi dejstvo, da ni bil edini iz mlade garde, ki se je izkazal na zadnji reprezentančni misiji. "Tudi sam sem bil pozitivno presenečen nad igro mlajših. Nisem si mislim, da imamo tako globino, ampak zdaj smo mladi dokazali, da lahko prav tako odlično odigramo in zapolnimo luknje. Imamo kader za prihodnost, kar je zelo pomembno," je povedal.

Počitek, kaj kmalu vrnitev na Solnograško. Ambicije ostajajo visoke.

Kot večina reprezentantov se je po vrnitvi v Slovenijo odpravil na krajši dopust, že čez dva tedna pa ga v Salzburgu čakajo priprave na novo sezono – nekateri EBEL-ligaši do priprav namreč ne čakajo na poletje. "Sezona je bila dolga, naporna. Če pogledam številke, moram biti zadovoljen s svojimi predstavami. Napredek je viden v vseh delih. Le konec v klubu ni bil po našem načrtu, a za to bo še veliko priložnosti. Prva že prihodnjo sezono," je optimističen Gračnar, ki ga pogodba s Salzburgom veže še za dve sezoni, a bi ga pot lahko zanesla tudi kam drugam, saj so, kot pravi, "ambicije vedno višje".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin