Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2020,
22.20

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

liga NHL

Nedelja, 20. 12. 2020, 22.20

3 leta, 4 mesece

Liga NHL se vrača 13. januarja

Končno jasno, kaj bo z ligo NHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
NHL | NHL načrtuje začetek sezone 2020/21 13. januarja. | Foto Reuters

NHL načrtuje začetek sezone 2020/21 13. januarja.

Foto: Reuters

Vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL in združenje njenih igralcev (NHLPA) sta v nedeljo potrdila uradni dogovor o začetku nove sezone. Ta bo izjemno posebna, sestavljena bo iz štirih divizij, v katerih bo po osem oziroma sedem moštev, ki bodo praktično celotno tekmovalno obdobje igrala zgolj z moštvi svoje skupine. Vse skupaj se bo začelo 13. januarja. 

Enaintrideset moštev, razdeljenih v štiri skupine, bo redni del začelo 13. januarja, v njem pa bo vsako odigralo 56 tekem.

Moštva bodo praktično vso sezono, tako v rednem delu kot v prvih dveh krogih končnice, igrala izključno proti moštvom svoje divizije. 

Po rednem delu - končal se bo 8. maja - bodo štiri najboljše ekipe iz vsake divizije napredovale v končnico. Ta se bo začela 11. maja, prvak bo znan najpozneje sredi julija. Tudi v prvih dveh krogih končnice bodo igrali znotraj divizij. 

Uradni pripravljalni tabori se bodo začeli 3. januarja, izjema so moštva, ki se lani niso uvrstila v končnico, ta lahko začnejo 31. decembra. Pripravljalnih tekem ne bo. 

"Osredotočeni smo na to, da začnemo sredi januarja, upamo, da se bo to zgodilo. Jasno je, da ne bo mogoče izpeljati vseh 82 načrtovanih tekem za posamezna moštva v rednem delu, poskušali pa jih bomo zagotoviti čim več," je po pisanju STA še pred dogovorom z igralci povedal komisar lige Gary Bettman.

Sistem tekmovanja

Moštva bodo v redne delu igrala zgolj z moštvi svoje divizije. Ekipa severne divizije bo tako v rednem delu s klubi iste divizije odigrala devet ali deset tekem, vsaka ekipa iz vzhodne, zahodne in centralne divizije pa se bo s klubi svoje divizije srečala osemkrat.

Najboljša štiri moštva vsake divizije bodo po rednem delu napredovala v končnico.
Tudi v tej bodo v prvih dveh krogih igrali znotraj svoje divizije, 1. s 4., 2. s 3.
Ekipe, ki bodo napredovale v polfinale, bodo razporejene glede na število točk rednega dela na mesta med 1. in 4. Prvi se bo za finale udaril s četrtim, drugi pa s tretjim.
Vse faze končnice bodo potekale na štiri zmage. 

Priprava dogovora in pravil za igranje 31 ekip NHL je bila zahtevna naloga. Poleg varnostnih in zdravstvenih protokolov, ki so različni za posamezne zvezne države ZDA in Kanado, so morali upoštevati prav tako zelo različna pravila o javnih zbiranjih ter zaostrene prehode meje med ZDA in Kanado.

Zadnjo tekmo prejšnje sezone NHL so odigrali 28. septembra, ko je na šesti tekmi finala ekipa Tampa Bay Lightning z 2:0 premagala Dallas Stars in osvojila Stanleyjev pokal.

Anže Kopitar in njegovi LA Kings bodo igrali v zahodni skupini (divoziji) z Anahem Ducks, Arizona Coyotes, Colorado Avalanche, Minnesota Wild, St. Louis Blues, San Jose Sharks in Vegas Golden Knights.

Razporeditev ekip po divizijah: 
Severna: Calgary Flames, Edmonton Oilers, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Toronto Maple Leafs, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets

Zahodna: Anaheim Ducks, Arizona Coyotes, Colorado Avalanche, Los Angeles Kings, Minnesota Wild, St. Louis Blues, San Jose Sharks,  Vegas Golden Knights 

Centralna: Carolina Hurricanes, Chicago Blackhawks, Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Nashville Predators, Tampa Bay Lightning 

Vzhodna: Boston Bruins, Buffalo Sabres, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, Washington Capitals

Preberite še:

Henrik Lundqvist
Sportal Šok iz lige NHL: Lundqvist prečrtal sezono
Sportal Legendarni Jaromir Jagr začel že svojo 33. hokejsko sezono
Wayne Gretzky
Sportal Gretzkyju vrnili ukradene hokejske spominke
Ne spreglejte